back to top
21.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

21.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Οι πιθανές κυρώσεις που εξετάζει η Ευρώπη κατά της Λευκορωσίας

Διαβάστε επίσης

Η κατάσταση στη Λευκορωσία είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.

«Αυτό που συνέβη εχθές ήταν ένα διεθνές σκάνδαλο» τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι ΕΕ εργάζεται για την επιβολή κυρώσεων. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ζωές πολιτών τέθηκαν σε κίνδυνο και η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι χρειάζεται «μία σταθερή αντίδραση».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου» το περιστατικό με την πτήση της Ryanair τονίζοντας ότι «δεν θα παραμείνει χωρίς συνέπειες».

Παράλληλα, η ΕΕ ζητεί την άμεση απελευθέρωση του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήδη βρίσκονται στο τραπέζι των «27», συγκεκριμένες προτάσεις για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και εξετάζονται τα εξής:

Πρώτον, η διεξαγωγή έρευνας από τον ICAO για τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων

Δεύτερον, εξετάζεται η μη χρήση του λευκορωσικού εναέριου χώρου από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Τρίτον, η απαγόρευση προσγείωσης της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας, Belavia στο έδαφος της ΕΕ

Τέταρτον, ο τερματισμός των διελεύσεων «transit», συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου χώρου, από τη Λευκορωσία προς την ΕΕ.

Δεν αποκλείεται, επίσης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή να ενισχυθεί το ήδη υφιστάμενο καθεστώς επιβολής κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, απαιτεί την ομοφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ.

Κ. Μητσοτάκης στους FT: Ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες από την ΕΕ κατά της Λευκορωσίας

«Ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες, που θα δεν αφήσουν κανένα περιθώριο στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ζητά να συμφωνήσουν οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ένωσης στο σημερινό και αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στους «Financial Times» αναφορικά με τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς (Roman Protasevich) στο Μινσκ, έπειτα από αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στην οποία επέβαινε και η οποία είχε αναχωρήσει από την Αθήνα.

«Δεν πρέπει να επαναληφθεί το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα στην περίπτωση της απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας από την Λευκορωσία» επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη στήλη Europe Express, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο». «Αρκετά», τονίζει.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ως ενδεικτικό παράδειγμα για τη μη επίτευξη ενιαίας στάσης από την ΕΕ την πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. «Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και στη Γάζα -όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ενιαία γραμμή- δεν πρέπει να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Η ΕΕ κάλεσε τον Πρέσβη της Λευκορωσίας

Η ΕΕ κάλεσε τον Πρέσβη της Λευκορωσίας «για να καταδικάσει το απαράδεκτο βήμα των αρχών της Λευκορωσίας, οι οποίες ανάγκασαν πολιτικό αεροπλάνο να εκτελέσει έκτακτη προσγείωση στο Μινσκ και συνέλαβαν τον επιβάτη του Ρομάν Προτασέβιτς, ανεξάρτητο δημοσιογράφο και ακτιβιστή της Λευκορωσίας».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης αναφέρει ότι «κατόπιν αιτήματος του Ύπατου Εκπροσώπου Zoζέπ Μπορέλ, ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Στέφανο Σανίνο, κάλεσε τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Αλεκσάντερ Μίκνεβιτς για να καταδικάσει το απαράδεκτο βήμα των αρχών της Λευκορωσίας, οι οποίες ανάγκασαν πολιτικό αεροπλάνο να εκτελέσει έκτακτη προσγείωση στο Μινσκ και συνέλαβαν τον επιβάτη του Ρομάν Προτασέβιτς, ανεξάρτητο δημοσιογράφο και ακτιβιστή της Λευκορωσίας».

Προσθέτει ότι «ο πρέσβης Μίκνεβιτς ενημερώθηκε για την αυστηρή καταδίκη από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη της ΕΕ για την καταναγκαστική πράξη με την οποία οι αρχές της Λευκορωσίας έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος».

«Ο Γενικός Γραμματέας Σανίνο εξέφρασε τη θέση της ΕΕ ότι η αισχρή ενέργεια των αρχών της Λευκορωσίας συνιστά άλλη μια κατάφωρη προσπάθεια να σιωπήσουν όλες οι φωνές της αντιπολίτευσης στη χώρα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του κ. Προτασέβιτς» επισημαίνεται.

Τέλος υπογραμμίζεται ότι «η χθεσινή απαράδεκτη πράξη θα τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ΕΕ θα εξετάσει τις συνέπειες αυτών των δράσεων, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μέτρων κατά των υπευθύνων».

Το Κρεμλίνο δεν θέλει να σχολιάσει το περιστατικό

Το Κρεμλίνο κατέστησε σήμερα σαφές ότι δεν θα σχολιάσει το περιστατικό με το αεροσκάφος της Ryanair, θεωρώντας ότι η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπισθεί από την άποψη του αν ανταποκρίνεται στους κανονισμούς που διέπουν τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες.

«Θέλω ασφαλώς να είμαι σαφής: δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για το αεροπλάνο της Ryanair» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, εφιστώντας την προσοχή στο ότι «υπάρχουν συγκεκριμένοι διεθνείς κανονισμοί που διέπουν τις αερομεταφορές». «Και οι διεθνείς αεροπορικές αρχές πρέπει να κάνουν κάποια εκτίμηση στην περίπτωση αυτή από την άποψη του αν ανταποκρίνονται ή δεν ανταποκρίνονται σε αυτούς τους διεθνείς κανονισμούς», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και προσέθεσε «Εγώ δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο για αυτή την κατάσταση».

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δεν θέλησε να σχολιάσει και τους ισχυρισμούς της λευκορωσικής αντιπολίτευσης για την ύπαρξη «Ρώσων πρακτόρων» στο αεροσκάφος της Ryanair. «Όχι, αυτό είναι το τελευταίο που θα ήθελα να σχολιάσω» , δήλωσε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα και προσέθεσε: «Δεν διαθέτουμε τέτοια πληροφόρηση, ποιος βρίσκονταν εκεί, όπως ισχυρίζονται. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κανέναν σχόλιο».

Ο Πεσκόφ, ισχυρίσθηκε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει πληροφορίες σχετικά με την σύλληψη Ρώσων που επέβαιναν στο αεροσκάφος. «Όχι, το Κρεμλίνο δεν έχει καμία πληροφόρηση. Αλλά και πάλι, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, η λευκορωσική πλευρά θα ενημερώσει την πρεσβεία μας για την σύλληψη κάποιας Ρωσίδας πολίτη ή Ρώσων πολιτών και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση», δήλωσε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις πληροφορίες για την σύλληψη στο Μινσκ μιας Ρωσίδας, που επέβαινε στην εν λόγω πτήση, και απαντώντας στο ερώτημα αν η Μόσχα σχεδιάζει να λάβει κάποια μέτρα για να επιστρέψουν οι Ρώσοι πολίτες στην πατρίδα τους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει για ποιους λόγους μερικοί Ρώσοι πολίτες δεν μπήκαν αργότερα στην πτήση από το Μινσκ με προορισμό το Βίλνιους και ως εκ τούτου δεν μπορεί να σχολιάσει.

Απαντώντας στο ερώτημα αν οι εκκλήσεις της Δύσης να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας με αφορμή το περιστατικό με το αεροσκάφος της Ryanair θα επηρεάσουν τις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ, δεδομένων των στενών εταιρικών σχέσεων Μόσχας και Μινσκ, ο Πεσκόφ είπε ότι «δεν θα συνέδεα στην περίπτωση όλα μεταξύ τους, παρ’ όλα αυτά είναι διαφορετικά πράγματα. Απλώς πρέπει να αξιολογηθεί νηφάλια το γεγονός με αυτό το αεροσκάφος».

Άγνωστη παραμένει η τύχη του Ρομάν Προτασέβιτς δηλώνει η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης

Εν τω μεταξύ, άγνωστο παραμένει το πού βρίσκεται ο αντιφρονών δημοσιογράφος που συνελήφθη στη Λευκορωσία, δήλωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. «Ακόμη δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται και σε τι κατάσταση είναι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υφίσταται βασανιστήρια από τις ειδικές υπηρεσίες αυτή τη στιγμή», είπε η Τιχανόφσκαγια μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους.

Η σύντροφος του Προτασέβιτς, η Σοφία Σαπέγκα, η οποία συνελήφθη επίσης την Κυριακή, βρίσκεται στη φυλακή Οκρεστίνα του Μινσκ, πρόσθεσε, επικαλούμενη πληροφορίες από τους συγγενείς της. Η Σαπέγκα είναι Ρωσίδα, όμως ο Ρώσος πρόξενος στο Μινσκ αρνήθηκε να την βοηθήσει, κατήγγειλε η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Η Τιχανόφσκαγια είπε επίσης ότι συζήτησε τη σύλληψη του Προτασέβιτς με έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα