back to top
15.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

15.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Στη Σύνοδο Κορυφής των 27 οι κυρώσεις κατά Λευκορωσίας – Ryanair: Πράκτορες της ΚGB στο αεροσκάφος – Αύριο συνεδριάζει το ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

Πράκτορες  μυστικών υπηρεσιών από τρίτες χωρες αποβιβάσθηκαν από το αεροσκάφος της Ryanair όταν εξαναγκάσθηκε σε προσγείωση στο Μινσκ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας  στο αεροδρόμιο του Μινσκ «πέντε ή έξι άνθρωποι αποβιβάσθηκαν πριν αναχωρήσει το αέροσκάφος για τον αρχικό προορισμό του, το Βίλνιους. Μόνο ο ένας συνελήφθη, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών», είπε. Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο΄Λίρι έκανε λόγο για κρατική αεροπειρατεία και δήλωσε πως πιστεύει ότι πράκτορες της KGB (ρωσικές και λευκορωσικές μυστικές υπηρεσίες) είχαν επιβιβασθεί στο αεροσκάφος από την Αθήνα και αποβιβάσθηκαν στο Μινσκ.

Αυτό σημαίνει ότι η Ryanair έχει τα στοιχεία των διαβατηρίων των πρακτόρων αυτών που εξαφανίσθηκαν μετά την αποβίβασή τους και άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις έρευνες.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Λιθουανίας δήλωσε ότι 126 επιβάτες αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Αθήνας και 121 αφίχθησαν τελικά στο Βίλνιους. Και πρόσθεσε ότι δεν θα κάνει σχόλια για τα άτομα που έμειναν στο Μινσκ.

Αξίζει να διευκρινίσουμε  ότι οι  μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας έχουν διατηρήσει την ρωσική τους ονομασία, κληρονομιά της σοβιετικής εποχής, και παραμένουν «KGB» οπως και οι Ρωσικές .

‘Οσον αφορά στην συζήτηση  στο πλαίσιο της ΕΕ για κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο «την απαγόρευση του λευκορωσικού εναερίου χώρου» προτείνει μεταξύ άλλων κυρώσεων κατα της Λευκορωσίας , ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον. 

«Θέλω να εξετασθούν το συντομότερο δυνατόν και θεωρώ ότι πρόκειται για λογικά μέτρα για την προστασία μας», πρόσθεσε.

«Εργαζόμαστε για μια δέσμη μέτρων που υπερβαίνουν τις κυρώσεις κατά ατόμων» ανακοίνωσε το Ελιζέ. Το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι στο μικροσκόπιο βρίσκονται και οι μεταφορικές συνδέσεις της Ε.Ε. με τη Λευκορωσία δια ξηράς.

«Εθεσαν σε κίνδυνο την ζωή ευρωπαίων πολιτών, πέραν του αντικαθεστωτικού», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι η πτήση συνέδεε δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, την Αθήνα και το Βίλνιους, και μετέφερε πολλούς ευρωπαίους πολίτες, ανάμεσά τους εννέα Γάλλους.

«Είναι μία πράξη πειρατείας που δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη», είπε ο γάλλος υπουργός.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η αναγκαστική προσγείωση μπορεί να αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης του Σικάγο που προστατεύει την κυριαρχία επί του εναερίου χώρου των κρατών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι η χρησιμοποίηση ψεύτικου συναγερμού για βόμβα και πολεμικών αεροσκαφών από το Μινσκ συνιστά επιθετική πράξη.

«Επρόκειτο για πτήση ανάμεσα σε δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και ανάμεσα σε δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν είναι κήρυξη πολέμου, αλλά είναι σίγουρα επιθετική ενέργεια», σχολίασε ο ίδιος και ανήγγειλε την αυριανή σύσκεψη για το θέμα, των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ .

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν στη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την εκτροπή και τον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας αεροσκάφους της Ryanair, καθώς και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Αλεξάντρ Λουκασένκο. Η συζήτηση για συνέπειες και πιθανές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, έχει προστεθεί ήδη στην ατζέντα της διήμερης έκτακτης Συνόδου Κορυφής που ξεκινάει σήμερα στις 20:00 η ώρα στις Βρυξέλλες.

Στο διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πρόγραμμα περιλάμβανε συζητήσεις για την πανδημία του νέου κορονοϊού, την κλιματική αλλαγή και τη Ρωσία. Όμως εκπρόσωπος του προέδρου Σαρλ Μισέλ κατέστησε σαφές ότι η Λευκορωσία προστέθηκε στην ατζέντα.

«Οι συνέπειες και οι πιθανές κυρώσεις θα συζητηθούν» στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Αυτό το «συμβάν άνευ προηγουμένου» δεν «θα μείνει χωρίς συνέπειες», διεμήνυσε ο ίδιος ο κ. Μισέλ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε

Η ΕΕ έχει επιβάλει σταδιακές κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο της Λευκορωσίας, ήδη από τον Οκτώβριο του 2020, ως αντίδραση στις νοθευμένες προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2020, καθώς και στον εκφοβισμό και τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών, μελών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων.

Στο καθεστώς κυρώσεων έναντι της Λευκορωσίας υπάγονται συνολικά 88 άτομα και 7 οντότητες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο γιος του και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Βίκτορ Λουκασένκο, καθώς και πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας και της κυβέρνησης. Στις 10 Μαίου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ είχε ανακοινώσει ότι η ΕΕ ετοιμάζει νέες κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ που υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Η Ρωσία είναι ένα από τα βασικά θέματα της σημερινής πρώτης ημέρας της Συνόδου. Στην πρόσκλησή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ο Σαρλ Μισέλ τονίζει: «Θα έχουμε μια στρατηγική συζήτηση για τη Ρωσία. Οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της συνεχίστηκαν σε κράτη-μέλη της ΕΕ και όχι μόνο, με πιο πρόσφατη τη λεγόμενη «λίστα των μη φιλικών κρατών». Μια φιλική συζήτηση μεταξύ μας θα μπορούσε να πλαισιωθεί από έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ και της Επιτροπής, μαζί με τις πέντε κατευθυντήριες αρχές για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας».

Υπενθυμίζεται ότι η Λευκορωσία με καταδιωκτικό αεροπλάνο αναχαίτισε το Boeing 737, χρησιμοποιώντας ψευδή συναγερμό για βόμβα, ώστε να το οδηγήσει στο Μινσκ και να συλλάβει τον δημοσιογράφο και  πρώην διευθυντή του ιστότοπου της λευκορωσικής αντιπολίτευσης NextaΡομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος επέβαινε στο αεροσκάφος. Μαζί με τον 26χρονο δημοσιογράφο συνελήφθη η συνταξιδιώτισσα και σύντροφός του, η 23χρονη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Βίλνιους Σοφία Σάπεγκα.

Το αεροσκάφος της Ryanair εκτελούσε πτήση από την Ελλάδα στη Λιθουανία, χώρες μέλη της ΕΕ και του NATO. Μετά την διπλή σύλληψη το αεροσκάφος συνέχισε την πτήση του προς το Βίλνιους, όπου προσγειώθηκε.

«Καλώ τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον επιβάτη που τέθηκε υπό κράτηση και να εγγυηθούν όλα τα δικαιώματά του», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στον κ. Προτάσεβιτς.

Θα πρέπει να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες «συνέπειες για τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων που διέπουν τις αερομεταφορές», διεμήνυσε από τη δική της πλευρά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η επίτροπος αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, η Βέρα Γιούροβα, έκρινε από την πλευρά της ότι το επεισόδιο «δείχνει ως πού μπορεί να φθάσει μια δικτατορία για να φιμώσει μια επικριτική φωνή», προσθέτοντας πως «οι δημοκρατίες πρέπει να σχηματίσουν κοινό μέτωπο, να υπερασπιστούν τις αξίες τους και να αναλάβουν δράση».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ είχε ανακοινώσει τη 10η Μαΐου πως οι 27 ετοίμαζαν νέες κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ και είχε εκφράσει την ελπίδα πως θα υιοθετούνταν «εντός των προσεχών εβδομάδων». Απαιτείται ομοφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για την επιβολή τους.

Παρά τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις, που βάζουν στο στόχαστρο τον Αλεξάντρ Λουκασένκο και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του, ο λευκορώσος πρόεδρος, με την υποστήριξη της Μόσχας, δεν έχει δώσει την παραμικρή ένδειξη ότι θα επιδιώξει κάποιον συμβιβασμό με το κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα, απεναντίας ενίσχυσε την καταστολή.

Aθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα