back to top
19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα και η Ευρωπη, δεν εκβιάζονται, συζητούν»

Διαβάστε επίσης

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκβιαστεί από κανέναν ο οποίος θέλει να χρησιμοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους για να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το φυλάκιο των Κήπων που αποτέλεσαν τον τρίτο σταθμό της περιοδείας που πραγματοποίησε στον Έβρο λίγο πριν την άφιξη των ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

«Δεν θα περάσει κανείς παράνομα στη χώρα»

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο στη γέφυρα των Κήπων του Έβρου, χαιρέτησε και συνεχάρη το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα του ποταμού φυλάσσοντας τα σύνορα, ενώ νωρίτερα, επισκέφθηκε τη στρατιωτική μονάδα στους Κήπους.

«Δεν θα περάσει κανείς παράνομα στη χώρα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ συνομιλώντας με αξιωματικούς, πρόσθεσε: «Να στείλουμε, εδώ, από τον Έβρο μήνυμα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκβιαστεί από κανέναν ο οποίος θέλει να χρησιμοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους για να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς».

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό το οποίο γίνεται, χαίρομαι που βλέπω ότι το ηθικό είναι στην κυριολεξία ακμαιότατον. Σας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαστε σίγουροι ότι θα κάνετε ακριβώς αυτό το οποίο πρέπει. Τίποτα λιγότερο. Αυτό μας γεμίζει όλους με παρά πολύ σιγουριά, να μπορεί ο καθένας να κάνει τη δική του δουλειά. Και πάλι συγχαρητήρια», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση στην περιοχή και τα επιχειρησιακά σχέδια, συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με τους στρατιώτες ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην πατρίδα.

Κυβερνητικές πηγές: Aπετράπη η είσοδος 5.138 προσφύγων και μεταναστών – 45 συλλήψεις

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τις 6 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας ως τις 6 το πρωί της Τρίτης δεν επιτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα, στην περιοχή του Έβρου, συνολικά σε 5.183 άτομα.

Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 45 άτομα κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαρόκο και Μπαγκλαντές.

Όπως επισημαίνεται, κατά τη διάρκεια της νύχτας 1000 περίπου άτομα επιχείρησαν μαζικά να εισέλθουν παράνομα σε ελληνικό έδαφος στο Δέλτα του Έβρου, αλλά η μαζική απόπειρα παράνομης εισόδου στο ελληνικό-ευρωπαϊκό έδαφος αποτράπηκε από πολύ ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν στο σημείο.

Στον Έβρο η ηγεσία της Ε.Ε.

Στην Αλεξανδρούπολη έφτασαν στις 13:05 ώρα Ελλάδος και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε σύντομη συζήτηση που είχε με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών στο αεροδρόμιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι ταυτόχρονα σύνορα της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο και πέταξαν πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν στην περιοχή της  Ορεστιάδας το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

https://twitter.com/vonderleyen/status/1234815320470282242

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής των τριών θεσμών της ΕΕ στις Καστανιές:

Kυρ. Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της»

«Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς της Τουρκίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς. Το καθήκον μου είναι να προάσπιση τη χώρα μου. Η Ελλάδα θα προστατέψει τα σύνορα της Ευρώπης. Περιμένουμε απτή αλληλεγγύη από την ΕΕ. Η παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Τα σύνορα μας είναι αδιαπραγμάτευτα»

«Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν αποδέχεται αυτήν την κατάσταση», τόνισε και σημείωσε ότι: «Μόνο τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις μας απέτρεψαν πάνω από 24.000 απόπειρες εισβολής. Να συγχαρώ τους ανθρώπους των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και τους πολίτες».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Tα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα»

Τη χορήγηση επιπλέον 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Καστανιές.

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε υποστήριξη στις ελληνικές αρχές. Η Frontex θα ενεργοποιήσει μέσα σε μια επιχείρηση Rapid».

Σαρλ Μισέλ: «Ζούμε ενεργούμε, είμαστε μαζί και μαζί πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τόνισε με τη σειρά του ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση».

«Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε από τις Καστανιές Έβρου ο πρόεδρος της Κομισιόν και εξήρε το ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς όπως είπε «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ».

Εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ επισημαίνοντας «είμαστε μαζί σας» και τόνισε:

«Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Προσέθεσε επίσης ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη συμφωνία με την Τουρκία και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να τηρεί αυτή τη συμφωνία».

Επίσης τόνισε ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες από τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στη Συρία για να δώσουμε θετικές προοπτικές στο μέλλον.

«Ζούμε ενεργούμε, είμαστε μαζί και μαζί πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ κλείνοντας την παρέμβασή του.

Δείτε Live από τον Εβρο τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας της ΕΕ

 

Στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα