back to top
20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στον Έβρο με τους επικεφαλής της ΕΕ ο Κ. Μητσοτάκης – «Δεν θα περάσει κανείς παράνομα»

Διαβάστε επίσης

«Το ηθικό είναι ακμαιότατο, να κάνουμε τη δουλειά μας, όλη η κοινωνία ενωμένη, εθνική η προσπάθεια, δεν θα περάσει κανείς παράνομα», είναι τα μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αλεξανδρούπολη που αποτελεί τον πρώτο σταθμό της περιοδείας που πραγματοποιεί στον Έβρο λίγες ώρες πριν αφιχθούν στην περιοχή οι ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός περπάτησε στους δρόμους της πόλης, συνομίλησε με πολίτες οι οποίοι του εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποφασιστική στάση και πολιτική που τηρεί η κυβέρνηση και στάθηκε για καφέ με τις τοπικές αρχές.
Υπογράμμισε ότι “τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα της Ευρώπης» και πρόσθεσε: «Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος και η Θράκη πάντα όρθια». Παράλληλα ευχαρίστησε τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας αλλά και τους κατοίκους που, όπως είπε, «βάζουν πάντα πλατη».

Δεύτερο σταθμό της περιοδείας του κ. Μητσοτάκη αποτέλεσε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση σε όλο το μήκος των συνόρων του Έβρου.

Όπως αναφέρθηκε από τις αστυνομικές αρχές του φυλακίου, χθες και σήμερα η πίεση έχει μεταφερθεί στον νότιο Έβρο, ενώ-όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά- τη νύχτα υπήρξε απόπειρα από 1.000 ανθρώπους, σε συγκεκριμένο σημείο, για μαζική είσοδο στη χώρα αλλά η απόπειρα αυτή απετράπη. Αναχωρώντας ο πρωθυπουργός χαιρέτισε και ευχαρίστησε εθελοντές – φύλακες του Δέλτα Έβρου που είχαν έρθει να τον συναντήσουν.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Στη μία το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στην περιοχή τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι καθώς και τον πρωθυπουργό της Κροατίας.

«Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλαλ φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα βρεθούν μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και εμού αύριο στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα. Σημαντική δήλωση στήριξης και από τους τρεις θεσμούς τη στιγμή που η Ελλάδα υπερασπίζεται επιτυχώς τα σύνορα της Ε.Ε.» έγραψε ο Πρωθυπουργός σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στον Έβρο

Οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13:05 ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Davor Božinović, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.

Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στις 15:30, ο Πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Michel, κα. von der Leyen και κ. Sassoli, θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.

Στις 17:30 ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο οποίος θα συναντηθεί με το Νίκο Δένδια.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα