back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Γαλλία: Έρχεται ο νόμος κατά του μίσους στο ίντερνετ

Διαβάστε επίσης

Όπως έχει δεσμευτεί ο Εμανουέλ Μακρόν ήδη προεκλογικά και έχει επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν ως πρόεδρος, η γαλλική κυβέρνηση θα φέρει ένα νομοσχέδιο ενάντια στο μίσος στο ίντερνετ. Το κείμενο έχει ήδη ολοκληρωθεί και οι βουλευτές καλούνται να το ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα.

Στις 9 Ιουλίου ξεκινά η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση για το νόμο ενάντια στο μίσος στο ίντερνετ, κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, ένα θέμα στο οποίο ο Γάλλος πρόεδρος έχει επιμείνει ιδιαίτερα, κυρίως μετά το κύμα αντισημιτικών επιθέσεων στην χώρα.

Μέχρι την Πέμπτη, οι βουλευτές καλούνται να μελετήσουν 370 τροπολογίες, που προβλέπουν μεταξύ άλλων την υποχρέωση κάθε ηλεκτρονικής πλατφόρμας να αποσύρει μέσα σε 24 ώρες οποιαδήποτε δημοσίευση περιέχει ρατσιστικό λόγο ή εκφράσεις μίσους. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους μέχρι και 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα μηνύματα μίσους που εξετάζονται έχουν να κάνουν με την εθνοτική καταγωγή, την θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την αναπηρία ενώ οι βουλευτές έχουν ήδη προσθέσει στη λίστα και θέματα παιδικής πορνογραφίας ή τρομοκρατίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την ύπαρξη ενός ειδικού κουμπιού, κοινού για όλες τις σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ίντερνετ, το οποίο κάθε χρήστης θα μπορεί να πατάει για να καταγγείλει οποιοδήποτε περιεχόμενο μίσους.

Η βουλευτής της Δημοκρατίας Μπροστά Λετίσια Αβιά η οποία και έχει εκπονήσει μελέτη για το θέμα και ήταν και υπεύθυνη για την κατάρτιση και την κατάθεση του νομοσχεδίου, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό θα είναι μόνο το πρώτο βήμα και μετά η δικαιοσύνη θα είναι αυτή που θα αποφασίζει αν τελικά πρόκειται για παράνομο περιεχόμενο και πρέπει να κατέβει από το ίντερνετ.

Και αυτό θα είναι επίσης ένα βασικό στοιχείο του νέου νόμου αφού θα αναγκάζει τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες να συνεργάζονται με την γαλλική δικαιοσύνη και να της παραχωρούν τις διευθύνεις ΙΡ των χρηστών που ανεβάσουν μηνύματα μίσους. Μέχρι τώρα, η υποχρέωση αυτή ίσχυε μόνο για περιεχόμενο που σχετίζονταν με την τρομοκρατία ή την παιδική πορνογραφία.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα