back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μέτρα Μακρόν κατά του μίσους και του αντισημιτισμού

Διαβάστε επίσης

Σειρά μέτρων ενάντια στο μίσος, την ακροδεξιά και τον αντισημιτισμό, ανακοίνωσε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια δείπνου με εκπροσώπους των εβραϊκών οργανώσεων της Γαλλίας.

Μία μέρα μετά τις μεγάλες συγκεντρώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις κατά του αντισημιτισμού, ο Γάλλος πρόεδρος είχε χθες συνάντηση με τους κυριότερους εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας της χώρας. Και όλα αυτά στην σκιά των σοκαριστικών αποκαλύψεων έρευνας που δείχνει ότι το 2018 οι αντισημιτικές επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 74%.

Μόνο το τελευταίο 15ήμερο στην Γαλλία έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις με πιο χαρακτηριστική την βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείο στην Αλσατία. Μόλις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, άγνωστοι έγραψαν αντισημιτικά συνθήματα και ζωγράφισαν αγκυλωτούς σταυρούς σε αρκετά σημεία του Παρισιού.

Διάλυση των ρατσιστικών οργανώσεων

Στη διάρκεια της επίσημης ομιλίας του στο χθεσινό δείπνο, ο Μακρόν ζήτησε την διάλυση των ρατσιστικών και αντισημιτικών οργανώσεων που δρουν στην Γαλλία, αρχής γενομένης από τις γνωστές ακροδεξιές ομάδες.

“Επειδή η περίοδος που διανύουμε θέτει υπό αμφισβήτηση το ποιοι είμαστε, η Γαλλία πρέπει να χαράξει νέες κόκκινες γραμμές”, σημείωσε, ενώ ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ να ξεκινήσει τις διαδικασίες ενάντια σε ομάδες που “τρέφουν το μίσος, προωθούν τις διακρίσεις ή καλούν σε βίαιες πράξεις”.

Νέος ορισμός του αντισημιτισμού

Για “πρωτοφανή αναζωπύρωση” του αντισημιτισμού “για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, η οποία πλήττει όχι μόνο την Γαλλία αλλά το σύνολο της Ευρώπης και μεγάλο τμήμα των δυτικών δημοκρατιών μίλησε χθες ο Μακρόν. “Και πάλι, εδώ και κάποια χρόνια ο αντισημιτισμός σκοτώνει την Γαλλία”, επισήμανε.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ακόμα ότι η χώρα θα υιοθετήσει στα κείμενα αναφοράς της έναν ορισμό του αντισημιτισμού, ευρύτερο από τον αντισιωνισμό.

“Όπως συζητήσαμε τον Δεκέμβριο με τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα προχωρήσουμε στον ορισμό του αντισημιτισμού, όπως αυτός έχει υιοθετηθεί από τη Διεθνή Ένωση για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος”, υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι “ο αντισιωνισμός είναι μία από τις σύγχρονες μορφές του αντισημιτισμού”.

Νομοσχέδιο ενάντια στο μίσος στο ίντερνετ

Η κυβέρνηση σκοπεύει μέσα στον Μάιο να καταθέσει στην Εθνοσυνέλευση νομοσχέδιο ενάντια στο μίσος στο ίντερνετ, όπως επίσης αποκάλυψε χθες ο Μακρόν. Ωστόσο, ο ίδιος φάνηκε να μην συμφωνεί με ενδεχόμενη απαγόρευση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο.

Το κείμενο, όπως διευκρίνισε, θα κατατεθεί από την βουλευτή της Δημοκρατίας Μπροστά Λετίσια Αβιά η οποία και έχει εκπονήσει μελέτη για το θέμα.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα