back to top
17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Ινδονησία: Στους 373 οι νεκροί

Διαβάστε επίσης

Φόβους ότι, θα αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων από το φονικό τσουνάμι που έπληξε τις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα στην Ινδονησία, εκφράζουν οι Αρχές και προειδοποιούν για έντονα φαινόμενα πλημμυρίδας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες, καθώς υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι.

Το τσουνάμι στην Ινδονησία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 373 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 1.400 στα νησιά της Ιάβας και της Σουμάτρας, δήλωσε τη Δευτέρα ένας αξιωματούχος.

«Τραυματίστηκαν 1.459 άνθρωποι και 128 συνεχίζουν να αγνοούνται», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας.

Κομμάτι που αποκολλήθηκε από το ηφαίστειο Κρακατόα προκάλεσε το τσουνάμι στην Ινδονησία

Ένα κομμάτι μιας πλαγιάς του ηφαιστειώδους νησιού Ανάκ Κρακατόα, το οποίο αποκολλήθηκε, ήταν εκείνο που προκάλεσε το πολύνεκρο τσουνάμι στις ινδονησιακές ακτές, σύμφωνα με αξιωματούχους και επιστήμονες.

Το Ανάκ Κρακατόα εκτόξευε στάχτη και λάβα για μήνες προτού καταρρεύσει ένα τμήμα της νοτιοδυτικής πλευράς του ηφαιστείου, 0,64 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δήλωσε Ινδονήσιος αξιωματούχος.

«Αυτό προκάλεσε μια υποθαλάσσια κατολίσθηση και τελικά προκάλεσε το τσουνάμι», είπε η επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας, Ντουικορίτα Καρναουάτι, η οποία πρόσθεσε πως τα κύματα έπληξαν τις ακτές 24 λεπτά αργότερα.

Το γεγονός ότι το τσουνάμι προκλήθηκε από ηφαίστειο, και όχι από σεισμό, μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο δεν προκλήθηκε ειδοποίηση για τσουνάμι, διευκρίνισαν επιστήμονες.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών Σατόπο Πάρβο Ναγκρόχο, διατύπωσε την πιθανότητα να εκδηλωθεί νέο τσουνάμι εξαιτίας των συνεχών εκρήξεων του ηφαιστείου Ανακ Κρακατόα.

Τεράστιες καταστροφές από το τσουνάμι στην Ινδονησία

«Η Μετεωρολογική, Κλιματολογικής και Γεωφυσική Υπηρεσία συνέστησε στους πολίτες να μην κατεβαίνουν στις παραλίες και να βρίσκονται σε απόσταση από τις ακτές για λίγο», είπε χαρακτηριστικά.

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο Μπάντεν, όταν οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανό από τα ερείπια του τσουνάμι ένα πεντάχρονο αγοράκι, που παρέμενε εγκλωβισμένο επί 12 ώρες.

Ινδονησία: Πολίτες μέσα στα χαλάσματα που προκλήθηκαν από το τσουνάμι

Εκατοντάδες σπίτια στην παραλιακή ζώνη καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τις περιοχές τους.

Σημειώνεται ότι, το τσουνάμι έπληξε απροειδοποίητα το βράδυ του Σαββάτου τις νότιες ακτές της Σουμάτρας και το δυτικό άκρο της Ιάβας, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου που είναι γνωστό ως το «παιδί» του θρυλικού Κρακατόα, του Άνακ Κρακατόα.

Ομάδες εφοδιασμένες με μηχανήματα έργου και άλλο βαρύ εξοπλισμό συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια με την ελπίδα πως θα βρουν επιζήσαντες.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα