back to top
20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων από το τσουνάμι στην Ινδονησία: 281 νεκροί και πάνω από 1.000 τραυματίες

Διαβάστε επίσης

Εικόνες απόλυτης καταστροφής και ολέθρου μετά το φονικό τσουνάμι που έπληξε τις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα,στην Ινδονησία, προκαλώντας τον θάνατο 281 ανθρώπων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Το φονικό κύμα προκλήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα στον κρατήρα Κρακατόα, γεγονός που συντέλεσε καθοριστικά, όπως όλα δείχνουν, στην «εκατόμβη» των νεκρών στην πόλη του νησιωτικού συμπλέγματος.

Κύματα ύψους έως και 20 μ. σάρωσαν τις ακτές, πλημμυρίζοντας εκατοντάδες σπίτια και ξενοδοχεία. Toυλάχιστον 1.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ πολλοί αγνοούνται, από το τσουνάμι που έπληξε τις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα, όταν προκλήθηκε υποθαλάσσια κατολίσθηση, η οποία προκάλεσε την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.

Σύμφωνα παράλληλα με το ινδονησιακό πρακτορείο ειδήσεων ANTARA, 430 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, 9 ξενοδοχεία και δεκάδες σκάφη.

Επίσης όπως μεταδίδει το ANTARA, η Παντεγκλάντ στην επαρχία Μπάντεν είναι η περιοχή που επλήγη περισσότερο από το τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.

Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφή, προσθέτει, είναι οικισμοί και τουριστικές περιοχές κατά μήκος ορισμένων ακτών στις: Τάντζουνγκ Λέσουνγκ, Σούμουρ, Τελούκ Λάντα, Πενιμπάνγκ και Καρίτα.

Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Σε βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα social media, πανικόβλητοι κάτοικοι έτρεχαν κρατώντας φακούς, αναζητώντας καταφύγιο. Αρχικά, οι αρχές της Ινδονησίας έκαναν λόγο για πλημμυρίδα και όχι τσουνάμι και ζήτησαν από τον κόσμο να μην πανικοβληθεί. «Ήταν ένα λάθος, ζητάμε συγγνώμη», έγραψε στο Twitter o εκπρόσωπος της κυβερνητικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, Σουτόπο Πουρουό Νουγκρόχο.

Δεκάδες κτίρια έχουν καταστραφεί από το παλιρροϊκό κύμα που έπληξε τις παραλίες της Νότιας Σουμάτρας και στα δυτικά της Ιάβας το Σάββατο περίπου στις 21:30 τοπική ώρα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πανικόβλητους κατοίκους να κρατούν φακούς και να αναζητούν καταφύγιο σε υψίπεδα.

https://youtu.be/qVCPY9xeDUk

Το τσουνάμι προκλήθηκε από «υποθαλάσσια κατολίσθηση ως αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Ανάκ Κρακατάου» και επιδεινώθηκε από μια ασυνήθιστη πλημμυρίδα, λόγω της πανσέληνου, είπε ο Νουγκρόχο.

«Αυτός ο συνδυασμός προκάλεσε ένα απότομο τσουνάμι που έπληξε την ακτή», τόνισε, προσθέτοντας ότι η ινδονησιακή γεωλογική υπηρεσία διεξάγει έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη.

«Δεν σημειώθηκε σεισμική δόνηση και η έκρηξη του Ανάκ Κρακατόα επίσης δεν ήταν τόσο μεγάλη».

Όπως είπε στο Metro TV τα τσουνάμι που προκαλούνται από εκρήξεις ηφαιστείων είναι “σπάνια” και πως το τσουνάμι του Πορθμό Σούντα δεν ήταν αποτέλεσμα σεισμού.

Η έκρηξη του Κρακατόα δημιούργησε μια στήλη ηφαιστειακής στάχτης που εκτιμάται ότι έφτασε έως και τα 500 μέτρα ύψος.

Ανακοίνωση της μετεωρολογικής και γεωφυσικής υπηρεσίας της Ινδονησίας (BMKG) ανέφερε ότι «το τσουνάμι έπληξε αρκετές περιοχές στον Πορθμό Σούντα, ανάμεσά τους παραλίες στην επαρχία Παντεγκλάνγκ, Σέρανγκ και Νότιο Λαμπούνγκ».

Ο Ένταν Περμάνα, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στο Παντεγκλάνγκ δήλωσε στο Metro TV ότι η αστυνομία παρέχει άμεση βοήθεια σε θύματα στο Τανζουνγκ Λεσουνγκ στην επαρχία Μπάντεν, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, κοντά στην Τζακάρτα, καθώς οι εργαζομένοι έκτακτης ανάγκης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο.

«Πολλοί αγνοούνται», σημείωσε ο Περμάνα.

Οι αρχές προειδοποίησαν κατοίκους και τουρίστες στις παράκτιες περιοχές γύρω από τον Πορθμό Σούντα να παραμείνουν μακριά από τις παραλίες και πως μια προειδοποίηση πλημμυρίδας παραμένει σε ισχύ.

Οι υποβρύχιες ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες είναι σχετικά σπάνιες, μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι λόγω της ξαφνικής μετατόπισης των υδάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Πληροφοριών για τα Τσουνάμι.

Μετά την τραγωδία, ο οργανισμός διαχείρισης καταστροφών ζήτησε από τον πληθυσμό να εγκαταλείψει τις παράκτιες περιοχές κατά μήκος του στενού, καθώς συνεχίζεται η δραστηριότητα του ηφαιστείου και υπάρχει κίνδυνος νέων τσουνάμι. Η προειδοποίηση θα παραμείνει ενεργή προς το παρόν μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου. «Στην περίπτωση των σεισμών, η πιθανότητα να υπάρξει ένα δεύτερο τσουνάμι είναι πολύ μικρή. Αλλά όταν αυτό έχει προκληθεί από έκρηξη ηφαιστείου, το σενάριο είναι διαφορετικό», τόνισε ο Ραχμάτ Ριγιόνο, διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλιματολογίας και Γεωφυσικής της Ινδονησίας, όπως μετέδωσε το Πρακτορείο Antarα.

Τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο η Ινδονησία, με πάνω από 260 εκατομμύρια κατοίκους, είναι από τις πιο επιρρεπείς σε καταστροφές στη Γη. Οι γεωλόγοι ονομάζουν την περιοχή «Δακτύλιο της Φωτιάς», καθώς τέμνονται τεκτονικές πλάκες και προκαλούν μέρος των ηφαιστειακών εκρήξεων και των σεισμών του πλανήτη.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, ένας σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ στο κέντρο του νησιού Σουλαουέζι, προκάλεσε ένα τσουνάμι που άφησε 2.102 νεκρούς και περισσότερους από 200.000 άστεγους, κυρίως στην πόλη Πάλου και τα περίχωρά της.

Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μήνες μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από έναν υποθαλάσσιο σεισμό 9,3 Ρίχτερ ανοικτά των ακτών της Σουμάτρα, προκάλεσε τον θάνατο 220.000 ανθρώπων σε διάφορες χώρες του Ινδικού Ωκεανού, εκ των οποίων 168.000 στην Ινδονησία. Ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή αυτού του είδους στη σύγχρονη ιστορία.

Το 1883, η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα αποτέλεσε μια από τις χειρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία καθώς έχασαν τη ζωή τους περίπου 36.000 άνθρωποι. Η ηφαιστειακή τέφρα τότε έφτασε ακόμη και στην αμερικανική ήπειρο. Η γεωμορφολογία των νησιών αυτών άλλαξε μάλιστα έπειτα από αυτή την έκρηξη και το ηφαίστειο Κρακατόα εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα. Ωστόσο, γύρω στο 1930 ένα νέο νησί εμφανίστηκε περίπου στην ίδια τοποθεσία, επίσης με ένα ηφαίστειο που συνεχίζει να ανεβαίνει κάθε χρόνο. Στην Ινδονησία βαφτίστηκε «Anak Krakatau», που σημαίνει ο «γιος του Κρακατόα».

Oι σημαντικότερες καταστροφές από τσουνάμι που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως από το 2004

  • 26 Δεκεμβρίου 2004: Νοτιοανατολική Ασία: Υποθαλάσσιος σεισμός στα ανοιχτά της νήσου Σουμάτρα στην Ινδονησία, μεγέθους 9,3 βαθμών -ο ισχυρότερος των τελευταίων 40 ετών- προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε τις ακτές πολλών χωρών της ΝΑ Ασίας αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 220.000 νεκρούς. Στην επαρχία Άτσεχ, όπου τα κύματα έφθασαν τα 30 μέτρα, περίπου 170.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
  • 17 Ιουλίου 2006: Ινδονησία: Υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι κοντά στις νότιες ακτές της νήσου Ιάβας προκαλώντας 654 θανάτους.
  • 2 Απριλίου 2007: Νησιά του Σολομώντα: 52 νεκροί από τσουνάμι που έπληξε το δυτικό τμήμα των Νησιών του Σολομώντα (στον νότιο Εριηνικό). Καταστράφηκαν 13 παραθαλάσσια χωριά από το τσουνάμι, το οποίο προκλήθηκε από έναν σεισμό 8 βαθμών.
  • 29 Σεπτεμβρίου 2009: Σαμόα: Περισσότεροι από 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα νησιά Σαμόα, Τόνγκα και Αμερικανική Σαμόα από τον σεισμό που σημειώθηκε μεγέθους 8 βαθμών, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι. Τα περισσότερα θύματα-πάνω από 150- καταγράφηκαν στα νησιά Σαμόα όπου το τσουνάμι κατέστρεψε την νότια ακτή της νήσου Ουπόλου, την πιο πυκνοκατοικημένη του αρχιπελάγους.
  • 27 Φεβρουαρίου 2010: Χιλή: Ένας σεισμός που προκάλεσε τσουνάμι άφησε πίσω του περισσότερους από 520 νεκρούς. Τα περισσότερα θύματα ήταν στην παραθαλάσσια ζώνη του Μαουλέ, σε απόσταση 400 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύσουας Σαντιάγο.
  • 25 Οκτωβρίου 2010: Ινδονησία: Περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό 7,7 βαθμών στο αρχιπέλαγος των Μενταγουάι, στα ανοιχτά της Σουμάτρας.

Σοκ προκαλούν οι εικόνες που καταγράφουν την ώρα που το φονικό τσουνάμι της Ινδονησίας παρασέρνει τα μέλη ενός τοπικού συγκροτήματος την ώρα που έπαιζαν στη σκηνή, καθώς και το ακροατήριο.

Η δημοφιλής στη χώρα, ροκ μπάντα Seventeen από τη Τζακάρτα, ερμήνευε τραγούδια σε μια γιορτή που οργάνωσε η κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης PLN σε θέρετρο της παραλίας Tanjung Lesung, όταν εντελώς απροειδοποίητα το τσουνάμι σάρωσε τη σκηνή.

Σε ανακοίνωσή του το συγκρότημα αναφέρει ότι ο μπασίστας M. Aουάλ Πουρμπάνι, γνωστός ως Μπάνι και ο μάνατζέρ τους βρέθηκαν νεκροί, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται άλλα τέσσερα μέλη των Seventeen.

Ο φρόντμαν της μπάντας, Riefian Fajarsyah, ανέβασε στο λογαριασμό του στο Instagram ένα συγκινητικό βίντεο, καλώντας τους ακολούθους του να προσευχηθούν για τα μέλη του συγκροτήματος και τη γυναίκα του, που επίσης αγνοείται.

Γ\ι αυτό ο Riefian ανήρτησε μια κοινή φωτογραφία τους γράφοντας «σήμερα είναι τα γενέθλιά σου. Γρήγορα σπίτι…».

Συλλυπητήρια  από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

“Με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Τζακάρτα μετέφερε σήμερα τα θερμά συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Ινδονήσιο ομόλογό του και τις οικογένειες των θυμάτων του καταστροφικού τσουνάμι που έπληξε την χώρα, καθώς και τις ευχές του για την ταχεία αποκατάσταση της υγείας των τραυματισθέντων”.

Συλλυπητήρια ΥΠΕΞ στην Ινδονησία για τα θύματα από το καταστροφικό τσουνάμι – Δεν υπάρχουν Έλληνες στα θύματα

Τη λύπη, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον λαό της Ινδονησίας και την κυβέρνηση της χώρας για το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε χθες τα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το καταστροφικό τσουνάμι στην Ινδονησία και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων και τους οικείους τους. Θερμά συλλυπητήρια και αλληλεγγύη στο λαό και την κυβέρνηση της Ινδονησίας» αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών, με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για Έλληνες πολίτες ανάμεσα στα θύματα και στους τραυματίες και ότι παρακολουθεί την κατάσταση και βρίσκεται σε επικοινωνία με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Τζακάρτα, καθώς και με τις αρμόδιες αρχές της χώρας.

Συμπαράσταση Τραμπ – Λαγκάρντ

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε σήμερα τη στήριξή του στην Ινδονησία μετά το φονικό τσουνάμι με τους τουλάχιστον 220 νεκρούς.

«Αδιανόητος όλεθρος προκλήθηκε από την καταστροφή του τσουνάμι στην Ινδονησία. Περισσότεροι από 200 νεκροί και σχεδόν 1000 τραυματίες και αγνοούμενοι» έγραψε στο Twitter o Αμερικανός πρόεδρος.

«Προσευχόμαστε για την ανάρρωσή σας και την θεραπεία» των πληγών σας, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, υπογραμμίζοντας ότι:

«Η Αμερική στέκεται στο πλευρό σας!».

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε επίσης, με ένα tweet, «τα βαθιά της συλλυπητήρια στον λαό της Ινδονησίας που επλήγη, για μία ακόμη φορά, τόσο σκληρά από μια φυσική καταστροφή».

Το ΔΝΤ είχε διεξάγει στο Μπαλί την ετήσια Σύνοδό του τον Οκτώβριο.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα