back to top
18 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Έκτακτη σύσκεψη στο Ελιζέ

Διαβάστε επίσης

Ένα έκτακτο μίνι υπουργικό συμβούλιο πραγματοποείται, μετά από πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν. Πρόεδρος και πρωθυπουργός, συζητούν με υπουργούς στην προσπάθειά τους να βρουν μία λύση για να βγει η χώρα από την κρίση που έχουν προκαλέσει οι κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων”.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στην σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ, η υπουργός Υγείας Αγκνές Μπιζίν και ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ.

Η αναταραχή που έχουν φέρει τα επεισόδια του Σαββάτου, ανάγκασαν τον Μακρόν να αναβάλει το ταξίδι του στη Σερβία. Η επίσκεψη αυτή είχε ανακοινωθεί από το Νοέμβριο και ήταν προγραμματισμένη για το διήμερο 5 και 6 Δεκεμβρίου. Ενώ το Ελιζέ είχε διαρρεύσει από το απόγευμα ότι εξετάζεται η αναβολή του ταξιδιού, τελικά ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς ήταν αυτός που σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Μακρόν δεν θα πραγματοποιήσει το ταξίδι αυτό “εξαιτίας των ζητημάτων που αντιμετωπίζει”.

Στον αέρα η αυριανή συνάντηση με τα “κίτρινα γιλέκα”;

Ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή μέρα, όπου ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα δεχτεί εκπροσώπους των κίτρινων γιλέκων, αυξάνονται οι φόβοι ότι η πρωτοβουλία θα καταλήξει σε άλλο ένα φιάσκο, όπως συνέβη την προηγούμενη Παρασκευή. Ήδη δύο από τους εκπροσώπους που αναμένονταν να περάσουν αύριο την πόρτα του Ματινιόν, οι εκπρόσωποι της συλλογικότητας “ελεύθερα κίτρινα γιλέκα” ανακοίνωσαν ότι δεν θα παραστούν “για λόγους ασφαλείας”.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα,η δήλωση μίας άλλης εκπροσώπου του κινήματος η οποία έθετε δύο όρους για να συναντήσει τον πρωθυπουργό. Η Ζακλίν Μουρό, απαιτούσε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει εκ των προτέρων το πάγωμα της αύξησης της φορολογίας των καυσίμων, ενώ παράλληλα ζητούσε αστυνομική προστασία, καθώς όπως δηλώνει ότι έχει δεχτεί πολλές και σοβαρές απειλές για τη ζωή της. Κατά την άποψή της, οι απειλές αυτές έρχονται από την “σκληρό πυρήνα” του κινήματος που δεν επιθυμεί να μπει τέλος στην κρίση που έχει προκύψει.

Με βάση τα παραπάνω, άγνωστο παραμένει αυτή τη στιγμή, αν και πόσοι θα αποδεχτούν την αυριανή πρόσκληση και θα προσέλθουν στον διάλογο με τον Γάλλο πρωθυπουργό. Και όλα αυτά, ενώ η σημερινή σειρά επαφών που είχε με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα