back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

“Φιάσκο” η συνάντηση Εντουάρ Φιλίπ – κίτρινων γιλέκων

Διαβάστε επίσης

Η πολυανεμενόμενη συνάντηση, νωρίτερα σήμερα, στο Ματινιόν, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και τους εκπροσώπους των “κίτρινων γιλέκων” εξελίχτηκε σε μία τεράστια αποτυχία.

Για “φιάσκο” κάνουν λόγο πολλά ρεπορτάζ, αναφερόμενα στο ραντεβού που είχε κλείσει από προχθές, ο Γάλλος πρωθυπουργός με τα “κίτρινα γιλέκα”, παραμονή της τρίτης πράξης των κινητοποιήσεων. Θυμίζουμε ότι το ραντεβού αυτό κλείστηκε, μετά από εντολή του ίδιου του Εμανουέλ Μακρόν που ανέθεσε στον Εντουάρ Φιλίπ να ξεκινήσει “κύκλο διαβουλεύσεων” ενόψει της “πράσινης μετάβασης” που προωθεί η κυβέρνηση και που προβλέπει και την αύξηση της φορολογίας των καυσίμων από 1η Ιανουαρίου.

Περίμεναν έξι, ήρθε ένας

Από τους οκτώ συνολικά επίσημους εκπροσώπους του κινήματος, οι έξι είχε ανακοινωθεί ότι θα περάσουν τις πόρτες του Ματινιόν, το απόγευμα. Τελικά, μπροστά στις κάμερες, τις πόρτες πέρασε ένας μόνο άντρας, ο Ζαζόν Ερμπέρ ο οποίος μάλιστα δεν πρόλαβε να μπει και…βγήκε. Οι δημοσιογράφοι τον είδαν με έκπληξη να βγαίνει, λίγα μόλις λεπτά αφού είχε εισέλθει στο κτήριο και ενημερώθηκαν από τον ίδιο ότι αποχώρησε καθώς δεν εγκρίθηκε το αίτημα του, να μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση η συζήτηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλος ένας εκπρόσωπος του κινήματος βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο Ματινιόν αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιος ήταν. Κι αυτό γιατί προφανώς μπήκε και βγήκε διακριτικά από άλλη πόρτα και όχι από την κεντρική όπου περίμεναν οι κάμερες. Ο ίδιος ο Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε στη συνέχεια ότι η συνάντηση διήρκεσε “πάνω από μία ώρα”, ήταν “χρήσιμη και εποικοδομητική” και οι πόρτες του “παραμένουν πάντα ανοιχτές”.

Καταγγέλλουν εκβιασμούς και πιέσεις

Ο Ερμπέρ, αποχωρώντας από το Ματινιόν, εξήγησε στους δημοσιογράφους γιατί η πλειοψηφία των υπολοίπων εκπροσώπων των “κίτρινων γιλέκων” δεν ήρθαν τελικά στην συνάντηση. “Όλοι δεχόμαστε απίστευτες πιέσεις. Μιλάω για βίαιες απειλές, λεκτικές ή σωματικές”, σημείωσε. Το ενδιαφέρον της καταγγελίας του είναι ότι δεν κατηγόρησε για αυτές πολιτικούς αντιπάλους ή κυβερνητικούς, αλλά άλλα μέλη των “κίτρινων γιλέκων”. “Στο 99% των περιπτώσεων οι απειλές αυτές έρχονται από κίτρινα γιλέκα που πιστεύουν ότι είμαστε εδώ για την δόξα”, είπε.

Κατέθεσαν κείμενο με 42 διεκδικήσεις

Στο μεταξύ κυκλοφόρησε σήμερα στα μέσα, ένας κατάλογος με συνολικά 42 διεκδικήσεις των “κίτρινων γιλέκων”. Μεταξύ αυτών φυσικά και η μείωση του φόρου στα καύσιμα, που αποτελεί το πρωταρχικό τους αίτημα. Στην ίδια λίστα όμως, βρίσκουμε επίσης και αιτήματα όπως σύνταξη στα 60 (ή στα 55 για τα βαρέα επαγγέλματα), μείωση των ενοικίων, απέλαση όσων δεν παίρνουν άσυλο, τέλος στην πολιτική λιτότητας και πολλά άλλα.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα