back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο περίπλους μνήμης του Εμανουέλ Μακρόν

Διαβάστε επίσης

Έναν αιώνα μετά την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιεί περιοδεία σε περιοχές που είχαν πληγεί από τις μάχες, κυρίως στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Γαλλίας.

Δύο περιφέρειες, 11 διαμερίσματα και 17 πόλεις συνολικά βρίσκονται στην διαδρομή που επέλεξε να κάνει ο Γάλλος πρόεδρος, παραμονές της επετείου της Ανακωχής του “Μεγάλου Πολέμου”. Το ταξίδι ξεκίνησε την Κυριακή, με πρώτη στάση το Στρασβούργο όπου μαζί με τον Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ παρακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό της πόλης. Ο συμβολικός χαρακτήρας της παρουσίας του Μακρόν στο πλάι του Γερμανού ομολόγου του ήταν μεγάλος αφού οι δύο έστειλαν μήνυμα ενότητας δείχνοντας ότι οι μεγάλοι αντίπαλοι είναι πλέον κάτι παραπάνω από φίλοι και σύμμαχοι.

Η μάχη του Βερντέν

Αφού είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της περιοδείας του, ότι η σημερινή κατάσταση του θυμίζει την περίοδο του μεσοπολέμου, ο Μακρόν δεν παρέλειψε από όσες περιοχές επισκέφτηκε να καλεί συνέχεια τους πολίτες να μην ξεχάσουν τα μαθήματα των μεγάλων και ιστορικών συγκρούσεων του 20ου αιώνα. Την Τρίτη, βρέθηκε στο Βερντέν όπου έγινε μία από τις πιο επικές αλλά και πιο δύσκολες μάχες στην διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί ο γαλλικός και ο γερμανικός στρατός πολεμούσαν 10 ολόκληρους μήνες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 300.000 στρατιώτες.

Επιμένει να τιμήσει τον Πεταίν

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Βερντέν δεν ήταν άλλος από τον στρατάρχη Φιλίπ Πεταίν, τον στρατάρχη που θεωρήθηκε ήρωας στον πρώτο πόλεμο και προδότης στον δεύτερο. Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι θέλει να τιμήσει την μνήμη του μαζί με αυτήν άλλων 7 στραταρχών που συμμετείχαν στις μεγάλες νικηφόρες εκστρατείες σε μία εκδήλωση το Σάββατο στο Μνημείο των Απομάχων στο Παρίσι.
Η επιμονή αυτή του Γάλλου προέδρου, έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση αλλά και από την εβραϊκή κοινότητα. “Ο Πεταίν ήταν προδότης και αντισημίτης. Μακρόν αυτήν την φορά το παρατράβηξες”, έγραψε στο twitter o ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν.

Περιοδεία σε εργατικές περιοχές

Η περιοδεία αυτή του Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να έχει και πολιτικό για τον ίδιο κέρδος, σε μία στιγμή που τα δημοσκοπικά του ποσοστά είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν για πρώτη φορά αφήνει πίσω τη Δημοκρατία Μπροστά συγκεντρώνοντας 21% έναντι 19% του Μακρόν.
Προσπαθώντας να διαψεύσει τις κριτικές των αντιπάλων του που κάνουν λόγο για “πρόεδρο των πλουσίων”, ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε για την διαδρομή του περιοχές ιδιαίτερα υποβαθμισμένες που διέθεταν στο παρελθόν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που όμως έχουν κλείσει. Πρόκειται για περιοχές τις οποίες δεν έχει επισκεφτεί ποτέ σχεδόν κανείς πρόεδρος ή ακόμα και υπουργός.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα