back to top
23.8 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

23.8 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η Λε Πεν μπροστά από τον Μακρόν για πρώτη φορά

Διαβάστε επίσης

Εδώ και μήνες γινόμαστε μάρτυρες μία εντυπωσιακής και συνεχόμενης δημοσκοπικής πτώσης του Εμανουέλ Μακρόν, πάντα όμως ο Γάλλος πρόεδρος κατάφερνε να κερδίζει την πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου. Σύμφωνα όμως με μία τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε εχθές, για πρώτη φορά, η Μαρίν Λε Πεν παίρνει το προβάδισμα και μαζί κλέβει και την πρώτη θέση από τον Μακρόν.

Το κόμμα της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν Εθνικός Συναγερμός – πρώην Εθνική Μέτωπο – προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 21%.  Δεύτερη έρχεται η Δημοκρατία Μπροστά, το κόμμα που ίδρυσε ο Εμανουέλ Μακρόν με μόλις 19%. Όλα αυτά προκύπτουν από τη δημοσκόπηση του Institut français d’opinion publique (IFOP) που κυκλοφόρησε εχθές, Κυριακή 5 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μία τεράστια ανατροπή που καταγράφεται για πρώτη φορά από την ημέρα που εκλέχτηκε ο Μακρόν στην προεδρεία της Γαλλίας.

Πρώτη η ακροδεξιά

Το εντυπωσιακό όμως δεν είναι μόνο η πρώτη θέση της Λε Πεν σε σχέση με τον Μακρόν αλλά τα συνολικά ποσοστά που συγκεντρώνουν τα ακροδεξιά κόμματα. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από το 21% των πολιτών που δηλώνει ότι θα ψήφιζε τον Εθνικό Συναγερμό αν γινόταν  οι ευρωεκλογές αυτήν την Κυριακή, υπάρχει άλλο ένα 7% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Νικολά Ντιπόν-Ενιάν. Τα δύο άλλα κόμματα του ακροδεξιού χώρου που μιλούν ανοιχτά για Frexit (έξοδο δηλαδή της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση), οι Πατριώτες του Φλοριάν Φιλιπό και η Λαϊκή Ρεπουμπλικανική Ένωση του Φρανσουά Ασελινό καταφέρνουν, με βάση πάντα την ίδια δημοσκόπηση, να συγκεντρώσουν από το καθόλου μικρό ποσοστό του 1%.

Με μία απλή πρόσθεση, προκύπτει ότι τα τέσσερα αυτά κόμματα της άκρας δεξιάς, καταφέρνουν να κερδίζουν το 30% της πρόθεσης ψήφου ενώ στα τέλη Αυγούστου το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 25%.

Τα υπόλοιπα κόμματα

Την περίοδο αυτή δεν πέφτει μόνο ο Εμανουέλ Μακρόν και τα μέλη της κυβέρνησής του, αλλά και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών Λοράν Βοκιέ που μάλιστα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στην Ελλάδα. Το κόμμα του χάνει δύο ακόμα μονάδες και φτάνει στο 13% συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία η οποία ξεκίνησε ουσιαστικά από την εκλογή του νέου επικεφαλής τον οποίο πολλοί κατηγορούν ότι φλερτάρει ανοιχτά με την ακροδεξιά.

Χαμηλότερα όμως είναι και τα ποσοστά του Ζαν Λικ Μελανσόν ο οποίος μάλλον σόκαρε τους Γάλλους πολίτες με την ακραία συμπεριφορά του απέναντι στους αστυνομικούς την ημέρα που επιχείρησαν να κάνουν έρευνα στο σπίτι του. Και αυτός λοιπόν χάνει 3 μονάδες, πέφτοντας στο 11% από το 14%.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα