back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Αιφνίδια αλλαγή από τη Δικαιοσύνη για το Μάτι μετά τις αντιδράσεις

Διαβάστε επίσης

Αιφνίδια αλλαγή στάσης πριν από λίγο από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, μετά τη χθεσινή της παραγγελία να συμπεριληφθεί στη δικογραφία για την πυρκαγιά στο Μάτι το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης και τις αντιδράσεις για καθυστέρηση στην εισαγγελική έρευνα και την απόδοση ευθυνών.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός διαβίβασε το σχετικό έγγραφο στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο, προκειμένου να αναζητήσει το πόρισμα στην πορεία, συσχετίζοντας το με τη δικογραφία που έχει στα χέρια του. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το έγγραφο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η έρευνα, καθώς είναι στην κρίση του εισαγγελέα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, που είναι οι κλήσεις σε υπόπτους.

Ταυτόχρονα, με νέα παραγγελία της, η κ. Δημητρίου ζητεί να παραμείνει στη θέση του ο κ. Ζαγοραίος και να συνεχίσει το έργο του μέχρι την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης.

«H παρέμβαση της εισαγγελέως δεν είναι νόμιμη» δήλωσε μιλώντας νωρίτερα στον Αθήνα 9.84  ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων της φονικής φωτιάς στο Μάτι, Αντώνης Φούσσας, τονίζοντας ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση.

«Οι συγγενείς των τραγικών θυμάτων παρακαλούν πάρα πολύ να ανακληθεί αυτή η εντολή με δεδομένο μάλιστα ότι σε λίγες μέρες αποχωρεί από τα καθήκοντά του ο σημερινός προϊστάμενος εισαγγελέας πρωτοδικών Αθηνών, θα έρθει νέος, αλλά χρειάζεται πολύ χρόνο για να μελετήσει και να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Η θέση των συγγενών των θυμάτων είναι ότι ο σημερινός εισαγγελέας που έχει μελετήσει την υπόθεση, εκείνος να τελειώσει την προκαταρκτική εξέταση και εκείνος να ασκήσει ή όχι ποινικές διώξεις. Θα στείλω σημερα σχετική αίτηση και παράκληση προς την Εισαγγελάς του Αρείου Πάγου» τόνισε ο κ. Φούσσας.

Σημείωσε, ότι η πειθαρχική διαδικασία, είναι τελείως ανεξάρτητη από την ποινική και ότι αν προκύψει κάποιο πόρισμα, θα ληφθεί και αυτό υπόψιν σε όποια φάση της δικαστικής διερεύνησης, ενώ προανήγγειλε ότι θα στείλει σήμερα αίτηση προς την κ. Δημητρίου να ανακαλέσει την παρέμβασή της.

Η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης έδωσε εντολή για πλήρη διοικητικό έλεγχο των εμπλεκόμενων φορέων μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ η εισαγγελική έρευνα είχε αρχίσει από τις πρώτες ημέρες μετά την εθνική τραγωδία.

Στα χέρια του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίου, που επόπτευε την έρευνα, βρίσκεται ήδη το πολυσέλιδο πόρισμα του πραγματογνώμονα της πυροσβεστικής.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει παρέμβαση σε αυτά τα θέματα, τουλάχιστον από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει καμία παρέμβαση», δήλωσε για το θέμα μιλώντας στον Αθήνα 9.84 η βουλευτής Χαλκιδικής,του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη. Απαντώντας στην ερώτηση έαν θα πρέπει η κυβέρνηση να εκκινήσει κάποια διαδικασία για να συντομευθεί η έκδοση της απόφασης, η κ. Ιγγλέζη απάντησε ότι «Θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες».

«Ήταν μία εντελώς περιττή κίνηση γιατί κανείς δεν εμποδίζει τους εισαγγελείς να λάβουν υπόψη τους όλα τα δεδομένα, άρα και τη διοικητική έρευνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουν και να αναβάλλουν τις εξετάσεις των μαρτύρων» σημείωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας. «Η ΝΔ προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, αναμένουμε να δούμε πως θα συνεχιστεί αυτή η απόπειρα φρεναρίσματος της έρευνας για το Μάτι», τόνισε.

«Αν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρεμβαίνει στον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας εκεί έχει υπερβεί τα όρια του», δήλωσε μιλώντας στην Αθήνα 9.84 ο ποινικολόγος Κώστας Κούρκουλος. «Οποτεδήποτε περατωθεί η έρευνα μπορεί να πάει στον ποινικό φάκελο άρα δεν υπάρχει λόγος να καθυστερεί η υπόθεση. Υπάρχει μόνο πολιτικός λόγος και ο νοών νοείτω».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα