back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Δικηγόρος συγγενών θυμάτων στο Μάτι: Δεν είναι νόμιμο το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που καθυστερεί την έρευνα

Διαβάστε επίσης

Έκκληση, μέσω του Αθήνα 9.84, απευθύνουν συγγενείς θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι να ανακληθεί η εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, που βάζει φρένο στη διαδικασία απόδοσης τυχόν ευθυνών, καθώς ζητά να συμπεριληφθεί στην ογκώδη δικογραφία και το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου.

«Στο πλαίσιο των όσων διάβασα, η παρέμβαση της εισαγγελέως δεν είναι νόμιμη» δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο δικηγόρος οικογενειών θυμάτων, Αντώνης Φούσσας, τονίζοντας ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση.

«Οι συγγενείς των τραγικών θυμάτων παρακαλούν πάρα πολύ να ανακληθεί αυτή η εντολή με δεδομένο μάλιστα ότι σε λίγες μέρες αποχωρεί από τα καθήκοντά του ο σημερινός προϊστάμενος εισαγγελέας πρωτοδικών Αθηνών, θα έρθει νέος, αλλά χρειάζεται πολύ χρόνο για να μελετήσει και να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Η θέση των συγγενών των θυμάτων είναι ότι ο σημερινός εισαγγελέας που έχει μελετήσει την υπόθεση, εκείνος να τελειώσει την προκαταρκτική εξέταση και εκείνος να ασκήσει ή όχι ποινικές διώξεις. Θα στείλω σημερα σχετική αίτηση και παράκληση προς την Εισαγγελάς του Αρείου Πάγου» τόνισε ο κ. Φούσσας.

Σημείωσε, ότι η πειθαρχική διαδικασία, είναι τελείως ανεξάρτητη από την ποινική και ότι αν προκύψει κάποιο πόρισμα, θα ληφθεί και αυτό υπόψιν σε όποια φάση της δικαστικής διερεύνησης, ενώ προανήγγειλε ότι θα στείλει σήμερα αίτηση προς την κ. Δημητρίου να ανακαλέσει την παρέμβασή της.

Η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης έδωσε εντολή για πλήρη διοικητικό έλεγχο των εμπλεκόμενων φορέων μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ η εισαγγελική έρευνα είχε αρχίσει από τις πρώτες ημέρες μετά την εθνική τραγωδία.

Στα χέρια του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίου, που επόπτευε την έρευνα, βρίσκεται ήδη το πολυσέλιδο πόρισμα του πραγματογνώμονα της πυροσβεστικής.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει παρέμβαση σε αυτά τα θέματα, τουλάχιστον από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει καμία παρέμβαση», δήλωσε για το θέμα μιλώντας στον Αθήνα 9.84 η βουλευτής Χαλκιδικής,του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη. Απαντώντας στην ερώτηση έαν θα πρέπει η κυβέρνηση να εκκινήσει κάποια διαδικασία για να συντομευθεί η έκδοση της απόφασης, η κ. Ιγγλέζη απάντησε ότι «Θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες».

«Ήταν μία εντελώς περιττή κίνηση γιατί κανείς δεν εμποδίζει τους εισαγγελείς να λάβουν υπόψη τους όλα τα δεδομένα, άρα και τη διοικητική έρευνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουν και να αναβάλλουν τις εξετάσεις των μαρτύρων» σημείωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας. «Η ΝΔ προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, αναμένουμε να δούμε πως θα συνεχιστεί αυτή η απόπειρα φρεναρίσματος της έρευνας για το Μάτι», τόνισε.

«Αν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρεμβαίνει στον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας εκεί έχει υπερβεί τα όρια του», δήλωσε μιλώντας στην Αθήνα 9.84 ο ποινικολόγος Κώστας Κούρκουλος. «Οποτεδήποτε περατωθεί η έρευνα μπορεί να πάει στον ποινικό φάκελο άρα δεν υπάρχει λόγος να καθυστερεί η υπόθεση. Υπάρχει μόνο πολιτικός λόγος και ο νοών νοείτω».

ΝΔ: Η είδηση ότι παγώνει η δικαστική έρευνα είναι αδιανόητη

Για «αδιανόητη εξέλιξη» κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ και υποστηρίζει ότι «η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρει ακέραια την ευθύνη».

«Η εντολή της κ. Δημητρίου συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει αναταθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης, προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η είδηση ότι παγώνει η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι είναι αδιανόητη και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου φέρει ακέραιη την ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Η εντολή της κ. Δημητρίου συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης.

Είναι δε, πέρα από κάθε νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου. Όχι μόνον διότι ουδείς γνωρίζει πότε ο διοικητικός αυτός έλεγχος θα ολοκληρωθεί, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Η Νέα Δημοκρατία καλεί τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνά της, χωρίς παρεμβάσεις που δημιουργούν βαριές σκιές για τους σκοπούς και τα κίνητρά τους. Πόσο μάλλον όταν ο διοικητικός έλεγχος γίνεται από την κ. Μαρία Παπασπύρου οι στενές σχέσεις της οποίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες».

ΚΙΝΑΛ: Ποιος φοβάται την έρευνα της Δικαιοσύνης για το Μάτι;

«Είναι αδιανόητη και προκλητική οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος από τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα», τονίζει ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής.

Παράλληλα, θέτει δύο ερωτήματα στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους θεσμούς: «Ποιος φοβάται την έρευνα της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης;» και «ποιος μπορεί να έχει το θράσος απέναντι στον ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων, να αναλάβει το πολιτικό, το νομικό και το ανθρώπινο κόστος να καθυστερήσει με οποιοδήποτε τέχνασμα και για οποιοδήποτε λόγο την δικαστική έρευνα;».

Ποτάμι: Το «όλα στο φως» για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σημαίνει «όλα στις καλένδες»

«Το ‘όλα στο φως’ για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σημαίνει ‘όλα στις καλένδες’. Τόσο κυνικά, τόσο απροκάλυπτα…». Αυτό σχολιάζει σε ανακοίνωσή του, ο Τομέας Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ποταμιού, επισημαίνοντας:

«Σοβαρότατη απόδειξη για τις βαριές ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕλ αποτελεί η ωμή και απροκάλυπτη αιφνιδιαστική παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, να μπλοκάρει την ανεξάρτητη και κατεπείγουσα εισαγγελική διερεύνηση για το πρωτοφανές εθνικό έγκλημα στο Μάτι, ακριβώς λίγο προτού απαγγελθούν προσωποποιημένες κατηγορίες και αποσταλούν κλήσεις για εξηγήσεις σε υπευθύνους από Περιφέρεια, Δήμους, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Λιμενικό και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ορρωδούν ούτε μπροστά στην εκατόμβη των 99 νεκρών συνανθρώπων μας. Οι συγγενείς των θυμάτων που ζητάνε Δικαιοσύνη μπορούν να περιμένουν…» προσθέτει το Ποτάμι.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα