back to top
17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Ξεκινά ο εμβολιασμός στη Βρετανία – Εγκρίθηκε το εμβόλιο Pfizer/BioNTech – Επιφυλακτική η Ευρώπη για την κατεπείγουσα έγκριση

Διαβάστε επίσης

Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού έλαβε σήμερα έγκριση για χρήση στη Βρετανία και η χορήγησή του θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα. Η Βρετανία είναι πλέον η πρώτη χώρα που ενέκρινε για χρήση το εμβόλιο των δυο εταιρειών.

“Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο τωνPfizer/BioNTech για χρήση και η Βρετανία θα αρχίσει τους εμβολιασμούς την ερχόμενη εβδομάδα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

“Φανταστικό” χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός το γεγονός ότι η Βρετανία ενέκρινε σήμερα το εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech κατά του κορονοϊού, ενώ πρόσθεσε ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη χώρα από την επόμενη εβδομάδα. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τζόνσον επεσήμανε ότι “η προστασία από τα εμβόλια τελικά θα μας επιτρέψει να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να θέσουμε ξανά σε κίνηση την οικονομία”.

Παρά την ευφορία που επικρατεί  στο Λονδίνο, με σκεπτικισμό αντιδρά η ηπειρωτική Ευρώπη στην εσπευσμένη έγκριση του εμβολίου . Η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα δήλωσε σήμερα ότι οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες της για την έγκριση εμβολίων κατά της Covid-19 είναι ασφαλέστερες, μετά την έγκριση από τη Βρετανία με κατεπείγουσες διαδικασίες του πειραματικού εμβολίου που αναπτύσσεται από τις Pfizer και BioNTech.

Ερωτηθείς σχετικά με την έγκριση που δόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εμβόλιο της Pfizer, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανέφερε: «Ο EMA θεωρεί πως η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση για διάθεση στην αγορά είναι ο πιο κατάλληλος ρυθμιστικός μηχανισμός για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας». Ο EMA πρόσθεσε πως η εν λόγω διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και περισσότερους ελέγχους απ’ ό,τι η κατεπείγουσα διαδικασία που επελέγη από τη Βρετανία.

Ο EMA ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήλωση του ειδικού σε θέματα υγείας Γερμανού χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτήΠέτερ Λίζε . Η επείγουσα έγκριση εκ μέρους της Βρετανίας του πειραματικού εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και BioNTech είναι «προβληματική», καθώς έγινε υπερβολικά εσπευσμένα, δήλωσε σήμερα  ο εξέχων ευρωβουλευτής.

«Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι προβληματική και συνιστώ τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην επαναλάβουν τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο. Λίγες εβδομάδες ενδελεχούς εξέτασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι καλύτερο από μια εσπευσμένη άδεια για να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα εμβόλιο», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Πέτερ Λίζε, μέλος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα για να μιλήσει για τα εμβόλια κατά της covid-19.

Η  εταιρεία Pfizer από την πλευρά της  έκανε λόγο για ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά της COVID-19.  «Αυτή η έγκριση είναι ένας στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε από τότε που δηλώσαμε για πρώτη φορά ότι η επιστήμη θα κερδίσει και επικροτούμε την MHRA για την ικανότητά της να διεξάγει προσεκτική αξιολόγηση και για τη λήψη έγκαιρων μέτρων για την προστασία των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο CEO Albert Μπούρλα.

Μόλις εχθές ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε πως εάν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου των Pfizer και BioNTech κατά της COVID-19. Επίσης ο ΕΜΑ  ανακοίνωσε πως έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβολίου της Moderna Inc και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση για την κυκλοφορία των εμβολίων κατά της COVID-19 λίγες ημέρες αφότου ανάψει «πράσινο φως» ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

«Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα αρχίσουμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού των ανθρώπων κατά της Covid-19 εδώ σ’ αυτή τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός κάνοντας λόγο για «φανταστικά νέα».

Η  εταιρεία Pfizer από την πλευρά της  έκανε λόγο για ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά της COVID-19. «Αυτή η έγκριση είναι ένας στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε από τότε που δηλώσαμε για πρώτη φορά ότι η επιστήμη θα κερδίσει και επικροτούμε την MHRA για την ικανότητά της να διεξάγει προσεκτική αξιολόγηση και για τη λήψη έγκαιρων μέτρων για την προστασία των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο CEO Albert Μπούρλα.

Μολις εχθές ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φραμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου των Pfizer και BioNTech κατά της COVID-19. Επίσης ο ΕΜΑ  ανακοίνωσε πως έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβολίου της Moderna Inc και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση για την κυκλοφορία των εμβολίων κατά της COVID-19 λίγες ημέρες αφότου ανάψει «πράσινο φως» ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Προειδοποιήσεις Ιντερπόλ για στόχευση των εμβολίων από εγκληματικές οργανώσεις

Η διεθνής αστυνομική αρχή Ιντερπόλ προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη, ότι τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού Covid-19, θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο των εγκληματικών οργανώσεων και πως θα μπορούσαν να πουλήσουν ψεύτικα υποκατάστατα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα