back to top
21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Γ. Κοντζιάς: Γενναίο το πρόγραμμα αποκατάστασης των ανθρώπων του δάσους που έχασαν τις δουλειές τους, από τις πυρκαγιές του Αυγούστου στη Βόρεια Εύβοια

Διαβάστε επίσης

Θετικό πρόσημο βάζει η δημοτική αρχή της Αιδηψού, στο πλάνο ανασυγκρότησης της περιοχής και στο δεκαετές πρόγραμμα μέριμνας για τους επαγγελματίες που βιοπορίζονται από τα δάση και έχουν μείνει χωρίς εισόδημα μετά τις τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στη Βόρεια Εύβοια.

Ο Δήμαρχος Ιστιαίας- Αιδηψού, Ιωάννης Κοντζιάς, που απόψε φωταγωγεί το δέντρο αλληλεγγύης και ελπίδας στη Βόρεια Εύβοια, μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη, λίγες ημέρες πριν από τη νέα αυτοψία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νομό, έκανε λόγο για «γενναίο πρόγραμμα αποκατάστασης του μέλλοντος των ανθρώπων του δάσους… ».
Σημείωσε ωστόσο πως «είναι ένα ολιστικό πρόβλημα που απαιτεί ολιστική λύση …Τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι δύσκολα περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά για εμάς επειδή το πρόβλημα έχει απλωθεί παντού και μας αγκαλιάζει όλους» και μετέφερε την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής σχετικά με τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων.

«Η πραγματικότητα είναι πως μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζούσε από το δάσος, με το σύνολό του να ζει μέσα σε αυτό. Ειδικά εδώ στην Ιστιαία, έχουμε χάσει από το καλοκαιρινό ολοκαύτωμα το 40% της δασώδους έκτασης που είχαμε. Έχουν εξαγγελθεί μέτρα που λειτουργούν ανακουφιστικά για την κοινωνία και τη σιγουριά που πρέπει να αισθάνονται οι άνθρωποι σε σχέση με το μέλλον.
Ελλοχεύει όμως ο φόβος της επόμενης καταστροφής, κυρίως των πλημμυρών, μιας και εδώ βρέχει πολύ και το έδαφος είναι επικλινές σε πολλά σημεία κάτι που μπορεί να προκαλέσει καταστροφές σε ορεινά και παραθαλάσσιες περιοχές. Αυτή είναι η διαρκής αγωνία μας και η ανησυχία μας για το γεγονός ότι τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τον τόπο που γνωρίσαμε εμείς…
Θετικό για μας, οι ανακοινώσεις για την αποκατάσταση του μέλλοντος των ανθρώπων του δάσους, των ρητινοκαλλιεργητών που έχασαν τις δουλειές τους για πάντα. Είναι ένα γενναίο πρόγραμμα που θα διαρκέσει 7 με 10 χρόνια, που δίνει δυνατότητα συνταξιοδότησης στους μεγαλύτερους σε ηλικία.
Ωστόσο, καθυστερούν τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή μας…Γνωρίζουμε ότι θέλουν χρόνο τα έργα αυτά και σαφέστατα η πολιτεία δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστροφές.
Εξελίσσεται ένα ελπιδοφόρο πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας. Περιμένουμε και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού που θα μας επισκεφτεί, το Σάββατο»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα