back to top
21.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

21.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Νέα μετάλλαξη: Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Μεγάλη πτώση και στο ΧΑ

Διαβάστε επίσης

Βυθίζονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στη επονομαζόμενη «μετάλλαξη της Μποτσουάνα» και κυρίως στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ήδη επιβάλλονται σε χώρες της νοτίου Αφρικής. Ισχυρές πιέσεις δέχεται και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Υπό το φόβο της υγειονομικής επιδείνωσης που προκαλεί η νέα μετάλλαξη και  τον κίνδυνο νέων καθολικών lockdown, ένα κύμα ρευστοποιήσεων σαρώνει σήμερα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, όπως και το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες αυτή την ώρα 4,32% στις 860,14 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 864,68 μονάδες (-3,81%) ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 47,96 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,66%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,11%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει βουτιά 2,8% στις 468,40 μονάδες, έχοντας βρεθεί νωρίτερα να χάνει έως 3,6%. Ο κλάδος των ταξιδιών και αναψυχής κατρακυλά 4% μετά από βουτιά 7% νωρίτερα, καθώς αρκετές χώρες ανακοινώνουν την απαγόρευση πτήσεων από τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες της περιοχής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για μια παρόμοια κίνηση.

Οι μετοχές του κλάδου του πετρελαίου και φυσικού αερίου χάνουν 4,3%, ενώ και ο εξορυκτικός κάδος κατρακυλά 3,5% καθώς οι τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων καταγράφουν μεγάλες απώλειες εν μέσω ανησυχιών για νέα επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της νέας μετάλλαξης.

Ο γερμανικός DAX κατρακυλά 3% στις 15.441,50 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 χάνει 3,8% στις 6.806,71 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 3% στις 7.092,01 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 3,25%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 κατρακυλά 3,9%.

Οι ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη κλυδωνίζουν και τα futures της Wall Street, με τα futures του Dow Jones να χάνουν πάνω από 800 μονάδες. Η αμερικανική αγορά παρέμεινε κλειστή χθες λόγω της αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ σήμερα θα λειτουργήσει για λιγότερος ώρες από το κανονικό λόγω της Black Friday.

Έντονη πίεση καταγράφει ο ταξιδιωτικός κλάδος, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί σε πτήσεις από τις χώρες της νοτίου Αφρικής, με τις μετοχές εταιρειών του τομέα του τουρισμού να σημειώνουν πτώση της τάξης του 6,6%, ενώ η μετοχή της British Airways IAG παρουσιάζει απώλειες 16%.

Την  ίδια ώρα, βουτιά σχεδόν 8% έκανε σήμερα και το bitcoin. Το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα υποχώρησε έως 7,8% στα 54.377 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Οκτωβρίου, και είναι σε τροχιά να καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 20 Σεπτεμβρίου. Έχει απώλειες πάνω από 20% από το υψηλό επίπεδο των σχεδόν 70.000 δολαρίων που σημείωσε μέσα στον μήνα.

Η Κομισιόν προτείνει απαγόρευση αφίξεων στους ταξιδιώτες από τις περιοχές της νότιας Αφρικής.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε στενό συντονισμό με τα κράτη – μέλη θα προτείνει να ενεργοποιήσει το επείγον μέτρο του τερματισμού των αεροπορικών αφίξεων από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής, λόγω της ανησυχίας για την παράλλαγή B.1.1.529».

Newsroom Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα