back to top
19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Σε λίγη ώρα, οι ηγέτες του SPD, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών παρουσιάζουν τη συμφωνία τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία. Στο μεταξύ, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, το υπουργείο Εξωτερικών η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ και το διευρυμένο υπουργείο Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα ο έτερος συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος πιθανότατα θα είναι και ο νέος Αντικαγκελάριος. Στόχος του νέου συνασπισμού είναι να καταστεί εφικτό ο Όλαφ Σολτς να ορκιστεί Καγκελάριος, αφού προηγουμένως εκλεγεί από την Μπούντεσταγκ, την εβδομάδα 6-10 Δεκεμβρίου.

“Πράσινο φως” για την αποδέσμευση ποσού ύψους 767 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα, από το Eurogroup, ανάβει η Κομισιόν, βάσει της 12ης έκθεσης μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας, στην οποία διαπιστώνει πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Το ποσό των 767 εκ. ευρώ αφορά την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Η έκθεση των θεσμών είναι σε γενικές γραμμές θετική και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προχώρησε κανοποιητικά σε ένα ευρύ φάσμα ειδικών δεσμεύσεων, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα.Για “αναγνώριση της συστηματικής κοινής προσπάθειας στην οικονομία, σε ένα περιβάλλον μεγάλων δυσκολιών και προκλήσεων”, έκανε λόγο ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο “μέτωπο” του κορονοϊού, Τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, καλώντας τα μέλη της ΕΕ να λάβουν επειγόντως μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας και στον κίνδυνο πολύ υψηλής υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Την ίδια ώρα, προτείνει αλλαγή του πρωτοκόλλου στη χορήγηση της τρίτης δόσης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί για όλους τους ενήλικους, με προτεραιότητα στους άνω των 40 ετών. Στο μεταξύ, πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός της ΕΕ στους άνω των 60 μόνο με την πραγματοποίηση της 3ης δόσης του εμβολίου, προτείνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή προς την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

…Νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας ανακοινώνει αύριο η Γαλλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ενίσχυση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, περισσότερα διαγνωστικά τεστ και νέα ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Νέα μέτρα ανακοινώνει την Παρασκευή και η Ολλανδία. Σημειώνεται, επίσης, ότι αύριο συνεδριάζει εκτάκτως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, προκειμένου να εξετάσει τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών. Στη Ρωσία, ο Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συμμετείχε σήμερα σε δοκιμές ενός ρινικής μορφής εμβολίου κατά της COVID-19, μια ημέρα μετά τον επανεμβολιασμό του με το με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik Light.

Πίσω στη χώρα μας, στο “βαθύ κόκκινο” μπαίνουν η Άρτα, τα Γρεβενά και η Αιτωλοακαρνανία. Καλύτερη επιδημιολογική εικόνα εμφανίζουν η Μεσσηνία, η οποία από το βαθύ κόκκινο πέφτει στο κόκκινο και η Θεσπρωτία που από το κόκκινο μετατοπίζεται στο πορτοκαλί.

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα: Χωρίς κλήση υπουργών αποφασίστηκε τελικά ο κατάλογος μαρτύρων της εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων και ΜΜΕ της λεγόμενης “λίστας Πέτσα”, καθώς η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να κληθεί τόσο ο Στέλιος Πέτσας όσο και άλλοι υπουργοί που σχετίζονται με την καμπάνια για τον κορονοϊό. “Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κρυφτεί πίσω από την πλειοψηφία του στη Βουλή, μήπως προφυλάξει τους υπουργούς του”, σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καταλήγοντας: “φοβάται, κρύβεται και ευτελίζει το Σύνταγμα. Επικίνδυνος όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για τη Δημοκρατία”.

Πενταετές Εθνικό σχέδιο για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ειδική εκδήλωση της Βουλής. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εθνική προτεραιότητα, τονίζοντας ότι βασική της προϋπόθεση είναι η μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών.

Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών αύριο και ο Αθήνα 9.84 λέει όχι στην έμφυλη βία αφιερώνοντας το αυριανό πρόγραμμά του σε αυτό το σκοπό. Ο σταθμός της πόλης δημιούργησε και θα παρουσιάσει 13 podcast με θέμα τη βία κατά γυναικών και κοριτσιών. Μιλούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στο ελληνικό #metoo, πολιτικοί και επιστήμονες, εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων και καλλιτέχνες, για τις συνθήκες που επωάζουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές, τη βία, τα εγκλήματα και τις γυναικοκτονίες, και προτείνουν διεξόδους για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος.

Τα αποτελέσματα για τις μετεγγραφές του 2021 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι αιτήσεις σε όλες τις κατηγορίες ανήλθαν σε 7.036 και δεκτές έγιναν οι 4.621.

Διακοπή νερού θα υπάρχει στο Δήμο Μεγάρων απο το βράδυ της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής όπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ.

Στη διεθνή επικαιρότητα… Μια σοκαριστική πληροφορία μεταφέρουν ΜΜΕ της Βορείου Μακεδονίας για το τροχαίο σοκ με τους 46 νεκρούς στο λεωφορείο, στη Βουλγαρία. Αναφέρουν, συγκεκριμένα, ότι υπήρχε μια δεξαμενή λαδιού στο μπροστινό μέρος που λειτούργησε και, επιπλέον, σε κρυφό χώρο μεταφέρονταν παρανόμως 30.000 κροτίδες με ό,τι αυτό σημαίνει για την ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς.

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε μερικώς από τη χθεσινή “αιμορραγία”, κερδίζοντας περισσότερο από 5%, βάζοντας έτσι “φρένο” στο μεγαλύτερο σερί απωλειών της εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες. Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα βυθίστηκε χθες εκ νέου μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια, δηλώσεις που προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία για έντονες διακυμάνσεις του νομίσματος, αλλά και διαδηλώσεις εναντίον του.

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις, αύριο, στην Αττική. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί έως 6 μποφόρ πρόσκαιρα το πρωί στα ανατολικά του νομού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου – 14 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα