back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Λίβανος: Ανεστάλη εκ νέου η δικαστική έρευνα για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού

Διαβάστε επίσης

Η δικαστική έρευνα για την καταστροφική έκρηξη που σημειώθηκε πέρυσι τον Αύγουστο στη Βηρυτό ανεστάλη για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές εβδομάδες μετά τη νέα προσφυγή εναντίον του επικεφαλής δικαστή που ερευνά την υπόθεση, δήλωσε δικαστική πηγή.

Νωρίτερα σήμερα ο δικαστής Ταρέκ Μπιτάρ είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών του Λιβάνου Αλί Χάσαν Χαλίλ, αφού αυτός δεν παρουσιάστηκε για να καταθέσει όπως του είχε ζητηθεί.

Λίγο αργότερα ο Χαλίλ, ανώτερο στέλεχος του σιιτικού κινήματος Αμάλ και σύμμαχος της Χεζμπολάχ, προσέφυγε δικαστικά εναντίον του Μπιτάρ μαζί με τον πρώην υπουργό Δημοσίων Έργων Γάζι Ζάιτερ ο οποίος επρόκειτο να καταθέσει αυτή την εβδομάδα για την ίδια υπόθεση.

Ο επικεφαλής του σιιτικού, ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα, επέκρινε χθες Δευτέρα έντονα τον Μπιτάρ και ζήτησε την αντικατάστασή του στη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος, καταγγέλλοντας ότι ο δικαστής είναι προκατειλημμένος.

Οι δηλώσεις αυτές του Νασράλα έγιναν μερικές εβδομάδες αφού ο Ουαφίκ Σάφα, άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, φέρεται να προειδοποίησε τον Μπιτάρ ότι η οργάνωση θα ζητήσει την αντικατάστασή του, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο και μια δικαστική πηγή.

Η έρευνα για την έκρηξη που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού, μία από τις ισχυρότερες μη πυρηνικές εκρήξεις στην Ιστορία, δεν έχει προχωρήσει λόγων των επιθέσεων εναντίον του Μπιτάρ και της αντίθεσης πολλών ισχυρών λιβανέζικων κινημάτων.

Το ένταλμα σύλληψης εναντίον του Χαλίλ είναι το δεύτερο που εκδίδεται εις βάρος πρώην υπουργού στο πλαίσιο της έρευνας αυτής.

Το πρώτο αφορούσε τον πρώην υπουργό Δημοσίων Έργων Γιούσεφ Φινιάνος και εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο όταν αυτός δεν παρουσιάστηκε επανειλημμένα για να καταθέσει. Παρά ταύτα ο Φινιάνος δεν έχει συλληφθεί.

Ο δικαστής Μπιτάρ εξέδωσε τον Ιούλιο πολλά αιτήματα για να ανακρίνει αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Χάσαν Ντιάμπ, πολλούς πρώην υπουργούς και τον επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών του Λιβάνου.

Όλοι τους αρνούνται ότι έχουν κάνει κάτι λάθος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα