back to top
15.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

15.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Αλ. Μεσαρέ: Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόληψη για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος

Διαβάστε επίσης

Για την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στη χώρα μας αλλά για τις γενικότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Αθηνά Κορλίρα η Διευθύντρια Προγράμματος στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Αλεξάνδρα Μεσαρέ.

Όπως, αρχικά, είπε, μέχρι στιγμής, συνολικά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς εκτιμάται ότι έχουν καεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο στρέμματα, μια ζημιά η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα και σύντομα.

«Χρειάζεται μια προσεκτική καταγραφή ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η δυνατότητα αναγέννησης της φύσης στις πληγείσες περιοχές. Κάθε φωτιά είναι διαφορετική και επηρεάζει το κάθετα μέρος με άλλο τρόπο», σημείωσε.

Σχετικά με τις τεχνητές αναδασώσεις, ανέφερε ότι η αποκατάσταση των ζημιών και η επούλωση των πληγών, δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη, τονίζοντας ότι η τεχνητή αναδάσωση μπορεί να είναι ανώφελη ως και επικίνδυνη για την ανάκαμψη ενός δάσους.

Εξήγησε μάλιστα ότι ένα δάσος δεν αποτελείται μόνο από το σύνολο των δένδρων του, αλλά περιλαμβάνει το χώμα, τα ζώα και τα πουλιά, επομένως, αν μπούμε σε αυτό και αρχίσουμε να φυτεύουμε, πατώντας σε λάθος σημεία την ώρα που η φύση προσπαθεί να αναγεννηθεί, μπορεί να προκαλέσουμε σημαντική βλάβη και ενδεχομένως μεγαλύτερη ζημιά από αυτήν που προσπαθούμε να διορθώσουμε.

Η κ. Μεσαρέ, έκανε λόγο για ένα φαύλο κύκλο ανάμεσα στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες που συνήθως ακολουθούν ως αποτέλεσμα της καταστροφής των δασών, εστιάζοντας στη σημασία της πρόληψης ως τρόπου αναχαίτισης τέτοιων φαινομένων αλλά και στον ρόλο των τοπικών κοινωνιών, λέγοντας πως μπορούν να συνδράμουν πολύ πριν υπάρξει το πρόβλημα.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόληψη για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και δεν το έχουμε ακούσει ακόμα είναι να επενδύσει στην πρόληψη, στην προστασία, πριν συμβεί η ζημιά. Η Ελλάδα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, πάσχει κυρίως από καύσωνες και έντονες ξηρασίες, που διευκολύνουν μια φωτιά να ξεκινήσει και να επεκταθεί».

Και πρόσθεσε: «Απαιτείται σωστή ενημέρωση, ορθή χρήση γης και λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ξεκινώντας από τους δασικούς χάρτες οι οποίοι ακόμα δεν υπάρχουν. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και συμβαδίζει με άλλες παθογένειες που έχουμε στη χώρα μας όπως η αυθαίρετη δόμηση. Όλα αυτά πρέπει οπωσδήποτε να περιοριστούν. Πρέπει να σταματήσει η καταπάτηση των εκτάσεων και ταυτόχρονα να υπάρχει όλο το χρόνο πολύ σωστή προστασία και καθαρισμός της καύσιμης ύλης ώστε ακόμα και αν εκδηλωθεί φωτιά να μην είναι τέτοιο το φαινόμενο όπως αυτό που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα