back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στο Κάιρο ο Κ. Μητσοτάκης – «Ευκαιρία για επιβεβαίωση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων Ελλάδος – Αιγύπτου»

Διαβάστε επίσης

Στο Κάιρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα εχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο προεδρικό μέγαρο Etihadeya. Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο ηγετών.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτού Πλούτου, της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα και ο Έλληνας πρέσβης στην χώρα, Νίκος Γαριλίδης.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσε δύο στεφάνια, ένα στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και ένα στον τάφο του Προέδρου, Ανουάρ Σαντάτ.

Στις 15:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Μουσταφά Μαντμπουλί , στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Στις 16:10 ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την κατοικία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια.

Στις 18:45 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Εθνικό Μουσείο Αλεξανδρείας, τη Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας και το Ελληνικό Τετράγωνο Αλεξανδρείας όπου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, τα Ελληνικά Σχολεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Κυβερνητικές πηγές: Ευκαιρία για επιβεβαίωση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων Ελλάδος – Αιγύπτου

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί ευκαιρία για επιβεβαίωση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων Ελλάδος – Αιγύπτου, αλλά και της στρατηγικής φύσης των σχέσεων των δύο χωρών, Επιδίωξη και των δύο πλευρών, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, είναι η συνεργασία με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και της καλής γειτονίας, που προωθεί και διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Μάλιστα, απτό παράδειγμα των αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, αποτελεί η Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ των δύο χωρών τον περασμένο Αύγουστο, η οποία είναι υπόδειγμα συνεργασίας γειτονικών χωρών με αντικείμενες ακτές.

Πάντως, συναντίληψη ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο απαντάται και για περιφερειακά ζητήματα, όπως αυτό της επίτευξης πολιτικής λύσης στη Λιβύη, επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, δε, πως οι δύο χώρες συμφωνούν ότι προϋπόθεση για την εμπέδωση της εκεχειρίας και την πορεία της χώρας προς τη σταθεροποίηση είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

Επιπλέον, διαπιστώνεται πεδίο διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό και τον εμπορικό τομέα, ενώ, όπως σημειώνεται, κομβική αναμένεται και η συνεργασία στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα