back to top
25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Σ. Λουκίδης: Δεν υπάρχει μελέτη στη βιβλιογραφία που να αναφέρεται στο συνδυασμό δύο εμβολίων, δεν έπρεπε να φτάσουμε σε αυτή τη φάση

Διαβάστε επίσης

Για εικόνα αποφόρτισης της επιδημιολογικής κατάστασης το τελευταίο δεκαήμερο στη χώρα μας, έκανε λόγο ο Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στυλιανός Λουκίδης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Μάλιστα, χαρακτήρισε ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι την Τρίτη ανακοινώθηκαν λιγότερα από 1000 κρούσματα Covid-19, καθώς, όπως εξήγησε, ουσιαστικά πρόκειται για μια ημέρα πολύ ενδεικτική των ημερησίων περιστατικών διότι επί της ουσίας καταγράφει σχεδόν όλο το σαββατοκύριακο.

Τόνισε ότι στο σύνολο των νοσοκομείων υπάρχει αλλαγή σκηνικού με λιγότερα περιστατικά ανθρώπων που νοσούν από κορονοϊό και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα απομειωθούν και οι θάνατοι, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το στοίχημα είναι να κρατηθούμε σε αυτά τα επίπεδα και κυρίως να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούμε ώστε μέχρι το τέλος Ιουλίου να μη χαθεί ούτε μια δόση εμβολίου.

Σχετικά με την αναστάτωση που έχει προκληθεί για τον εμβολιασμό με AstraZeneca, σημείωσε: «Σχεδόν εννέα στα δέκα τηλεφωνήματα που λαμβάνουμε οι γιατροί αφορούν ερωτήματα για τα εμβόλια. Πολλές φορές οι αποφάσεις έχουν και επικοινωνιακό χαρακτήρα ο οποίος όμως σε αυτή τη φάση μάλλον δεν είναι υπέρ του εμβολιαστικού προγράμματος.

Με όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, δημιουργείται σύγχυση και σε εκείνους που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου. Δεν υπάρχει μελέτη στη βιβλιογραφία που να αναφέρεται στο συνδυασμό των δύο εμβολίων. Δεν έπρεπε να φτάσουμε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή σε αυτή τη φάση».

Επίσης, ανέφερε ότι πραγματοποιείται η καταγραφή των συμπτωμάτων από τα εμβόλια και κατά ηλικιακές ομάδες.

«Αυτό έγινε τώρα και οδήγησε στην απόφαση να μην εμβολιάζονται με AstraZeneca οι νεότερες ηλικίες. Φάνηκε ότι σε κάποια ηλικιακή ομάδα υπήρχε ένα ποσοστό ανεπιθύμητων παρενεργειών που ενδεχομένως ξεπερνούσε τον αναμενόμενο μέσο όρο και αυτός είναι και ο λόγος που έγινε η μεταφορά του εμβολίου σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Κατά την άποψή μου, αυτό έγινε για πρακτικούς λόγους προκειμένου να μπορέσουν οι νεότερες ηλικίες να εμβολιαστούν με όποιο εμβόλιο θέλουν και να μπουν πολύ γρήγορα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Πρόκειται για ηλικίες που είναι πολύ κρίσιμες στο να χτιστεί το τείχος ανοσίας».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα