back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 10:00

Διαβάστε επίσης

Διχάζει την Ευρώπη το θέμα άρσης της πατέντας των εμβολίων που θα συζητηθεί στην άτυπη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Πόρτο σήμερα και αύριο.

Την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων υιοθέτησαν ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία. Σκεπτικισμό εκφράζει η Γερμανία, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση “θα έχει μεγαλύτερες επιπλοκές για τη συνολική παραγωγή των εμβολίων”, ενώ την ίδια στάση τηρεί και η Ελβετία.

“Για ακόμα μια φορά η ΕΕ εμφανίστηκε αμήχανη και αιφνιδιάστηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν” σχολιάζουν οι Financial Times.

Για περίπλοκο ζήτημα που ενέχει κινδύνους έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.

Δύσκολο εγχείρημα και πολύπλοκη εξίσωση χαρακτήρισε την άρση της πατέντας των εμβολίων ο Γιώργος Μοσχόβης, αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 984.

Όσον αφορά τη στάση της ΕΕ στο θέμα της διανομής εμβολίων σε τρίτες χώρες, τόνισε ότι λειτούργησε αλτρουιστικά, με γνώμονα τον ανθρωπισμό και δεν έθεσε περιορισμούς στις εξαγωγές, όπως έκαναν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως προς το εμβολιαστικό πρόγραμμα, εκτίμησε ότι έως τα μέσα του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της Ένωσης.

Η επαναλειτουργία μουσείων, ανοιχτών θεάτρων, θερινών κινηματογράφων και συναυλιακών χώρων στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Σήμερα θα γίνει και η συζήτηση για το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Στο τραπέζι είναι και η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας μετά τις 11 το βράδυ.

Αυξημένοι τα τελευταία 24ωρα οι έλεγχοι της αστυνομίας, λιγότερες ωστόσο οι παραβάσεις που βεβαιώνονται.

Τα διεθνή σύνορα ενδεχομένως να μην ανοίξουν πλήρως μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022, δήλωσε σήμερα ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Νταν Τέχαν.

Σε εφαρμογή τίθεται μετά τις 20 Μαΐου το νέο πρόγραμμα της “Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού” με τη χορήγηση ποσών από 1.000 ως 4.000 ευρώ στις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές τον περασμένο μήνα με κρατική εντολή. Η καταβολή τους θα αρχίσει αφού ολοκληρωθεί στις 19 Μαΐου ο 7ος και πιθανότατα τελευταίος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Την ειδική αυτή ενίσχυση θα λάβουν περίπου 100.000 επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο, εκτός από αυτές του κλάδου της εστίασης που θα ενισχυθούν με πακέτο 330 εκατομμυρίων ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, το οποίο θα δρομολογηθεί από την ερχόμενη Δευτέρα.

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς. «Είναι καιρός η Ελλάδα να κάνει γενναία βήματα μπροστά στην προστασία των μικρών μας φίλων» έγραψε στα social media ο πρωθυπουργός.

Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η αιματηρή επιχείρηση της αστυνομίας σε φαβέλα στο Ρίο ντε Ζανέιρο, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι.

Για επιχείρηση εκδίκησης, μετά το θάνατο αστυνομικού, κάνει λόγο η μη κυβερνητική οργάνωση Δίκτυο Παρατηρητών Δημόσιας Ασφάλειας, ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από την αστυνομία να διατηρήσει ως έχει την περιοχή, χωρίς να αγγίξει τις σορούς, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Επιτυχία για τον Γιώργο Πιλίδη και την ελληνική πάλη. Ο Έλληνας πρωταθλητής, έπειτα από μία σπουδαία εμφάνιση στο Παγκόσμιο προ-ολυμπιακό τουρνουά που διεξάγεται στη Σόφια, νίκησε 9-7 τον Σλοβένο Ντάνιελ Χάμπατ και εξασφάλισε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

ΚΑΙΡΟΣ

Αραιές νεφώσεις προβλέπονται για σήμερα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου. 24 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα