back to top
23.9 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

23.9 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Ν. Δένδιας: Η κυβέρνηση επιδιώκει τη συνεννόηση με όλους και με την Τουρκία

Διαβάστε επίσης

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συνεννόηση με όλους και με την Τουρκία. Αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς: αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δεν μπορούν να αναζητηθούνε λύσεις εκτός αυτού του πλαισίου» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Σλοβάκο ομόλογό του, Ίβαν Κόρτσοκ προσθέτοντας ότι «και βέβαια ευελπιστούμε ότι η αποκλιμάκωση που παρατηρείται από την τουρκική πλευρά θα συνεχιστεί και μάλιστα με πιο έντονο και με πιο πειστικό τρόπο».

«Εμείς προτείναμε προς την τουρκική πλευρά μία θετική ατζέντα συγκεκριμένων οικονομικών συνεργασιών, με την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα το δεχθεί και από εκεί θα μπορέσει να ξεκινήσει μία σταδιακή μεταστροφή του κλίματος» είπε παράλληλα ο υπουργός ενώ επεσήμανε ότι «δεν είμαστε αιθεροβάμονες, όμως είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο. Ξαναλέω, όμως, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και επιμένω ότι οι θέσεις μας είναι θέσεις βασισμένες στις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι θέσεις ευρωπαϊκές».

Ευχαρίστησε τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών για τη σταθερή και διαχρονική συνεισφορά της χώρας του στην ειρηνευτική δύναμη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ενώ αναφερόμενος στην έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό την ερχόμενη εβδομάδα τόνισε πως αυτό γίνεται «στην προσπάθεια να βρεθεί ένας κοινός τόπος για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού εκεί που σταμάτησαν το 2017» και πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα στο πλαίσιο που έχουν προδιαγράψει τα Ηνωμένα Έθνη και το Διεθνές Δίκαιο. «Δεν μπορούμε να αναζητήσουμε άλλες λύσεις εκτός του πλαισίου αυτού» είπε χαρακτηριστικά.

Οι συζητήσεις των δύο υπουργών εστιάστηκαν στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Νίκο Δένδια να υπενθυμίζει την επιστολή που έχουν συνυπογράψει οι δύο χώρες προς τον Υψηλό Εκπρόσωπο, τον κύριο Μπορέλ, προκειμένου να γίνει το ταχύτερο δυνατόν μια στρατηγική συζήτηση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια. «Και για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι η Σλοβακία αντιλαμβάνεται, όπως και εμείς, την πρόκληση που συνιστούν τα Δυτικά Βαλκάνια για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον. Ελπίζω ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει σύντομα τις επόμενες εβδομάδες, διότι νομίζω ότι χρειάζονται ενθάρρυνση οι χώρες αυτές στην ενταξιακή τους προοπτική και το μήνυμά αυτό, το μετέφερα και στις πρόσφατες επισκέψεις μου στα Τίρανα, στο Σεράγεβο και στο Βελιγράδι», υπογράμμισε.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα