back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα – Οι ημερομηνίες-κλειδιά

Διαβάστε επίσης

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονική ζωή έχει ξεκινήσει καθώς με «όπλο» τα self tests, που θα επεκταθούν σε λιανεμπόριο και μεταφορές, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο για το πως και πότε θα γίνει το άνοιγμα όλων των σχολείων, των καταστημάτων, της εστίασης, αλλά και των παραλιών για τα μπάνια, μιας κι αρχίζει να ζεσταίνει ο καιρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες , o σχεδιασμός για τη χαλάρωση των μέτρων περιλαμβάνει τις εξής ημερομηνίες-κλειδιά:

· 19 Απριλίου: Ανοίγουν εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια αλλά μόνο για μαθητές Λυκείου.

· 24 Απριλίου: Ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα, χωρίς click inside και click away.

· Πιθανό το Πάσχα στο χωριό, αρκεί να υπάρχει ικανός αριθμός self tests για όσους θέλουν να φύγουν για την επαρχία.

· Τη Μεγάλη Εβδομάδα ανοίγουν οργανωμένες παραλίες.

· 10 Μαΐου: Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια, εστίαση, παιδότοποι, κτήματα για γάμους.

· 14 Μαΐου: Τέλος του lockdown με άνοιγμα του τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση όλα συγκλίνουν πως θα ανοίξει αμέσως μετά το Πάσχα με επικρατέστερη ημέρα την Τρίτη του Πάσχα, αλλά μόνο μερικώς και σε εξωτερικούς χώρους. Γεγονός που σημαίνει ότι τα τραπέζια θα είναι αραιωμένα στα καταστήματα που διαθέτουν αυλές, ενώ δεν θα λειτουργούν στο εσωτερικό τους.

Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα για μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης τραπεζιών σε εξωτερικούς χώρους. Άλλωστε οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως αν θα αξιοποιηθεί μόνο το 40% των τραπεζιών όπως έχει γίνει το 2020, δεν θα είναι συμφέρουσα η κατάσταση για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις.

Ήδη εξάλλου πολλά εστιατόρια και καφετέριες δεν θα κατορθώσουν να ανοίξουν επειδή δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. Όπου πάντως είναι εφικτό θα δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν πεζοδρόμια και πάρκα για τη χρήση τραπεζιών. Κάτι που είχε γίνει και μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας ενώ πλέον προβλέπεται και σε σχετική ρύθμιση.

Άδ. Γεωργιάδης: Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης

«Αισιοδοξώ ότι ο Μάιος θα είναι ο μήνας επιστροφής στην κανονικότητα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως ανέφερε η εστίαση θα ανοίξει και ίσως προηγηθεί λίγο του τουρισμού. «Μετά το Πάσχα πιστεύω θα μπορούμε να ανοίξουμε εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, κατέστησε σαφές πως θα ξεκινήσει με τραπέζια στους εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, είπε πως η πλατφόρμα για την επιδότηση στην εστίαση πιθανότατα θα είναι έτοιμη μέχρι τις 10 Μαΐου.

Σχετικά με το λιανεμπόριο δήλωσε πως υπάρχει ένας αγώνας δρόμου που κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να ενταθεί η διαδικασία των self test. Στην περίπτωση που αυτό επιτευχθεί τις επόμενες μέρες είναι εφικτό, ενδεχομένως την Δευτέρα, να υπάρχει περαιτέρω άνοιγμα του κλάδου με τον περιορισμό του SMS των τριών ωρών και όλων των μέτρων προστασίας χωρίς click inside.

«Αισιοδοξώ ότι ο Μάιος θα είναι ο μήνας επιστροφής στην κανονικότητα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός και υπογράμμισε πως η λογική λέει ότι όσο προχωράνε οι εμβολιασμοί και ο παράγοντας του καλού καιρού σε συνδυασμό με το «υπερόπλο των self test», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, θα βοηθήσουν στην εκτόνωση της πανδημίας.

Ερωτηθείς για το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, σχολίασε πως η διαδικασία των self test ανεβάζει τις πιθανότητες να επιστρέψουμε στην παλιά μας ζωή.

Χριστιάννα Κούσιου, Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα