back to top
16.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

16.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Τα συχνότερα λάθη στην επιλογή και χρήση των αντισηπτικών

Διαβάστε επίσης

Επί έναν ολόκληρο χρόνο, τα αντισηπτικά και τα σαπούνια έχουν γίνει οι καλύτεροι μας φίλοι, τους οποίους, ωστόσο, όπως συστήνουν οι επιστήμονες, πρέπει να τους επιλέγουμε με προσοχή και έχοντας τις κατάλληλες γνώσεις.

Συμβουλές για την σωστή επιλογή και εφαρμογή του αντισηπτικού δίνει, μέσω του Αθήνα 9.84, ο Υγιεινολόγος- Λέκτορας  Εφαρμογών Εργαστηρίου Απολύμανσης Αποστείρωσης Απομίανσης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνος Ντελέζος, επισημαίνοντας, παράλληλα πιθανά λάθη κατά την χρήση του.

Μεταλλάξεις

Δεν διαφοροποιείται κάτι στο κομμάτι των αντισηπτικών και των απολυμαντικών εν όψει των μεταλλάξεων του ιού, ισχύουν οι ίδιες οδηγίες» τονίζει ο κ. Ντελέζος.

Αντισηπτικά χεριών

«Όσον αφορά στα αντισηπτικά που χρησιμοποιούνται χωρίς νέρο, δια της τριβής, θα πρέπει η περιεκτικότητα τους σε αλκοόλη να είναι σε ποσοστό από 65% έως 80%. Πρέπει να προσέχουν οι πολίτες και να μη μπερδεύουν το ποσοστό επί της %, με τους βαθμούς της  αλκοόλης , π.χ. ένα αλκοολούχο διάλυμα που αναγράφει στη συσκευασία του, ότι περιέχει αλκοόλη 93 βαθμών ενδεχομένως η περιεκτικότητά του σε αυτή, να είναι ένα τοις χιλίοις».

Οινοπνεύματα

«Το καθαρό οινόπνευμα δεν ενδείκνυται καθώς δεν έχει αντισηπτικές ιδιότητες ενάντια στον ιό, δεν μπορεί να κολλήσει, να έρθει σε επαφή με τον ιό και να τον καταστρέψει. Το φωτιστικό (μπλε) οινόπνευμα, επίσης, δεν είναι κατάλληλο διότι δεν είναι αντισηπτικό και είναι πολύ τοξικό και επικίνδυνο. Επίσης οι αλκοολούχες λοσιόν, που κυκλοφορούν δεν είναι αντισηπτικά. Οι χαρακτηρισμοί ήπιο αντισηπτικό ή ήπιο μικροβιοκτόνο δεν υπάρχουν, ή είναι ή δεν είναι. Αυτά τα προϊόντα κυκλοφορούν όχι με αριθμό αδείας ΕΟΦ αλλά με αριθμό γνωστοποίησης ΕΟΦ, που σημαίνει ότι κυκλοφορούν σαν καλλυντικά και για αυτό περιέχουν δευτερεύουσες ουσίες όπως γλυκερίνη, λανολίνη κλπ».

Τα 4 εννιάρια

«Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πόσο μικροβιοκτόνο-ιοκτόνο είναι το προϊόν. Για να είναι αποτελεσματικό και να καταστήσει αδρανή τον κορονοϊό, πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του, 99,99 % μικροβιοκτόνο, τίποτα λιγότερο». 

Τα σαπούνια

Όσον αφορά το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ο κ. Ντελέζος προτείνει την επιλογή υγρών κρεμοσάπουνων σε μορφή γαλακτώματος και όχι σε μορφή τζελ για καλύτερη αντισηψία αλλά και προστασία από την ξήρανση του δέρματος καθώς αυτά περιέχουν μαλακτικές και καλλυντικές ουσίες. «Τα κρεμοσάπουνα σε μορφή γαλακτώματος επικαλύπτουν καλύτερα τον ιό καθώς ο κορονοϊός έχει στην εξωτερική του στιβάδα λίπος. Όλα τα σαπούνια είτε σε υγρή είτε σε στερεή μορφή, που απομακρύνουν το λίπος είναι κατάλληλα και πρέπει να χρησιμοποιούνται με ζεστό, όσο αντέχει το δέρμα, νερό».

«Πρώτα πλένουμε τα χέρια μας και μετα κάνουμε αντισηψία και όχι το ανάποδο και πάντα σε στεγνά χέρια. Εάν έχουμε πλύνει πριν τα χέρια και δεν τα έχουμε στεγνώσει καλά και εφαρμόσουμε στη συνέχεια αλκοολούχο αντισηπτικό, οι αλκοόλες αραιώνουν, δεν είναι αποτελεσματικές και επιφέρουν ταχύτερα την ξήρανση των χεριών».

Αποφυγή επανάχρησης δοχείων

Άλλο ένα λάθος που επισημαίνει ο κ. Ντελέζος είναι το ξαναγέμισμα των ίδιων δοχείων των υγρών σαπουνιών αλλά και των αντισηπτικών. Η επανάχρηση του ίδιου δοχείου, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε επιμόλυνση των προϊόντων.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα