back to top
16 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

16 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Χρ. Ταραντίλης για διερευνητικές επαφές: Δεν είναι διαπραγματεύσεις – Στόχος να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης

Διαβάστε επίσης

“Οι διερευνητικές επαφές, δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης, για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί. Αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης με αφορμή την έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών, στην Κωνσταντινούπολη.

“Είναι ξεκάθαρο – όπως άλλωστε έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική”, πρόσθεσε ο κ. Ταραντίλης.

Ερωτηθείς για την διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σχολίασε ότι ο κ. Σαμαράς “είναι πρώην πρωθυπουργός και οι θέσεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι γνωστές εδώ και καιρό”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει και συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται είδηση μία συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο και πρόσθεσε: “Να πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές και γιατί όχι να γίνει μία συνάντηση. Δεν πρέπει να θεωρείται είδηση μια τέτοια συνάντηση”

« Στο πορτοκαλί η Ελλάδα – Σχεδόν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με πράσινες περιοχές»

Η χώρα μας – σύμφωνα με τους τελευταίους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) – εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

Υπογράμμισε ότι “ενώ σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είναι στο «κόκκινο», η Ελλάδα είναι στο «πορτοκαλί» και σχεδόν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με «πράσινες» περιοχές”, ενώ χαρακτήρισε “μείζον ζήτημα προβληματισμού τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο” τις μεταλλάξεις του ιού.
Ως προς αυτές επισήμανε ότι “στη χώρα μας εφαρμόζεται – από τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκαν τα νέα στελέχη του ιού – αυστηρό σύστημα ελέγχου της εισόδου από το εξωτερικό με επταήμερη καραντίνα και παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC προχωρά στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης νέων στελεχών, σε όλη την Ελλάδα”.
“Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μεγάλη προσοχή και σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας από όλες και όλους μας. Αν δεν προσέξουμε μπορεί πολύ γρήγορα τα δεδομένα να ανατραπούν”, πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι “η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες, ενώ η έξαρση μπορεί να έρθει αστραπιαία” και “είναι ανάγκη να είμαστε όλες και όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί για να αποφύγουμε κάθε πισωγύρισμα”.

Ερωτηθείς για εικόνες συνωστισμού σε εμπορικούς δρόμους ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι η κατάσταση που είδαμε στους εμπορικούς δρόμους ήταν πολύ καλή, εξηγώντας ότι τηρήθηκαν τα μέτρα εντός των καταστημάτων και γι’ αυτό υπήρξαν ουρές έξω από αυτά, στις οποίες τηρούνταν τα μέτρα, ο κόσμος φορούσε μάσκες και ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένος ότι πρέπει να τηρεί τα μέτρα

Όσον αφορά τον εμβολιασμό τόνισε ότι “η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών” και “ο μηχανισμός λειτουργεί αποτελεσματικά”.
Όπως είπε, “από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 160.000 εμβολιασμοί” και “είμαστε έτοιμοι – όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός το Σάββατο κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας στα Καμίνια – να κάνουμε πολλά περισσότερα εμβόλια, πλην όμως ο αριθμός των εμβολιασμών εξαρτάται από τις παραδόσεις εμβολίων που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο”

Μιλώντας για την επιχείρηση εμβολιασμού των κατοίκων των νησιών μας, που ξεδιπλώνεται σε τέσσερις φάσεις ανάλογα με τον πληθυσμό τους, τόνισε ότι “η αρχή έγινε από τα νησιά που διαθέτουν νοσοκομειακές μονάδες και επεκτείνεται σταδιακά”.
“Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τον εμβολιασμό στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων που ξεκινά από το Καστελόριζο στις 27 Ιανουαρίου και προβλέπει τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών που το επιθυμούν.
Για τη μεταφορά των εμβολίων και του υγειονομικού προσωπικού πέρα από τις τακτικές αεροπορικές πτήσεις και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, θα χρησιμοποιηθούν – όπου χρειαστεί – εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και σκάφη του Λιμενικού Σώματος”, πρόσθεσε.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα