back to top
20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ουκρανία – Ρωσία: η ανταλλαγή αιχμαλώτων δημιουργεί ελπίδες για μόνιμη λύση

Διαβάστε επίσης

Οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Ουκρανία και οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στις ανατολικές περιοχές της χώρας ολοκλήρωσαν χθες Κυριακή, την ανταλλαγή αιχμαλώτων, καθώς επέστρεψαν εκατέρωθεν όσοι κρατούνταν κατά τα τελευταία πέντε χρόνια της πολεμικής διαμάχης, σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας.

Το προεδρικό γραφείο στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι 76 υποστηρικτές της κυβέρνησης που ήταν αιχμάλωτοι απελευθερώθηκαν και επέστρεψαν στις εστίες τους.

Πρόκειται για μία επιχείρηση που έχει γίνει δεκτή με ελπίδες για τερματισμό της μοναδικής ενεργής σύρραξης σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Όπως μετέδωσε το Reuters σήμερα το πρωί, δύο φορτηγά προερχόμενα από τις αποσχισθείσες περιοχές εισήλθαν σε περιοχή που ελέγχουν οι δυνάμεις του Κιέβου, κοντά στην κοινότητα Οντραβίφκα, πλησίον της μεθορίου. Μισή ώρα αργότερα, άλλα τρία φορτηγά με τη συνοδεία αστυνομικών κατέφθασαν στο σημείο από την αντίθετη κατεύθυνση. Τα ακολουθούσαν ασθενοφόρα, οχήματα του Ερυθρού Σταυρού και αυτοκίνητα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πολλοί από τους επιβαίνοντες προσπαθούσαν να κρύψουν το πρόσωπό τους. Ρωσικά τηλεοπτικά μέσα, έδειξαν την ανταλλαγή από την πλευρά των αυτονομιστών των αιχμαλώτων τους, οι οποίοι πλαισιωμένοι από ένοπλους στρατιώτες βάδιζαν προς το σημείο της ανταλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζιελένσκι, είχε επιβεβαιώσει πως οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για την ανταλλαγή, μετά την ανακοίνωσή της από την εκπρόσωπο της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Ντόνιετσκ, Ντάρια Μορόζοβα. Υπήρξαν όμως και σφοδρές αντιδράσεις. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ έξω από τις φυλακές του Κιέβου για να εμποδίσουν την ανταλλαγή των αυτονομιστών αιχμαλώτων.

Οι βάσεις για τη διαδικασία είχαν μπει στις αρχές του μήνα στο Παρίσι, όπου ο Ζιελένσκι συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μία συνάντηση υπό την αιγίδα των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, Γαλλίας και Γερμανίας.

Μέρκελ και Μακρόν χαιρετίζουν την ανταλλαγή αιχμαλώτων

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισαν σήμερα την ανταλλαγή 200 κρατουμένων ανάμεσα στο Κίεβο και τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Ο Ρώσος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισαν «θετική την ανταλλαγή κρατουμένων η οποία έλαβε χώρα σήμερα στην περιοχή του Ντονέτσκ», σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

Η αρχή της ανταλλαγής κρατουμένων είχε αποφασιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου κατά τη σύνοδο κορυφής για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την πρώτη σε τρία χρόνια, στην οποία συμμετείχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και η Άγκελα Μέρκελ κι ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισαν με κοινή δήλωσή τους την ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στη ανατολική Ουκρανία.

Οι εναπομείναντες κρατούμενοι στην πενταετή αυτή σύγκρουση μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε ένα σημείο ανταλλαγής στην αποσχισθείσα περιοχή Ντονμπάς, σε μια ανταλλαγή που συμφωνήθηκε από τον Ουκρανό και τον Ρώσο ηγέτη σε σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι νωρίτερα αυτό τον μήνα.

«Η ανταλλαγή κρατουμένων που ολοκληρώθηκε σήμερα είναι ένα πολυαναμενόμενο ανθρωπιστικό μέτρο» αναφέρει η κοινή δήλωση του Μακρόν και της Μέρκελ, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Γάλλου προέδρου. «Σε συμφωνία με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού, πρέπει τώρα να ακολουθήσει η πλήρης εφαρμογή της εκεχειρίας» σημειώνουν οι δύο ηγέτες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα