back to top
15.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

15.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

13η ημέρα εισβολής στην Ουκρανία: 27 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Χαρκίβ – Συνεχής ενημέρωση

Διαβάστε επίσης

23:37 Αναφορές για δύο νεκρούς από βομβαρδισμό κτιρίου κοντά στο Χάρκοβο

Δύο νεκροί είναι ο απολογισμός βομβαρδισμού κτιρίου κοντά στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στις 19:05 στο χωριό Ντίνετς (…) οβίδα έπληξε οίκημα με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να βρουν τον θάνατο (μεταξύ αυτών ένα 7χρονο παιδί). Ένα άτομο ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα, υπογραμμίζεται.

23:02 Η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό της για τη συνέχιση της στήριξης της χώρας του

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχε νωρίτερα απόψε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα, τον οποίο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία – είτε παρέχοντας μέσα αυτοάμυνας είτε ανθρωπιστική βοήθεια για όσους αναζητούν καταφύγιο είτε μέσω έντονης διεθνούς πίεσης και απομόνωσης της Ρωσίας.

22:46 Η αλυσίδα καφέ Starbucks αναστέλλει κάθε δραστηριότητα στη Ρωσία

Η αλυσίδα καφέ Starbucks Corp ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητά της στη Ρωσία. Ως εκ τούτου, θα κλείσουν προσωρινά τα καταστήματα με την επωνυμία της, ενώ η εταιρεία θα «παγώσει» τις αποστολές προϊόντων στη Ρωσία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος Alshaya Group με έδρα του Κουβέιτ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση περίπου 100 καταστημάτων Starbucks στη Ρωσία, θα μεριμνήσει για την υποστήριξη των περίπου 2.000 συνεργατών στη χώρα.

22:22 Λευκός Οίκος: Η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετωπική σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε σήμερα ότι η επιβολή ακόμη και μιας μικρής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τους λεγόμενους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους», για την απομάκρυνση αμάχων από ουκρανικές πόλεις που επλήγησαν από τις ρωσικές δυνάμεις, θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση οδηγώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους καθ’ οδόν προς το Τέξας, η Ψάκι ανέφερε πως μια τέτοια πρωτοβουλία θα απαιτούσε την κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών σε περίπτωση που εισέρχονταν στη συγκεκριμένη ζώνη, ακόμη κι αν αυτή κάλυπτε μια μικρή περιοχή. «Θα εξακολουθούσαμε να ανησυχούμε μήπως ήταν μια ενέργεια κλιμάκωσης που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι που δεν σκοπεύει να κάνει ο πρόεδρος», σημείωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

21:43 Νέα κατάπαυση πυρός για απομάκρυνση αμάχων ανακοίνωσε η Μόσχα

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε απόψε μια νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας.

Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 9.00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης, 9 Μαρτίου.

21:21 Μια ρωσική φάλαγγα προωθείται στο Κίεβο από τα βορειοανατολικά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σήμερα ότι μια νέα ρωσική φάλαγγα προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας ενώ η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη.

«Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι (οι Ρώσοι) αρχίζουν να προσπαθούν να προωθηθούν στο Κίεβο από τα βορειοανατολικά», είπε στους δημοσιογράφους ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας. «Εκτιμούμε ότι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την πόλη», πρόσθεσε. Δεν ήταν όμως σε θέση να διευκρινίσει από πόσα και τι είδους οχήματα αποτελείται αυτή η φάλαγγα.

21:01 Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν προσπάθειες των Ρώσων να καταλάβουν το Χαρκίβ και το Μικολάγιφ

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν σήμερα τις προσπάθειες των Ρώσων στρατιωτών να μπουν στο Χαρκίβ και απέτρεψαν μια επιχείρηση 120 αλεξιπτωτιστών κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, τον Όλεχ Σινεχούμποφ.

20:32 Αναστολή λειτουργίας ΜcDonald’s στη Ρωσία

Τα McDonald’s ανακοίνωσαν την προσωρινή παύση λειτουργίας όλων των εστιατορίων τους και την αναστολή κάθε δραστηριότητάς τους στη Ρωσία. Η αλυσίδα μετρά 850 καταστήματα και απασχολεί 62.000 εργαζόμενους, στους οποίους δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει τον μισθό τους.

20:10 Τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Χαρκίβ – Περίπου 3.500 πολίτες απομακρύνθηκαν από το Σούμι 

Τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Χαρκίβ (Χάρκοβο) της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, ο Σέρχι Μπολβίνοφ.

20:06 Ζελένσκι: Η «αποναζιστικοποίηση» που κήρυξε ο Πούτιν είναι καθαρός ναζισμός

Η λεγόμενη «αποναζιστικοποίηση» του ουκρανικού λαού, υπό την κάλυψη της οποίας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας είναι καθαρός ναζισμός, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνέντευξή

του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

19:47 Ο Πούτιν ενδέχεται να κλιμακώσει την επίθεση στην Ουκρανία και “οι επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες”, εκτιμούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες 

Οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών υποστήριξαν σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να κλιμακώσει την επίθεση στην Ουκρανία, παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες του και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω των διεθνών κυρώσεων, προειδοποιώντας ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες».

18.14 Ισπανία: Ξεκινά έρευνα για «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» από τη Ρωσία στην Ουκρανία

Η ισπανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» που απορρέουν από την «αδικαιολόγητη πολεμική ενέργεια» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

18.00 Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 100 άτομα που συμμετείχαν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 100 άτομα που συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το παρατηρητήριο OVD-info, προσθέτοντας ότι οι συλλήψεις συνεχίζονται. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο εκ μέρους της αστυνομίας. Περισσότεροι από 5.000 άτομα που συμμετείχαν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις συνελήφθησαν χθες Κυριακή.

17.46 Ουκρανός υπ. Υγείας: 61 ουκρανικά νοσοκομεία εκτός λειτουργίας

Σε 61 ανέρχονται τα νοσοκομεία στην Ουκρανία, τα οποία τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω των επιθέσεων των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας.

17.33 Τρεις νεκροί και τρεις τραυματίες από έκρηξη νάρκης κατά προσωπικού στο Τσερνίχιφ 

Τρεις ενήλικοι σκοτώθηκαν και τρία παιδιά τραυματίστηκαν όταν εξερράγη μια νάρκη κατά προσωπικού στην περιοχή του Τσερνίχιφ, στα βόρεια του Κιέβου, δήλωσε σήμερα η Λιουντμίλα Ντενισόβα, η αρμόδια για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

17.19 Κομισιόν: Το σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Το σχέδιο για τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης κατά τα δύο τρίτα φέτος και η πλήρης απεξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες καυσίμου «πολύ πριν από το 2030».

17.00 Μέσω του Instagram ο Ζελένσκι επιβεβαιώνει ότι παραμένει στο Κιεβο

16.49 Ξεκίνησε η δεύτερη πομπή αμάχων από την ουκρανική πολή Σούμι

Ένα δεύτερο κομβόι με κατοίκους εγκατέλειψε την ουκρανική πόλη Σούμι μέσω του «ανθρωπιστικού διαδρόμου» που δημιουργήθηκε μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ρωσία για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας Κιρίλο Τιμοσένκο.

16.24 Η Σερβία σχεδιάζει να εξαγοράσει το μερίδιο της GazpromNeft στην σερβική πετρελαϊκή εταιρία NIS

Το ενδεχόμενο να εξαγοράσει το δημόσιο το μερίδιο που κατέχει η ρωσική GazpromNeft στην σερβική πετρελαϊκή εταιρία NIS, εξετάζει η κυβέρνηση της Σερβίας.

16.13 723 άμαχοι απομακρύνθηκαν από την πόλη Σούμι

Συνολικά 723 άμαχοι απομακρύνθηκαν μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου από την πόλη Σούμι, μετέδωσε το RIA, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

16.00 Επικοινωνία των υπουργών Άμυνας Ρωσίας και Τουρκίας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν με πρωτοβουλία της Άγκυρας οι υπουργοί Άμυνας Τουρκίας και Ρωσίας, Χουλουσί Ακάρ και Σεργκέι Σόιγκου.

15.44 Η Swarovski αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία

Η αυστριακή εταιρεία Swarovski ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών πολυεθνικών.

15.24 Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοινώνει το απόγευμα ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε δηλώσεις του σήμερα στις 17:45 ώρα Ελλάδας, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος.

15.12 Κρις Κουνς: Ο Λευκός Οίκος πιθανόν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου 

Ο Λευκός Οίκος πιθανόν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και εργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους συμμάχους για το θέμα αυτό, δήλωσε ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος Κρις Κουνς. Η ανακοίνωση ίσως γίνει σήμερα ή αύριο, δήλωσε ο Κουνς σε συνέντευξή του στο CNN

15.00 Η Volkswagen σταματά τις παραγγελίες για μερικά υβριδικά μοντέλα

Η Volkswagen θα σταματήσει να δέχεται παραγγελίες για πολυάριθμα plug-in υβριδικά μοντέλα από αύριο, Τετάρτη, και μετά, ανακοίνωσε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία επικαλούμενη τις ελλείψεις ημιαγωγών (τσιπ) και τη διατάραξη της προμηθευτικής αλυσίδας που σχετίζονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

14.44 Η Ρωσία θα διαθέσει εκτάκτως 3,6 δισ. δολ. για πληρωμές σε οικογένειες με παιδιά

Η Ρωσία θα διαθέσει επιπλέον 455 δισεκατομμύρια ρούβλια (3,6 δισ. δολάρια) από τον κρατικό προϋπολογισμό για πληρωμές σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 8 και 16 ετών , με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών. «Οι πληρωμές θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ενώ το μέτρο θα ισχύσει από 1ης Απριλίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

14.22 Συνάντηση των ΥΠΕΞ Λεντριάν και Μπλίνκεν σήμερα στο Παρίσι, τηλεδιάσκεψη εργασίας Μακρόν – Σολτς- Σι 

Με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντάται σήμερα στο Παρίσι ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λεντριάν. Αντικείμενο της συζήτησης, στο τέλος της οποίας αναμένεται να είναι παρών και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε τηλεδιάσκεψη εργασίας με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπινγκ.

14.09 Φον ντερ Λάιεν: Η καρδιά μου είναι με όλες τις Ουκρανές

Μήνυμα στις γυναίκες της Ουκρανίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Η καρδιά μου είναι με όλες τις Ουκρανές, που υποστηρίζουν την ελευθερία, πολεμούν στην πρώτη γραμμή, προστατεύουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μαζί σας».

13.55 Ξεπέρασαν σήμερα τα 2 εκατ. οι πρόσφυγες από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της UNHCR 

«Σήμερα οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία ανήλθαν σε 2 εκατομμύρια. 2 εκατομμύρια», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

13.43 Shell: Συγγνώμη θα σταματήσουμε να αγοράζουμε ρωσικό αέριο

«Έχουμε έντονη επίγνωση ότι η απόφασή μας την περασμένη εβδομάδα να αγοράσουμε φορτίο ρωσικού αργού πετρελαίου… δεν ήταν η σωστή και ζητούμε συγγνώμη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Μπεν βαν Μπούερντεν.

13.24 Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ έχει «ενισχύει σημαντικά» την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι ο οργανισμός έχει «ενισχύει σημαντικά» την παρουσία του στην ανατολική Ευρώπη τονίζοντας ότι «θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό της συμμαχικής μας επικράτειας». Επίσης σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί πέρα ​​από την Ουκρανία ή δεν θα κλιμακωθεί.

13.11 Σι Τζινπίνγκ: Ανησυχητική η κατάσταση στην Ουκρανία 

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία ανησυχητική και κάλεσε για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», λέγοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι να μην εξελιχθούν τα πράγματα εκτός ελέγχου.

12.50 Ο Ναβάλνι καλεί τους Ρώσους να συνεχίσουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της εισβολής στην Ουκρανία

Ο Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τους Ρώσους που εναντιώνονται στη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία να συνεχίσουν να διαδηλώνουν, παρά τις απαγορεύσεις. «Η αντιπολεμική ορμή δεν θα σταματήσει να αυξάνεται στην κοινωνία, άρα οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου δεν πρέπει να σταματήσουν, όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις», έγραψε στο Twitter.

12.33 Ζελένσκι στο ABC: Έχω χάσει το ενδιαφέρον μου για το ΝΑΤΟ 

«Είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC News. «Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, έχασα το ενδιαφέρον μου αφού συνειδητοποιήσαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία. Η συμμαχία φοβάται τα αντιφατικά πράγματα και την αντιπαράθεση με τη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας νωρίτερα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Telegram καταδίκασε τις «υποσχέσεις» που δεν τήρησαν οι δυτικοί. «Σήμερα είναι 13 ημέρες που ακούμε υποσχέσεις. Δεκατρείς ημέρες που μας λένε ότι θα μας βοηθήσουν στον αέρα, ότι θα υπάρξουν αεροσκάφη, ότι θα μας τα παραδώσουν», δήλωσε.

12.19 Ρωσικό ΥΠΕΞ σε ΗΠΑ: Να επιστρέψουμε στην αρχή της «ειρηνικής συνύπαρξης» όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι είναι ανοιχτό σε ειλικρινή διάλογο με τις ΗΠΑ, που να βασίζεται όμως στον αμοιβαίο σεβασμό. Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ομαλότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να αποκατασταθεί. Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιστρέψουν στην αρχή της «ειρηνικής συνύπαρξης», όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

12.05 Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας καλεί τον Ζελένσκι να καταλήξει σε συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να σταματήσει την αιματοχυσία και να καταλήξει σε μια συμφωνία ειρήνης με οποιοδήποτε κόστος. «Είστε προσωπικά υποχρεωμένος να σταματήσετε την αιματοχυσία και να καταλήξετε σε μια συμφωνία ειρήνης με οποιοδήποτε κόστος», έγραψε ο φιλορώσος πολιτικός σε μήνυμα που μεταδόθηκε από το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

11.47 Η Μόσχα ζητά επιστροφή σε μια ‘ειρηνική συνύπαρξη” με την Ουάσινγκτον όπως κατά τον Ψυχρό Πόλεμο

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιστρέψουν στην αρχή μιας «ειρηνικής συνύπαρξης» όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, φέρεται να ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι είναι ανοικτό σε έναν ειλικρινή διάλογο, με αμοιβαίο σεβασμό, με τις ΗΠΑ και ότι συνεχίζει να υπάρχει η ελπίδα πως μπορεί να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως μετέδωσε το Interfax.

11.35 Το πρώτο κομβόι αμάχων απομακρύνθηκε από την πόλη Σούμι, σύμφωνα με αξιωματούχους

Ένα πρώτο κομβόι κατοίκων και ξένων φοιτητών απομακρύνθηκε από την ουκρανική πόλη Σούμι ύστερα από συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου, όπως δήλωσαν σήμερα ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει την απομάκρυνση αμάχων από τη Σούμι στην Πολτάβα (κεντρική Ουκρανία), συμπεριλαμβανομένων και ξένων φοιτητών», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτηση στο Twitter. «Καλούμε τη Ρωσία να συμφωνήσει σε άλλους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην Ουκρανία».

10.35 Οι ουκρανικές αρχές άρχισαν την απομάκρυνση αμάχων από τις πόλεις Σούμι και Ιρπίν, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ουκρανία άρχισε σήμερα την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη Σούμι, στην βορειοανατολική Ουκρανία, και από την πόλη Ιρπίν, κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η απομάκρυνση αμάχων άρχισε μετά την συμφωνία Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων να δημιουργήσουν “ανθρωπιστικούς διαδρόμους” για να επιτραπεί σε αμάχους να φύγουν από κάποιες πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

10.24 Η απομάκρυνση αμάχων από την ουκρανική πόλη Σούμι είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με αξιωματούχο της ουκρανικής προεδρίας

Η απομάκρυνση αμάχων από την πόλη Σούμι της Ουκρανίας βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας.

10.16 Όλες οι εναλλακτικές για τις κυρώσεις βρίσκονται στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της ενέργειας, λέει ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών

Όλες οι εναλλακτικές για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι στο τραπέζι, αλλά εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει κυρώσεις στην ενέργεια, όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος, δήλωσε σήμερα στο Βίλνιους ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα. «Κανένα μέτρο δεν είναι εκτός ορίων για την Ολλανδία, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας», δήλωσε ο Χούκστρα σε δημοσιογράφους.

10.14 Η Ρωσία ανοίγει “ανθρωπιστικούς διαδρόμους” από το Κίεβο και άλλες 4 ουκρανικές πόλεις, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Η Ρωσία άνοιξε “ανθρωπιστικούς διαδρόμους” ώστε ο κόσμος να μπορεί να απομακρυνθεί από το Κίεβο και άλλες 4 ουκρανικές πόλεις, τις Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκιβ (Χάρκοβο) και Μαριούπολη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Το υπουργείο Άμυνας προσέθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έπαυσαν πυρ από τις 09:00 ώρα Ελλάδος, πρόσθεσε το Interfax. Λίγο νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι οι άμαχοι θα αρχίσουν σήμερα να εγκαταλείπουν την πολιορκημένη ουκρανική πόλη Σούμι βάσει συμφωνίας με τη Ρωσία για τη δημιουργία “ανθρωπιστικού διαδρόμου”.

10.01 Νέο ρεκόρ για την τιμή του νικελίου, ξεπέρασε ακόμη και τα 100.000 δολάρια ανά τόνο

Η τιμή του νικελίου συνεχίζει σήμερα την τρελή πορεία της: σημείωσε νέο ρεκόρ και έσπασε – για λίγη ώρα – το φράγμα των 100.000 δολαρίων ανά τόνο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ρωσία πολύ σύντομα να μην μπορεί να εξάγει την παραγωγή της.

Περί τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) η τιμή του νικελίου κατέγραφε άνοδο υψηλότερη του 70%, στα 82.195 δολάρια ανά τόνο. Έφθασε στο απόλυτο ιστορικό της υψηλό, στα 101.365 δολάρια ο τόνος, λίγη ώρα μετά τις 08:00. Είχε ήδη καταγράψει ρεκόρ την προηγουμένη.

10.00 Το Λονδίνο θα στηρίξει την Πολωνία, αν αποφασίσει να στείλει μαχητικά στην Ουκρανία, λέει ο βρετανός υπουργός Άμυνας Γουάλας και χαρακτηρίζει τον Πούτιν «ξοφλημένη δύναμη»

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία θα υποστηρίξει την Πολωνία, αν η τελευταία αποφασίσει να παράσχει μαχητικά αεριωθούμενα στην Ουκρανία, όμως προειδοποίησε πως μια τέτοια ενέργεια μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες για την Πολωνία.

«Θα υποστήριζα τους Πολωνούς και οποιαδήποτε επιλογή κάνουν», δήλωσε ο Γουάλας στο Sky News προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να προσφέρει αεροσκάφη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι Ουκρανοί.

«Θα προστατεύσουμε την Πολωνία, θα τους βοηθήσουμε με οτιδήποτε χρειάζονται», δήλωσε ο βρετανός υπουργός. «Η Πολωνία θα καταλάβει ότι οι επιλογές που κάνουν όχι μόνο θα βοηθήσουν άμεσα την Ουκρανία, κάτι που είναι καλό, αλλά μπορεί επίσης να τους φέρουν στην απ’ ευθείας γραμμή πυρός χωρών όπως η Ρωσία ή η Λευκορωσία».

09.20 Ανθρωπιστικός διάδρομος αναμένεται να ανοίξει σήμερα στην πόλη Σούμι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης

Ανθρωπιστικός διάδρομος αναμένεται να ανοίξει σήμερα στην πόλη Σούμι της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Οι άμαχοι αναμένεται να αρχίσουν να αναχωρούν με λεωφορεία στις 10:00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με τον ίδιο.

09.00 Η Ιαπωνία ανακοινώνει νέες κυρώσεις σε βάρος Ρώσων και Λευκορώσων, απαγορεύει τις εξαγωγές εξοπλισμού διυλιστηρίων

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα πως παγώνει τυχόν πόρους άλλων 32 αξιωματούχων και ολιγαρχών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στην ιαπωνική δικαιοδοσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι νέες κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο 20 Ρώσους, ανάμεσά τους στελέχη και συνεργάτες υπουργών της κυβέρνησης του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αντιπροέδρους του κοινοβουλίου, τον ηγέτη της δημοκρατίας της Τσετσενίας, στελέχη εταιρειών που διατηρούν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, όπως οι Volga Group, Transneft και Wagner.

Στοχοθετούν 12 λευκορώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες, καθώς και 12 οργανισμούς στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Για να γίνει οποιαδήποτε πληρωμή ή μεταφορά κεφαλαίων στα πρόσωπα που υπόκεινται στις κυρώσεις εφεξής θα απαιτείται ειδική κυβερνητική άδεια.

Η Ιαπωνία απαγόρευσε επίσης τις εξαγωγές εξοπλισμού για διυλιστήρια στη Ρωσία και ειδών γενικής (ή «διπλής») χρήσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον στρατό στη Λευκορωσία.

Απαγορεύθηκαν οι εξαγωγές ειδών προοριζόμενων για το υπουργείο Άμυνας, τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία της Λευκορωσίας, καθώς και της εταιρείας JSC Integral.

07.43 Τουλάχιστον 10 νεκροί σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Σούμι

Πάνω από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Σε κάποιες τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν πολυκατοικίες», κατήγγειλε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ανάμεσα στους δέκα ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν σπίτια, ακόμα και στο κέντρο της Σούμι, ήταν παιδιά, συνέχισε.

Σκοτώθηκαν επίσης τέσσερις ουκρανοί στρατιωτικοί σε αυτή που ο κ. Ζιβίτσκι αποκάλεσε «άνιση μάχη με τον ρωσικό στρατό».

Οι πληροφορίες που έδωσε ο τοπικός αξιωματούχος είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα