back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Λονδίνο: Πολύ πιθανό ο Πούτιν να θελήσει να καταλάβει το Κίεβο – Η Δύση ετοιμάζεται για ρωσική εισβολή

Διαβάστε επίσης

 Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εκτίμησε σήμερα ότι είναι «πολύ πιθανό» ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να θελήσει να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών επαρχιών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει το σχέδιό του για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε η Τρας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να σχεδιάζει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κατάληψης του Κιέβου.

Παράλληλα η Τρας επεσήμανε ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμη βέβαιη ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στις δύο αποσχιθείσες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

«Δεν έχουμε επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι έχει συμβεί ακόμη», τόνισε σε άλλη της συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ασαφής (…) Αυτό που εννοώ είναι ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορεί κάθε είδους ψεύτικο υλικό. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας έχουν επιβεβαιώσει πλήρως το τι συμβαίνει», εξήγησε η Βρετανίδα υπουργός.

Με φόντο τις εξελίξεις επί του πεδίου, την αύξηση των βομβαρδισμών στη γραμμή επαφής το κλείσιμο όλων των διπλωματικών διαύλων , την διαρκώς και πιο επιθετική ρητορική της Μόσχας και την ενίσχυση των δυνάμεων της  στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία,  το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για επικείμενη ρωσική εισβολή ενώ το Κίεβο που ανακοίνωσε μερική επιστράτευση καλεί τους Ουκρανούς “να εγκαταλείψουν αμέσως τη Ρωσία” .

Το πράσινο φως της Δούμας στην χρήση στρατιωτικών δυνάμεων για επιχειρήσεις στο εξωτερικό σηματοδοτεί «την έναρξη εισβολής» στη χώρα, εκτίμησε χθες από την Ουάσιγκτον ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος , δηλώνοντας το τέλος των συμφωνιών του Μινσκ ετοιμάζει «δικαιολογίες για να πάει πολύ πιο μακριά».

Στη Μόσχα, ο υφυπουργός Άμυνας Νικολάι Πανκόφ ανέγνωσε ενώπιον της Γερουσίας το αίτημα του Ρώσου προέδρου να αναπτυχθούν στρατεύματα στο Ντονιέτσκ και στο Λουγκάνσκ, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων είναι απαραίτητη για την προστασία  του ρωσόφωνου πληθυσμού εκεί, καθώς η Ουκρανία έχει αναπτύξει «60.000 άνδρες και τεθωρακισμένα» και είναι έτοιμη να εξαπολύσει επίθεση. Ο ίδιος, άφησε  να πλανάται η αμφιβολία για το χρονοδιάγραμμα της αποστολής των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο, ζητώντας την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας, που το «καλύτερο» που έχει να κάνει είναι να απεμπολήσει το εγχείρημά της να ενταχθεί στο NATO και να επιλέξει την «ουδετερότητα».

«Δεν είπα ότι οι στρατιώτες μας θα πάνε εκεί τώρα (…). Αυτό θα εξαρτηθεί, όπως λένε, από την κατάσταση επί του πεδίου», πρόσθεσε. Αμέσως μετά, η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει άμεσα στην απομάκρυνση του προσωπικού της από την Ουκρανία.

 

Το ΝΑΤΟ αναμένει μια επίθεση ευρείας κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία και έθεσε σε ετοιμότητα τη δύναμη ταχείας αντίδρασης, ώστε να υπερασπιστεί τους συμμάχους του, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Όλα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία», μετά την αποστολή δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) στην έδρα του Συμφώνου, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ επεσήμανε πως η Συμμαχία έχει περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη σε ύψιστη επιφυλακή, περισσότερα από 120 πολεμικά πλοία διαθέσιμα από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο και τη δύναμη ταχείας αντίδρασής της σε ετοιμότητα. «Εξακολουθούμε όμως να δίνουμε αγώνα για διάλογο, για αποκλιμάκωση», σημείωσε. Υπάρχει άραγε ακόμα περιθώριο για διπλωματία.

Το Παρίσι ανακοίνωσε την ακύρωση της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή ανάμεσα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λεντριάν. «Ο πρόεδρος Πούτιν δεν τιμά πλέον την υπογραφή της Ρωσίας», δήλωσε ο τελευταίος.

 Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καλεί εφέδρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι στέλνει στρατιωτική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία.

Σήμερα τέθηκε σε λειτουργία η διαδικασία επιστράτευσης για  εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Ζελένσκι, 

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού, χαιρέτισε την πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα «οικονομικού πατριωτισμού» που περιλαμβάνει κίνητρα για την εγχώρια παραγωγή και μείωση του ΦΠΑ στη βενζίνη.

Ταυτόχρονα, οι διπλωματικές αποστολές ξένων χωρών συνέχισαν να απομακρύνουν τους πολίτες τους από όλη την Ουκρανία και όχι μόνο από τις περιοχές της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας που φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από μια μαζική στρατιωτική εισβολή των Ρώσων

Η Ε.Ε, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθέτησαν χθες το πρώτο κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην αναγνώριση από τη Μόσχα των δυο αυτονομιστικών «Δημοκρατιών» του Ντονμπάς και την απόφασή  της να στείλει εκεί ειρηνευτικά στρατεύματα. 

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών – μελών της Ε.Ε κατέληξαν στη διαμόρφωση μιας λίστας που περιλαμβάνει 351 βουλευτές του Ρωσικού Κοινοβουλίου αλλά και τρεις τράπεζες  (Rossiya, Promsvyazbank, VEB-bank), ενώ το σχετικό νομικό κείμενο θα ετοιμαστεί αργότερα μέσα στην ημέρα, αναφέρουν οι FT.

Οι χώρες της Βαλτικής άσκησαν πιέσεις  για τη σκληρότερη δυνατή απάντηση στη Ρωσία. Στον αντίποδα, Αυστρία, Γερμανία και Ιταλία επέμεναν στη σημασία μιας σταδιακής κλιμάκωσης των κυρώσεων, ενώ η Ουγγαρία, ίσως η πλέον φιλορωσική χώρα της ΕΕ, φέρεται να αντιτάχθηκε αρχικά στην επιβολή και αυτών ακόμα των κυρώσεων.

Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Λονδίνο πάντως έσπευσαν να επισημάνουν ότι πρόκειται για ένα «πρώτο πακέτο», μια «πρώτη δόση», ένα «πρώτο μπαράζ»: ένδειξη ότι διατηρούν ακόμα την εύθραυστη ελπίδα να περιοριστεί η καταστροφή στο Ντονμπάς. Το Βερολίνο, πάντως, έκανε την αρχή επιστρατεύοντας το μεγαλύτερο όπλο που είχε στη διάθεσή του απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας: ο γερμανορωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 παγώνει, έχει αποπερατωθεί, αλλά δεν πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στο ορατό μέλλον. Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, που, όπως σημειώνει όλο το προηγούμενο διάστημα απέφευγε επιμελώς να βάλει στο στόμα του το όνομα του αγωγού, παρά τις πιέσεις που δεχόταν από την Ουκρανία, τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες ότι διακόπτεται η διαδικασία αδειοδότησής του, αναφέρουν οι FT.

O βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε τρεις ρώσους δισεκατομμυριούχους που διατηρούν στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, τους Γκενάντι Τιμτσένκο, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ και Μπόρις Ρότενμπεργκ, καθώς και σε πέντε ρωσικές τράπεζες, τις Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank και Black Sea Bank – αποφεύγοντας ωστόσο να επιβάλει κυρώσεις στις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Ρωσίας, να κόψει το κεφάλαιο στις ρωσικές επιχειρήσεις ή να εκδιώξει όλους τους ρώσους ολιγάρχες από τη Βρετανία, όπως ζητούσαν κάποιοι βρετανοί βουλευτές.

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα