back to top
23.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

23.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Τα επόμενα σχέδια της Ρωσίας στο Ντονμπάς – Ρωσικά άρματα στο Ντονιέτσκ

Διαβάστε επίσης

Θα εξαπολύσει η Ρωσία μια γενική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία ή θα συνεχίσει να πιέζει το Κίεβο με παιγνίδια πολέμου κοντά στην ζώνη επαφής στο Ντονμπάς;  Η συζήτηση για τα επόμενα  βήματα  που σκοπεύει να ακολουθήσει ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των  αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ και την εντολή για αποστολή εκεί στρατιωτικών δυνάμεων είναι το κορυφαίο θέμα στους στρατηγικούς υπολογισμούς της Δύσης αυτή την ώρα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι  Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν εισέλθει εντός της ζώνης των 50 χιλιομέτρων από τα σύνορα με Ουκρανία κινούνται προς την κοιλάδα του ποταμού Ντονμπάς όπου βρίσκονται οι αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή  του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ίλες στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, κινούνταν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δρόμους λίγο έξω από το Ντονέτσκ.

Η Μόσχα δεν συζητά ακόμη για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δύο σχέδια συνθηκών θα της επιτρέπουν να το κάνει και ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να δράσει, αν χρειαστεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ρουντένκο έκανε τη δήλωση αυτή την ώρα που οι Ρώσοι βουλευτές συζητούσαν και επρόκειτο να διεξαγάγουν ψηφοφορία για τις συνθήκες φιλίας με τις δύο υπό απόσχιση περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε χθες, Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα το λαϊκό συμβούλιο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ στην ανατολική Ουκρανία υιοθέτησε νόμο για την επικύρωση της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας ανάμεσα στη Ρωσία και την περιοχή αυτή που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές, μετέδωσε ανταποκριτής του Sputnik.

Και οι 87 βουλευτές που μετείχαν σε έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας.

Το επόμενο βήμα μετά την επικύρωση της συμφωνίας συνεργασίας με τη Ρωσία θα είναι η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και οι συναλλαγές ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία, δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Στο μεταξύ 46 βουλευτές που μετείχαν σε σύνοδο του λαϊκού συμβουλίου της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, υποστήριξαν την επικύρωση παρόμοιας συμφωνίας με τη Ρωσία.

Οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν γεμάτη κινδύνους, σε αυτόν που θα ήταν ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη από τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο καθώς θα ενέπλεκε 150.000 Ρώσους στρατιώτες συν 30.000 ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες απέναντι στον Ουκρανικό τακτικό ουκρανικό στρατό των 145.000 ανδρών και γυναικών συν περίπου 10.000 Ουκρανούς παραστρατιωτικούς, πολλοί από τους οποίους έχουν στρατιωτική εμπειρία.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στις δυτικές πρωτεύουσες είναι ότι ρωσικές δυνάμεις είναι τώρα «έτοιμες να εισβάλουν». Υπολογίζεται ότι τα δύο τρίτα των 110 Ρωσικών ταγμάτων στην περιοχή έχουν λάβει θέσεις εντός 50 χιλιομέτρων από τα σύνορα τόσο στη Ρωσία όσο και στη γειτονική Λευκορωσία . Τα μισά από αυτά τα δύο τρίτα «αναπτύχθηκαν τακτικά» σε προσωρινές τοποθεσίες όπου αναμένουν περαιτέρω εντολές. Πηγές άμυνας είπαν ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν στη θέση τους «για λίγες μέρες» προτού χρειαστεί να υποχωρήσουν σε κοντινές περιοχές, με καλύτερες εγκαταστάσεις.

O κ. Πούτιν με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε αργά χθες το βράδυ ενώπιον των ηγετών των δύο «Δημοκρατιών» και τηλεοπτικών συνεργείων, αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες οντότητες, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν παράνομη και θα σηματοδοτούσε το τέλος της πολυετούς ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

Στο διάγγελμα του ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την κρίση στην Ουκρανία πρόσχημα για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Υπογράμμισε πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Μόσχα ανοίγουν μειώνουν τα περιθώρια διπλωματικής επίλυσης της κρίσης και θέτουν εν αμφιβόλω τη συνάντηση κορυφής Πούτιν – Μπάιντεν, επί της οποίας υπήρξε καταρχήν συμφωνία από Ουάσιγκτον και Μόσχα, ύστερα από μεσολάβηση του Γάλλου προέδρου

Το χθεσινοβραδινό διάγγελμα Πούτιν ήταν πλήρες ιστορικών αναφορών και επικεντρώθηκε στην διαπίστωση ότι «η Ουκρανία δεν είχε ποτέ παράδοση γνήσιας κρατικής οντότητας», αλλά “δημιούργημα του Λένιν” ο οποίος όπως υπογράμμισε ο Πούτιν δώρισε στη νεοπαγή Ουκρανία ιστορικά ρωσικά εδάφη.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα