back to top
15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Euroferry Olympia: Απεγκλωβίστηκαν από την ΕΜΑΚ οι δύο οδηγοί – Αγωνία για τους αγνοούμενους

Διαβάστε επίσης

Εντοπίστηκαν και παραλήφθησαν από ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας οι δύο εγκλωβισμένοι αλλοδαποί από το φλεγόμενο πλοίο ”EUROFERRY OLYMPIA” σημαίας Ιταλίας.

Κλιμάκιο της Ε.Μ.Α.Κ. που επιβιβάστηκε στο ανωτέρω πλοίο από ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντόπισε τους δύο αλλοδαπούς. Άμεσα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας έσπευσε στο σημείο προς παραλαβή των ανωτέρω, οι οποίοι πρόκειται να μεταφερθούν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, απ’ όπου θα διακομιστούν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τους έντεκα αγνοούμενους, ανάμεσά στους οποίους είναι και τρεις Έλληνες. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό έχουν διασωθεί 278 άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών.

Δείτε την ανακοίνωση του Λιμενικού:

«Κατέπλευσαν στον λιμένα ν. Κέρκυρας, το σκάφος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και το Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ., τα οποία αποβίβασαν με ασφάλεια τους διασωθέντες του Ε/Γ-Ο/Γ ”EUROFERRY OLYMPIA” σημαίας Ιταλίας.

Πραγματοποιήθηκε πλήρης καταμέτρηση και ταυτοποίηση των επιβαινόντων του εν λόγω πλοίου, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπου και διαπιστώθηκε ότι έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών.

Επίσης, συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο (02) αλλοδαπών επιβαινόντων οι οποίοι βρίσκονται εντός του πλοίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση εντοπισμού έντεκα (11) αγνοουμένων επιβατών, στους οποίους σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περιλαμβάνονται τρεις (03) Έλληνες υπήκοοι. Σημειώνεται ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από τρία (03) ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα. Αναμένονται ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Στο σημείο επίσης μεταβαίνει Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ λαμβάνονται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης. Κάθε νεότερη εξέλιξη σχετικά με το περιστατικό θα γνωστοποιείται άμεσα με νεότερες ανακοινώσεις».

https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1494656383144366083

Εν τω μεταξύ, δέκα τραυματίες, εννέα άνδρες και μία γυναίκα, από τους 278 διασωθέντες του φλεγόμενου πλοίου «Euroferry Olympia» διακομίστηκαν με το ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του γενικού νοσοκομείου Κέρκυρας προκειμένου να τους παρασχεθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

Δείτε το βίντεο με το φλεγόμενο πλοίο

Τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής και ιταλικής υπηκοότητας και στο γκαράζ υπήρχαν 32 οχήματα. Το πλοίο φέρει σημαία Ιταλίας και καθελκύστηκε το 1995.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της φωτιάς στο οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia που εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Μπρίντεζι. Η φωτιά εκδηλώθηκε όταν το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά της Ερεικούσας, βόρεια της Κέρκυρας. Στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση για την ταυτοποίηση και την καταμέτρηση των επιβατών.

Σύμφωνα με την εταιρεία δεν έχει εντοπιστεί καμία διαρροή καυσίμου στη θάλασσα και δεν έχει επηρεαστεί η σταθερότητα του πλοίου.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις πληρώματος και επιβατών που κατέθεσε ο πλοίαρχος του πλοίου στην Ηγουμενίτσα, πριν τον απόπλου του, στο “EUROFERRY OLYMPIA” επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα, 25 ΙΧ οχήματα και 153 φορτηγά.

Νωρίτερα, ένα άτομο από τους επιβαίνοντες του πλοίου που παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Η φωτιά ξέσπασε στο γκαράζ 3

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Grimaldi, η πυρκαγιά στο πλοίο ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο 3. Η εταιρεία τονίζει ότι το προσωπικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Σύμφωνα με τον αρχιπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος Νίκο Λαγκαδιανό, στο σημείο στο οποίο το συμβάν είναι σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη τέσσερα περιπολικά σκάφη του λιμενικού ένα σκάφος της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο του λιμενικού, ενώ στην περιοχή σπεύδουν δύο ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό/ πυροσβεστικό καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη φρεγάτα (Φ/Γ) ΥΔΡΑ, η οποία μετέβη άμεσα στην περιοχή «και έχει αναλάβει καθήκοντα «On Scene Commander» (OSC)» καθώς και με τρία ελικόπτερα (1 S-70, 1 Super Puma και 1 AB – 205), όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενημερώθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ για την εξέλιξη της επιχείρησης και ότι το ΕΘΚΕΠΙΧ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) για την άμεση παροχή επιπλέον συνδρομής στην επιχείρηση, εφόσον απαιτηθεί.

Στον Αθήνα 9.84 και τη Γαλάτεια Καρακατσάνη μίλησε ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ο οποίος εκτίμησε ότι μέχρι τις 11 το πρωί θα έχουν φτάσει στην Κέρκυρα όλοι οι επιβαίνοντες. «Η επιχείρηση διάσωσης εξελίσσεται πολύ καλά κι έχει βοηθήσει πολύ και ο καλός καιρός σήμερα. Ήδη ένας ελαφρά τραυματισμένος παρελήφθη από το ΕΚΑΒ και μεταφέρεται στο νοσοκομείο» ανέφερε ο κ. Μαχειμάρης. Όπως είπε, μέρος του πληρώματος παραμένει πάνω στο πλοίο ενώ οι υπόλοιποι έχουν επιβιβαστεί στις λέμβους μαζί με τους επιβάτες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι όλες οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή και έχει ήδη κινηθεί η πολιτική προστασία, οι Δήμοι και η Περιφέρεια. «Εμείς προσφερθήκαμε να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους στα ξενοδοχεία της περιοχής, ακόμη και στα σπίτια μας, αλλά αποφασίστηκε να μεταφερθούν όλοι στο κέντρο του νησιού για να βρίσκονται κοντά στο νοσοκομείο και στις δομές φιλοξενίας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα