back to top
18.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

18.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΗΠΑ-Βρετανία: Υψηλός ο κίνδυνος μίας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα ότι ο κίνδυνος μία ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία είναι υψηλός και επικείμενος ώστε να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Χονολολού, αφότου συνάντησε τους υπουργούς Εξωτερικών Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση παραμένει ανοικτή και ότι ο μόνος δρόμος είναι η Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.

«Πολύ πιθανή» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκτιμά ο βρετανός υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, ο Μπεν Γουάλας, εκτίμησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία επίθεση κατά της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι δεν απειλεί καμία χώρα.

Σύμφωνα τους Sunday Times, ο Γουάλας δήλωσε χθες Σάββατο ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «πολύ πιθανή» και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία «επίθεση ανά πάσα στιγμή».

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης, το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τις δυνάμεις του κατά μήκος των ρωσικών συνόρων και οι σύμμαχοι θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες.

«Μπορεί (ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) απλά να σβήσει τις μηχανές των τανκς του και να πάμε όλοι σπίτι, αλλά υπάρχει μία οσμή Μονάχου στον αέρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γουάλας.

Ο υπουργός άμυνας της Βρετανίας ταξίδεψε στη Μόσχα την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Γουάλας δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «εποικοδομητικές και ειλικρινείς» και ότι προέτρεψε τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση στα ουκρανικά σύνορα. Από την πλευρά του, ο Σοϊγκού δήλωσε έπειτα από τη συνάντηση ότι το επίπεδο των σχέσεων Ρωσίας-Βρετανίας ήταν κοντά στο μηδέν και ότι ήταν αναγκαίο να σταματήσει η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Τους τελευταίους μήνες, η Δύση και το Κίεβο κατηγορούν τη Μόσχα με αφορμή τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας για προετοιμασίες μίας «εισβολής». Η Μόσχα έχει αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες, δηλώνοντας επανειλημμένως ότι δεν απειλεί κανέναν, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, την οποία θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Η Ρωσία υπογράμμισε επίσης ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί στρατεύματα εντός της επικράτειάς της και προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης ότι οι στρατιωτικές ενισχύσεις στο Κίεβο θα μπορούσαν να το ενθαρρύνουν να τις χρησιμοποιήσει εναντίον των αυτονομιστών στη νοτιοανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς).

Συγκέντρωση 150.000 Ουκρανών στρατιωτών και απειλή επίθεσης εναντίον τους, καταγγέλλουν οι αποσχιστικές, κατά το Κίεβο, διοικήσεις των ρωσόφωνων επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία

Ο ουκρανικός στρατός έχει παρατάξει περί τις 150 χιλιάδες πολεμιστές κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής στο μέτωπο του ουκρανικού εμφυλίου, σύμφωνα με τον Ντενίς Πουσίλιν, επικεφαλής της τοπικής διοίκησης του Ντονιέτσκ, που αντιμετωπίζεται από το Κίεβο ως αποσχιστική και ελεγχόμενη από τη Ρωσία.

«Δεν σταματά η μεταφορά εξοπλισμού στο ελεγχόμενο από το Κίεβο έδαφος και η κατάσταση καθημερινά οξύνεται. Από τη ρητορική της Δύσης και τις πραγματικές ενέργειες του Κιέβου βλέπουμε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις, σε στρατιωτική λύση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Ντ.Πουσίλιν στο δίκτυο «Σολοβιόφ-live», που παρουσιάζει ο γνωστότερος ίσως δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ», «η κλιμακούμενη στη Δύση υστερία μπορεί να μαρτυρά ότι η Ουκρανία ετοιμάζει νέες προβοκάτσιες κατά της Ρωσίας» και «έτσι ακριβώς μπορούν μάλλον να αποτιμηθούν αυτές οι ακριβείς προβλέψεις (σ.σ. της υποτιθέμενης ρωσικής επίθεσης), που εκθέτουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δηλώνονται από κάθε είδους πολιτικούς», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι». Ο Πουσίλιν παρατήρησε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε υπάρξει πλήρης διακοπή των πτήσεων πάνω από την Ουκρανία ή εκκένωση με τέτοιους ρυθμούς και μετακίνηση διπλωματικών υπαλλήλων προς την πόλη του Λβιβ στη δυτική Ουκρανία.

Ο ενεργός από το 2014 στο κίνημα καταλήψεων των τοπικών διοικήσεων στην ανατολική Ουκρανία από ρωσόφωνους κατοίκους της Πουσίλιν επιβεβαίωσε ότι νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε έκρηξη σε απόσταση 1-1,5 χλμ. από τη διαχωριστική γραμμή και από την ουκρανική πλευρά, κοντά στο χωριό «Όπιτναγια». «Τι εξερράγη κατά την έκρηξη, που ακούστηκε σε πολλές γειτονιές του Ντονιέτσκ, είναι ακατανόητο. Από την πλευρά μας δεν αποκλείουμε ότι πιθανόν να πρόκειται για κάποιου είδους προβοκάτσια, που γυρίστηκε από δημοσιογράφους ή κάτι παρόμοιο», ισχυρίστηκε ο Πουσίλιν, ο οποίος στο παρελθόν έχει καταγγείλει μαζί με συνεργάτες του ότι ετοιμάζονται από την ουκρανική πλευρά «σκηνοθετημένες χημικές επιθέσεις κατά τα πρότυπα αυτών της Συρίας».

Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος τονίζει πως δεν έγινε επιχείρηση σε ρωσικά χωρικά ύδατα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πραγματοποίησαν επιχειρήσεις σε ρωσικά χωρικά ύδατα, υπογράμμισε χθες Σάββατο στρατιωτικός εκπρόσωπος αφότου η Ρωσία υποστήριξε ότι καταδίωξε ένα αμερικανικό υποβρύχιο σε ρωσικά ύδατα στον Ειρηνικό.

«Δεν αληθεύουν οι ρωσικοί ισχυρισμοί για επιχειρήσεις μας στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας», ανέφερε ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Κάιλ Ρέινς. «Δεν θα σχολιάσω την ακριβή τοποθεσία των υποβρυχίων μας, αλλά πετάμε, πλέουμε και επιχειρούμε με ασφάλεια σε διεθνή ύδατα», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Πληθαίνουν οι χώρες που καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Περισσότερες από δώδεκα χώρες προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία εν μέσω προειδοποιήσεων από τις δυτικές δυνάμεις ότι μπορεί να επίκειται μια εισβολή από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Γερμανία είναι μεταξύ εκείνων που είπαν στους υπηκόους τους να φύγουν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ξανά τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν για το κόστος οποιασδήποτε εισβολής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι προειδοποιήσεις για εισβολή θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανικό, τον οποίο αποκάλεσε «τον καλύτερο φίλο των εχθρών μας».

Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι μια εισβολή θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή και θα μπορούσε να ξεκινήσει με βομβαρδισμούς από αέρος. Η Ρωσία χαρακτήρισε τέτοιους ισχυρισμούς ως «προκλητικές εικασίες».

Το μη απαραίτητο προσωπικό έχει διαταχθεί να εγκαταλείψει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο και οι προξενικές υπηρεσίες θα ανασταλούν από την Κυριακή, αν και «μια μικρή προξενική παρουσία» θα παραμείνει στη δυτική πόλη Lviv «για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών».

Ο Καναδάς μεταφέρει επίσης το προσωπικό της πρεσβείας του στο Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, ανέφεραν καναδικά μέσα ενημέρωσης. Η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία, Μελίντα Σίμονς, έγραψε στο Twitter ότι η ίδια και μια «βασική ομάδα» μένουν στο Κίεβο.

Η ίδια η Ρωσία κάνει επίσης αλλαγές, λέγοντας ότι θα «βελτιστοποιήσει τη στελέχωση» των διπλωματών της στην Ουκρανία, επικαλούμενη «πιθανές πράξεις πρόκλησης από το καθεστώς του Κιέβου ή τρίτων χωρών».

Ο κ. Ζελένσκι είπε ότι εάν οι δυτικές δυνάμεις είχαν κάποια σταθερά στοιχεία για επικείμενη εισβολή, δεν το είχε δει ακόμη.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης για έναν βαθύ, ευρείας κλίμακας πόλεμο», είπε.

«Κατανοούμε όλους τους κινδύνους, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν. Εάν εσείς ή κάποιος άλλος έχει επιπλέον 100% αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία… παρακαλούμε μοιραστείτε τις μαζί μας.»

Πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Ολλανδία και η Ιαπωνία, έχουν πει στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Ορισμένοι έχουν επίσης εκκενώσει το διπλωματικό προσωπικό και τις οικογένειές τους.

Ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι οποιαδήποτε εισβολή θα είχε ως αποτέλεσμα “γρήγορο και σοβαρό κόστος για τη Ρωσία”, ανέφερε σημειώσεις του Λευκού Οίκου σχετικά με την κλήση.

«Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να συμμετάσχουν στη διπλωματία… είμαστε εξίσου προετοιμασμένοι για άλλα σενάρια», ανέφερε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον Πούτιν το Σάββατο, λέγοντάς του ότι «ένας ειλικρινής διάλογος δεν ήταν συμβατός με την κλιμάκωση», σύμφωνα με σημειώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική πρεσβεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα