back to top
22.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Διπλωματία κορυφής για να αποφευχθεί η κρίση – Τι είπαν Μπάιντεν-Πούτιν

Διαβάστε επίσης

Έντονες είναι διπλωματικές οι διεργασίες σε επίπεδο ηγετών, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στα ουκρανικά σύνορα και το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής, με τα «κόκκινα» τηλέφωνα να έχουν πάρει φωτιά, ενώ σε παράλληλο χρόνο η μία χώρα μετά την άλλη εκδίδει οδηγίες προς του πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησαν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν τη συσσώρευση στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, διάρκειας μιας και πλέον ώρας, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του για “σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις” που θα υποστεί η Μόσχα σε περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους “θα απαντήσουν αποφασιστικά και θα επιβάλλουν σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις στη Ρωσία”, αν η τελευταία εισβάλει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για διπλωματία καθώς και για “άλλα σενάρια”, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν – Πούτιν για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από το θέμα της Ουκρανίας, δεν οδήγησε σε μια “θεμελιώδη αλλαγή”, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η συνομιλία ήταν “επαγγελματική, ουσιαστική και διήρκησε μια και πλέον ώρα. Δεν υπήρξε θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που παρατηρείται εδώ και εβδομάδες”, δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων αυτός ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το Κρεμλίνο καταγγέλλει την «υστερία» των ΗΠΑ αλλά συνεχίζει τις επαφές

Από τη μεριά του το Κρεμλίνο κατήγγειλε  την αμερικανική “υστερία” στο θέμα της Ουκρανίας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι δύο άνδρες αποφάσισαν “να συνεχίσουν τις επαφές”.

“Η υστερία έφθασε στο απόγειό της”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιούρι Ουσακόφ, διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν. Αλλά “οι πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές σε όλα τα επίπεδα”, πρόσθεσε.

“Τις τελευταίες ημέρες και τις τελευταίες ώρες, η κατάσταση οδηγήθηκε στον παραλογισμό”, επέκρινε ο Ουσακόφ, δηλώνοντας ότι “οι Αμερικανοί ανακοινώνουν ακόμη και την ημερομηνία της ρωσικής εισβολής και ταυτόχρονα ενισχύουν τον στρατιωτικό μυ της Ουκρανίας”.

Σημείωσε ωστόσο ότι η συνομιλία “παρέμεινε αρκετά ισορροπημένη και επαγγελματική”.

“Οι πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν θα εξεταστούν στη Μόσχα και θα ληφθούν υπόψη στην αντίδρασή μας” στις απαντήσεις που πρέπει να δώσουν το ΝΑΤΟ και η Ουάσινγκτον στις απαιτήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ρωσίας, πρόσθεσε.

Σχεδόν 2ωρη συνομιλία Πούτιν -Μακρόν

Νωρίτερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 1 ώρας και 40 λεπτών με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με την Ελιζέ ο Εμανουέλ Μακρόν είπε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό ότι ένας «ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια (στρατιωτική) κλιμάκωση» στα ουκρανικά σύνορα. Οι Μακρόν και Πούτιν «εξέφρασαν και οι δύο τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος» μέσω «των οδών προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για το Ντονμπάς και για τις «συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», προσθέτει η γαλλική προεδρία.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία.

Σύμφωνα άλλωστε με αξιωματούχο της γαλλικής πρεσβείας ο Ρώσος πρόεδρος δεν ανέφερε τίποτα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που να υποδείκνυε ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η Γαλλία θα συνιστούσε, εντούτοις, τώρα στους Γάλλους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει τις διπλωματικές του προσπάθειες για να αποτραπεί μια κλιμάκωση έχοντας τηλεφωνική συνομιλία απόψε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Γερμανό καγκελάριο ‘Ολαφ Σολτς και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν – Λαβρόφ 

Κατηγορώ του ρώσου ΥΠΕΞ για εκστρατεία προπαγάνδας από τις ΗΠΑ

Νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών εξωτερικών ΗΠΑ-Ρωσίας,  υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να προκαλέσουν μια σύρραξη στην Ουκρανία με τις κατηγορίες τους περί μιας πιθανής επικείμενης ρωσικής επέμβασης, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του υπουργείου του.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ «υπογράμμισε πως η εκστρατεία προπαγάνδας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχετικά με μια «επίθεση της Ρωσίας» εναντίον της Ουκρανίας έχει στόχο την πρόκληση, ενθαρρύνοντας τις αρχές του Κιέβου» να προσφύγουν σε μια «στρατιωτική λύση του προβλήματος του Ντονμπάς», της περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εδώ και οκτώ χρόνια τους φιλορώσους αυτονομιστές, που στηρίζει η Μόσχα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε πως η διπλωματική οδός παραμένει «ανοικτή» για την αποφυγή μιας σύρραξης στην Ουκρανία, όμως θα ήταν αναγκαία μια «αποκλιμάκωση» εκ μέρους της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επικοινωνία υπουργών Άμυνας ΗΠΑ-Ρωσίας

Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Αμερικανός ομόλογός του Λόιντ Όστιν συζήτησαν θέματα ασφαλείας σε μια τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό.

Από το Πεντάγωνο πως κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας μεταξύ του Όστιν και του Σοϊγκούν σήμερα, οι δύο άνδρες συζήτησαν την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία και περιμετρικά της Ουκρανίας.

Στη Ρωσία τη Δευτέρα ο Σολτς 

Ο γερμανός καγκελάριος τη Δευτέρα θα μεταβεί, στο Κίεβο, όπου, μεταξύ άλλων θα έχει συνάντηση με τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, ενώ, την Τρίτη, θα συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα.

Εκκένωση Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο  – Αποχώρηση αμερικανών στρατιωτών 

Οι ΗΠΑ διέταξαν σήμερα την αποχώρηση της πλειονότητας του προσωπικού τους από την πρεσβεία τους στο Κίεβο, κρίνοντας πιθανό το ενδεχόμενο μιας επικείμενης ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε, επίσης, την αποχώρηση σχεδόν του συνόλου των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από την Ουκρανία.

Σε μια ημέρα πλούσια σε διπλωματικές επαφές, οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Λόιντ Όστιν και Σεργκέι Σοϊγκού αντίστοιχα, «συζήτησαν το θέμα της ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία και γύρω από την Ουκρανία», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας στις ΗΠΑ, «το υπουργείο Εξωτερικών διέταξε την αποχώρηση της πλειονότητας των εργαζομένων της στην πρεσβεία στο Κίεβο», σύμφωνα με μια νέα ενημέρωση προς τους ταξιδιώτες, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Η πρεσβεία θα διατηρήσει μια μικρή προξενική παρουσία στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα, για τη διαχείριση των επειγόντων προβλημάτων, διευκρινίσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η σύνεση μας επιβάλει να είμαστε έτοιμοι για το χείριστο σενάριο», σχολίασε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Δυστυχώς, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις πως πηγαίνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Κίεβο: Οι αμερικανικές προειδοποιήσεις προκαλούν πανικό 

Οι αμερικανικές προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «προκαλούν τον πανικό και δεν βοηθούν» τους Ουκρανούς, είπε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax-Ukraine.

«Αυτή τη στιγμή ο καλύτερος φίλος των εχθρών μας είναι ο πανικός στη χώρα μας. Και όλες αυτές οι πληροφορίες (σχετικά με μια πιθανή επίθεση) το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν τον πανικό και δεν μας βοηθούν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην επαρχία.

Ο ίδιος έκρινε ότι υπάρχουν «πάρα πολλές» ανακοινώσεις, που κάνουν λόγο για έναν «βαθύ, ολοκληρωτικό πόλεμο εκ μέρους της Ρωσίας».

«Εάν έχετε μια επιπλέον πληροφορία σχετικά με μια βέβαιη, κατά 100%, εισβολή, δώστε την μας!», τόνισε.

«Κατανοούμε τον κίνδυνο, γνωρίζουμε ότι βρίσκονται εκεί», συμπλήρωσε.

«Εργαζόμαστε στο διπλωματικό επίπεδο, συζητάμε καθημερινά με τις αρχές διαφόρων χωρών, τους ηγέτες τους, σε διαφορετικά επίπεδα. Για αυτό ακριβώς θεωρούμε πως η διπλωματική οδός είναι η μόνη που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση», σημείωσε σήμερα ο Ζελένσκι.

Εγκαταλείπουν την Ουκρανία αλλοδαποί πολίτες 

Πολλές είναι οι χώρες που ακολουθούν το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, καλώντας τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία: Γερμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Δανία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Παράλληλα, η Γερμανία αποσύρει μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της στο Κίεβο.

Όλο αυτό το διάστημα, η Μόσχα επιμένει ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε επίθεση, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ρώσων στρατιωτών στα ουκρανικά σύνορα είναι γύρω στις 130.000. Αναφορικά με το δημοσίευμα του Spiegel περί άμεσης εισβολής, υπήρξε αντίδραση από υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου: «Οι χώρες τις Δύσης χρησιμοποιούν ένα ‘πρόθυμο’ Μέσο Ενημέρωσης για να διαπείρουν ψευδείς ειδήσεις». Στην ανακοίνωση, μάλιστα, αναφέρεται ότι η Δύση επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή από τη δική της επιθετική συμπεριφορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα