back to top
24.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

24.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Νικαράγουα: Η επικεφαλής των διαφωνούντων σαντινιστών αντιμέτωπη με 15ετή κάθειρξη

Διαβάστε επίσης

Η πρόεδρος κόμματος διαφωνούντων σαντινιστών στη Νικαράγουα, η Σουγιέν Μπαραόνα, κρίθηκε ένοχη στη δίκη της για «πλήγμα στην εθνική ακεραιότητα» χθες Δευτέρα και είναι αντιμέτωπη πλέον με ποινή κάθειρξης ως και δεκαπέντε ετών, έκαναν γνωστό οι συνήγοροί της και η οικογένειά της.

Η δικάστρια «Ουλίσα Γιαόσκα Τάπια Σίλβα απήγγειλε την ετυμηγορία της ενοχής της πολιτικής κρατούμενης Σουγιέν Μπαραόνα Κουάν για το έγκλημα του πλήγματος στην εθνική ακεραιότητα. Η εισαγγελία ζητεί 15 χρόνια κάθειρξη και να της απαγορευτεί να αναλαμβάνει δημόσια αξιώματα», ανέφερε μέσω Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση Μονάδα Νομικής Υπεράσπισης (UDJ), δίκτυο δικηγόρων που αναλαμβάνει υποθέσεις πολιτικών κρατούμενων.

Η κυρία Μπαραόνα κατηγορείτο για πλήγμα στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την αυτοδιάθεση της χώρας και υποκίνηση ξένης επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Νικαράγουας, δυνάμει νόμου που υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο στα τέλη του 2020 και προβλέπει την επιβολή ποινών κάθειρξης 10 ως 15 ετών.

Η Σουγιέν Μπαραόνα είναι πρόεδρος της Ένωσης για τη Δημοκρατική Αναγέννηση (Unión Democrática Renovadora, UNAMOS), του πρώην Ανανεωτικού Σαντινιστικού Κινήματος (MRS, κεντροαριστερά), που δημιουργήθηκε το 1995, μετά τη διάσπαση του Σαντινιστικού Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN) του αρχηγού του κράτους Ντανιέλ Ορτέγα, 76 ετών.

Η κυρία Μπαραόνα, η οποία συνελήφθη τη 13η Ιουνίου μαζί με ακόμη πέντε μέλη της παράταξής της, μετήχθη στη φυλακή Ελ Τσιπότε στη Μανάγουα, όπου κρατούνται οι περισσότεροι από τους 46 αντιπολιτευόμενους που τέθηκαν υπό κράτηση πέρυσι, πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις οποίες επικράτησε χωρίς αντίπαλο ο κ. Ορτέγα, για τέταρτη συνεχόμενη φορά.

Από την 1η Φεβρουαρίου έχουν κριθεί ένοχοι επτά αντιπολιτευόμενοι. Ως αυτό το στάδιο, δεν έχει ανακοινωθεί καμία ποινή.

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης Εθνική Ενότητα Μπλε και Λευκό (UNAB), στην οποία είναι ενταγμένη η παράταξη UNAMOS, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θεωρεί τις δίκες αυτές «άκυρες», καθώς διεξάγονται «κεκλεισμένων των θυρών», ενώ σε ορισμένες από αυτές δικαιώματα των κατηγορουμένων καταπατήθηκαν.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα, άλλοτε ηγέτης των σαντινιστών ανταρτών που κυβέρνησε τη χώρα από το 1979 ως το 1990 και επέστρεψε στην εξουσία το 2007, χαρακτηρίζει τους φυλακισμένους αντιπάλους του «εγκληματίες» που απεργάζονταν πραξικόπημα με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα