back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Άλμπερτ Νομπς: Ούτε άνδρας ούτε γυναίκα» του Τζορτζ Μουρ

Διαβάστε επίσης

«Αυτές τουλάχιστον είναι γυναίκες, ενώ εγώ δεν είμαι παρά μια ενδιάμεση».

Ο Άλμπερτ Νομπς δουλεύει ως σερβιτόρος σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο του Δουβλίνου. «Ένα είδος πολύ μυστήριου ξωτικού», ζει τελείως απομονωμένος από τους υπόλοιπους συναδέλφους του, σοβαρός, αξιόπιστος και άκρως αφοσιωμένος υπάλληλος. Όμως, φέρει ένα μεγάλο μυστικό σε σχέση με την ταυτότητά του. Προκειμένου να έχει μια καλύτερη και υψηλά αμειβόμενη εργασία, έχει αναγκαστεί να απαρνηθεί το φύλο του. Μετά από ένα τυχαίο συμβάν, θα αναρωτηθεί μήπως η καλύτερη λύση τελικά είναι να μοιραστεί τη ζωή του με μια άλλη γυναίκα.

Ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζορτζ Μουρ διακρινόταν για την ελευθερία των ιδεών και των θεμάτων του, συστήνοντας στο αγγλόφωνο κοινό ένα μεγάλο μέρος της γαλλικής λογοτεχνίας. Με την παρούσα σύντομη νουβέλα, πρωτοδημοσιευμένη το 1918 και ξαναδουλεμένη το 1927, καταπιάνεται με τόλμη με ένα σοβαρό θέμα. Αποτυπώνει εναργώς την κοινωνική καταπίεση, εκείνη που θέτει συγκεκριμένα πρότυπα αναγκάζοντας τα άτομα να ζουν άλλες ζωές από αυτές που θα ήθελαν. Μια απόλυτα διαχρονική ιστορία, η οποία αποτυπώθηκε με επιτυχία και στην κινηματογραφική διασκευή του Ροντρίγκο Γκαρσία το 2011 με πρωταγωνίστρια την Γκλεν Κλόουζ, επαναφέροντας στο προσκήνιο έναν παραγνωρισμένο συγγραφέα.

«Είναι τόσο θλιβερό, πολύ περισσότερο απ’ όσο πίστευα· αν το ήξερα εκ των προτέρων, δεν θα είχα καταφέρει να επιβιώσω έτσι. Αλλά κάπως τα κατάφερνα και συνέχιζα, είπε, πάντα εύθυμη και λαμπερή, χωρίς να έχω έναν άνθρωπο να μιλήσω, να μιλήσω  πραγματικά, παρά μόνο για να ζητήσω πιάτα και πιατέλες, μαχαίρια και πιρούνια και τέτοια πράγματα, πετσέτες και τραπεζομάντιλα· και τις νύχτες στο κρεβάτι να καταριέμαι τη ζωή που μας έτυχε να ζήσουμε, γιατί αυτή την αίσθηση, ότι όλα μας τα βάσανα είναι για το τίποτα και στο τίποτα καταλήγουν, δεν μπορεί, απ’ ό,τι φαίνεται, να την αποφύγει κανείς, ούτε οι μεγάλοι, ούτε οι μικροί και ασήμαντοι».

Η νουβέλα «Άλμπερτ  Νομπς: Ούτε άνδρας ούτε γυναίκα» του Τζορτζ Μουρ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στιγμός σε μετάφραση Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα