back to top
17.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

17.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Αθ. Εξαδάκτυλος: Από την επέλαση της Όμικρον κινδυνεύουν περισσότερο οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, έκανε λόγο για ένα φαινόμενο βραχείας διάρκειας, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια ελαφρύτερη νόσο, λιγότερο επικίνδυνη από τις προηγούμενες παραλλαγές του Covid-19.

«Ο κύκλος της Όμικρον που ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες στη χώρα μας, θα είναι σύντομος, δεν θα κρατήσει μήνες, αλλά εβδομάδες. Ο Ιανουάριος θα είναι δύσκολος, κάπου μέσα στο Φεβρουάριο θα είμαστε καλύτερα».

Πρόσθεσε ότι σταδιακά η μετάλλαξη Όμικρον θα εκτοπίσει τη Δέλτα γιατί μεταδίδεται ταχύτερα επομένως, θα καταστεί κυρίαρχο στέλεχος και πως «πιθανότατα την Όμικρον θα την περάσουμε όλοι, λόγω της ταχύτητας με την οποία μεταδίδεται. Όποιος νοσήσει, αποκτά ανοσία και έναντι της Όμικρον και κατά πάσα πιθανότητα και έναντι της Δέλτα. Επομένως θα έχουμε μεγαλύτερα κομμάτια του παγκόσμιου πληθυσμού, ανοσοποιημένα».

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος, εκτίμησε ότι από την επέλαση της ‘Ομικρον κινδυνεύουν περισσότερο οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών καθώς και όσοι συνάνθρωποί μας οι οποίοι ανήκουν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη δόση του εμβολίου.

Υπογράμμισε ότι το εμβόλιο είναι το μόνο που μας προστατεύει από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο, τονίζοντας παράλληλα ότι η μάσκα θα πρέπει να γίνει το καθημερινό μας αξεσουάρ.

«Τα μέτρα τα οποία διαχειριζόμαστε αποσκοπούν στην επιβράδυνση της επέλασης της Όμικρον. ΄Εχουμε το πλεονέκτημα με τον εμβολιασμό της 3ης δόσης που πάει καλά αλλά έχουμε πρόβλημα με τον αριθμό των ανεμβολίαστων που τους παρακαλάμε από τα μέσα Μαΐου να εμβολιαστούν. Για να επιβραδύνουμε τη νόσο, χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Αυτή τη χρονική στιγμή που έχουμε μπροστά μας ένα φαινόμενο το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί γρήγορα, η εφαρμογή των μέτρων είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Εάν δεν συμπεριφερθούμε όλοι υπεύθυνα, θα έχουμε απώλειες και οι πρώτοι θα είναι ο ανεμβολίαστοι άνω των 50, οι εμβολιασμένοι μόνο με τις δύο δόσεις άνω των 50 και έπειτα οι υπόλοιπες ομάδες. Η νόσος είναι μεν ελαφρύτερη, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, αλλά η ταυτόχρονη νόσηση πολλών ανθρώπων, θα δώσει πολλές βαριές νοσηλείες και θα υπάρχουν και απώλειες».

Σχετικά με την αξιοπιστία των τεστ που διαθέτουμε για τη διάγνωση του κορονοϊού, ανέφερε: «Πιο αξιόπιστο είναι το rapid test, λιγότερο το self test αλλά ωστόσο πάρα πολύ βοηθητικό. Το μοριακό τεστ είναι το πλέον αξιόπιστο αλλά ακόμα και αυτό δεν είναι 100%».

Όσο για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούμε στις πρωτοχρονιάτικες συγκεντρώσεις, είπε: «Αυτό που θα πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να βοηθήσει και να βοηθηθεί είναι να μη συμμετέχει σε μια συγκέντρωση στην οποία δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι. Επίσης, θα είναι καλό να κάνουμε ένα self test πριν συμμετάσχουμε. Αν έχουμε συμπτώματα και το τεστ είναι αρνητικό δεν πρέπει να πάμε, να συμπεριφερθούμε σαν να είναι θετικό».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα