back to top
18.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ξεκινά ο 8ος γύρος διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Διαβάστε επίσης

O όγδοος γύρος τον διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εκκινεί σήμερα στη Βιέννη.

Οι συζητήσεις θα βασιστούν σε ένα νέο κοινό έγγραφο το οποίο περιλαμβάνει τα βασικά αιτήματα της Τεχεράνης, όπως εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις για άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί, σύμφωνα με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών. Στόχο του νέου γύρου των πολυαναμενόμενων διαπραγματεύσεων αποτελεί η αποκατάσταση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στην οποία η ηγεσία της χώρας κατέληξε το 2015 μαζί με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμενο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, συν τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, το Ιράν ζητά εγγυήσεις ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν τη συμφωνία μονομερώς, όπως έκαναν το 2018 επί προεδρείας Ντόναλντ Τραμπ, και μία περίοδο για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματική άρση των κυρώσεων.

Ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, δήλωσε ότι η χώρα δεν πρόκειται να υπερβεί το επίπεδο εμπλουτισμού και δε σκοπεύει να εργαλειοποίησει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ακόμη και εάν οι συζητήσεις στη Βιέννη αποτύχουν.

Πάντως, το Ιράν δεν απέχει πολύ από τον εμπλουτισμό του 90%, που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, γεγονός για το οποίο τα υπόλοιπα μέλη της συμφωνίας εκφράζουν την ανησυχία τους.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα