back to top
23.9 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

23.9 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Η Όμικρον στην Ευρώπη – Τέσσερις εμβολιασμένοι στη Γερμανία με ήπια συμπτώματα

Διαβάστε επίσης

Tέσσερις άνθρωποι στη νότια Γερμανία βρέθηκαν θετικοί στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού παρά το γεγονός ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι κατά της covid-19, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές του κρατιδίου της Βάδης- Βιρτεμβέργης.

Τρεις από τους ασθενείς είχαν επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι στη Νότια Αφρική στις 26 και 27 Νοεμβρίου και ο τέταρτος είναι μέλος της οικογένειας του ενός.

“Και οι τέσσερις είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η ανάλυση που έγινε από την κρατική υπηρεσία υγείας επιβεβαίωσε ότι όλοι τους έχουν μολυνθεί από το νέο στέλεχος ανησυχίας”, επεσήμαναν οι υγειονομικές αρχές, προσθέτοντας ότι και οι τέσσερις εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και έχουν μπει σε καραντίνα.

Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν διαγνωσθεί 42 κρούσματα Όμικρον στην Ευρώπη και 222 κρούσματα σε ολόκληρο τον κόσμο . Η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε χθες ότι  42 κρούσματα μόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί σε δέκα χώρες της ΕΕ.

Η Αντρέα Αμόν, η οποία προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), δήλωσε  πως οι αρχές στις ΕΕ αναλύουν άλλες έξι «πιθανές» περιπτώσεις.

Ο επιστήμονας που ανέπτυξε το εμβόλιο της Pfizer και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΒiοΝTech, Ουγούρ Σαχίν, δήλωσε χθες ότι θα απαιτηθούν δύο εβδομάδες προκειμένου να φανεί αν θα χρειαστεί νέο εμβόλιο κατά της ‘Ομικρον και τόνισε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το υπάρχον εμβόλιο προστατεύει από βαριά νόσηση και θάνατο και απέναντι στην παραλλαγή ‘Ομικρον.

«Κατ’ εμέ δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας», είπε ο Σαχίν. «Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα». Ο επιστήμονας διευκρίνισε ότι περιμένει μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου με την παραλλαγή «Ομικρον», αλλά το ποσοστό της μείωσης δεν μπορεί να προβλεφθεί. Θεωρεί ωστόσο ότι η μειωμένη προστασία θα αφορά τη μετάδοση και τη νόσηση, όχι τη βαριά νόσηση και τον θάνατο.

Ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Νιτζάν Χόροβιτς, δήλωσε χθες το βράδυ ότι «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως τα εμβόλια που διατίθενται σήμερα είναι αποτελεσματικά και έναντι της νέας μετάλλαξης», προσθέτοντας ότι πληρέστερα στοιχεία θα έχει τις επόμενες ημέρες. Επίσης, απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες του να εμβολιαστούν.

Ο Σαχίν εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν περίπου 100 μέρες από τη στιγμή που το νέο εμβόλιο θα είναι έτοιμο και εγκεκριμένο από τις αρχές για να φθάσουν στην αγορά οι πρώτες 30 εκατομμύρια δόσεις. Ο ίδιος εξήγησε ότι η ανοσολογική μνήμη έχει δύο σκέλη, πρώτον τα αντισώματα που επιτίθενται απευθείας στον ιό, εξουδετερώνοντάς τον και δεύτερον τα λεμφοκύτταρα τύπου Τ, που «θυμούνται» τον ιό και τον εξουδετερώνουν αφού αυτός προσβάλλει τα κύτταρα, αποτρέποντας έτσι τη βαριά νόσηση και τον θάνατο. Ενώ οι περίπου 30 μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί στην πρωτεΐνη-ακίδα της παραλλαγής «Ομικρον» του Sars-Cov2 αναμένεται να δυσχεράνουν την αναγνώρισή του από τα υπάρχοντα αντισώματα, τα λεμφοκύτταρα Τ παραμένουν αποτελεσματικά.

Στο θέμα παρενέβη και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέγοντας την Τρίτη ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα υφιστάμενα εμβόλια δεν θα προσφέρουν κάποια προστασία έναντι της μετάλλαξης «Όμικρον».

Παρά την εμφάνιση των νέων παραλλαγών την περασμένη χρονιά, τα εμβόλια συνέχισαν να παρέχουν πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας έναντι της βαριάς νόσησης και δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής ότι με την Όμικρον τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο.

Φάουτσι: Κανένα στοιχείο για ασυνήθη συμπτώματα

Συγκρατημένα καθησυχαστικός ήταν και ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι  ο οποίος μιλώντας στο CNN επεσήμανε  ότι πρώτα δεδομένα από την Νότια Αφρική δεν αναφέρουν ασυνήθη συμπτώματα σχετιζόμενα με την μετάλλαξη Όμικρον, δήλωσε Εκτίμησε επίσης ότι προς το παρόν είναι δύσκολο να ξέρει κανείς εάν η νέα μετάλλαξη θα οδηγεί σε βαριά νόσηση.

O κ. Φάουτσι ανέφερε ακόμη ότι προς το παρόν δεν μπορεί να προβλεφθεί εάν η παράλλαξη Όμικρον θα καταστεί κυρίαρχη στην χώρα και σημείωσε ότι έως το πρωί της Τρίτης (ώρα ανατολικών Πολιτειών ΗΠΑ) είχαν αναφερθεί 226 κρούσματα της «Όμικρον» σε 20 χώρες του πλανήτη, αλλά ότι έως εκείνη την ώρα η μετάλλαξη δεν είχε εντοπισθεί στις ΗΠΑ.

Newsroom Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα