back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Γ. Λουρίδα: Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με τον HIV

Διαβάστε επίσης

«Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με τον HIV», δήλωσε  η Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ στη Μονάδα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός, κ. Γιώτα Λουρίδα, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Όπως, είπε, σχεδόν 40 χρόνια μετά από όταν αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά, το κοινωνικό στίγμα παραμένει καθώς ο ιός έχει μείνει στο συλλογικό ασυνείδητο ως η νόσος των ομοφυλοφίλων, των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, ομάδων που βρίσκονται στο περιθώριο, κάτι που φυσικά δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Τόνισε ότι ενώ η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά και μεγάλα βήματα για την αντιμετώπιση του AIDS, η κοινωνία μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, έχει κάνει βήματα πίσω και πρόσθεσε ότι θα πρέπει επιτέλους να απενοχοποιηθεί η συζήτηση γύρω από αυτό.

Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μιας μελέτης-δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Μελέτης κι Αντιμετώπισης του AIDS σε δείγμα 2000 ατόμων και η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο 33ο Συνέδριο για το AIDS, λέγοντας ότι τα στοιχεία που προέκυψαν είναι άκρως απογοητευτικά.

«Το 68% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δε θέλει να συνάψει καμία σχέση- ούτε καν φιλική- με άτομα που έχουν HIV, το 20-25% δεν θα ήθελε να έχει φίλο οροθετικό ή να κάτσει δίπλα του, το 40% θεωρεί ότι ο ιός μεταδίδεται από κοινή χρήση τουαλέτας, το 30% από ποτήρια και πιάτα ενώ το 24% πιστεύει ότι μπορεί να κολλήσει από τσίμπημα εντόμων».

Το οξύμωρο δε της υπόθεσης, είναι το γεγονός ότι το 81% των ερωτηθέντων που έδωσαν τις συγκεκριμένες απαντήσεις, δήλωσαν ότι είναι πολύ ενημερωμένοι γύρω από τα θέματα θέματα υγείας.

Πάντως, η κ. Λουρίδα, υπενθύμισε ότι η νόσος που ήταν μάστιγα τη δεκαετία του ’80, έχει γίνει πλέον μια απόλυτα διαχειρίσιμη χρόνια νόσος και μάλιστα, το προσδόκιμο ζωής είναι παρόμοιο με του γενικού πληθυσμού εάν κάποιος διαγνωστεί νωρίς.

« Πλέον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που οι άνθρωποι έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο και η νόσος δεν είναι μεταδοτική ακόμη και σε σεξουαλική επαφή».

Ωστόσο, σημείωσε ότι η πανδημία επέφερε μεγάλο πλήγμα στις υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης και γίνεται προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθεί η θεραπεία και η φροντίδα των ανθρώπων που έχουν ήδη διαγνωστεί με HIV.

«Έχουμε λιγότερες διαγνώσεις και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εν μέσω πανδημίας, όχι γιατί έχουμε λιγότερες μολύνσεις από HIV αλλά πιθανότατα γιατί οι άνθρωποι δεν κάνουν τεστ διάγνωσης με αποτέλεσμα να τους βλέπουμε αργότερα σε πιο προχωρημένη ανοσοκαταστολή. Επομένως, παρόλο που έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο, είμαστε σε επιφυλακή γιατί η πανδημία, αν δεν προσέξουμε, ενδέχεται να μας γυρίσει πολλά βήματα πίσω».

Τέλος, υπογράμμισε την σημαντική συμβολή στην προσπάθεια διάγνωσης του HIV από τις δομές που υπάρχουν στην κοινότητα, τα check points όπου μπορεί να γίνει ανώνυμα εξέταση χωρίς προηγούμενο ραντεβού, από ΜΚΟ, και από τον Δήμο Αθηναίων, γεγονός που έχει βοηθήσει στο να έχουμε ανθρώπους που διαγιγνώσκονται νωρίς.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα