back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Χ. Καστανίδης: Προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης εν όψει των εκλογών για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Διαβάστε επίσης

Για προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης από εταιρείες δημοσκοπήσεων «μέσω συστημικών ΜΜΕ, τα οποία φιλοξενούν ή απορρίπτουν υποψηφίους για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με τις δημοσκοπικές υποδείξεις διαφόρων συμφερόντων» έκανε λόγο ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην Υπουργός , κ. Χάρης Καστανίδης.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο, ανέφερε:

« Υπάρχει μια διαδοχή γεγονότων που έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Πριν από αρκετές ημέρες, σε τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις, σημαντικοί εκπρόσωποι εταιρειών δημοσκόπησης διαβεβαίωναν ότι είναι δύσκολο έως αδύνατο να μετρηθεί η πρόθεση ψήφου των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, γιατί δεν μπορούν να προσδιορίσουν ποιο είναι το εκλογικό σώμα το οποίο θα ψηφίσει. Ωστόσο, δημοσιευτήκαν διάφορες δημοσκοπήσεις οι οποίες προχώρησαν σε διάκριση μεταξύ φαβορί και αουτσάιντερ.

Ακολούθησαν ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι με βάση τους υποψήφιους που υποδείκνυαν οι δημοσκοπήσεις που προηγουμένως στήθηκαν για να καταδείξουν τα φαβορί, αποφάσισαν ότι θα πάρουν συνεντεύξεις μόνο από αυτούς που εμφανίζονται ως φαβορί αδυνατώντας να φιλοξενήσουν τις απόψεις όλων. Αυτά δεν είναι καθόλου αθώα, είναι κλασικές μέθοδοι χειραγώγησης της κοινής γνώμης».

Ο κ. Καστανίδης, αναφέρθηκε σε «προσπάθεια δημιουργίας ψυχολογίας της “χαμένης ψήφου” προκειμένου να πριμοδοτηθούν κάποιοι υποψήφιοι» και σημείωσε: «Να δούμε ποιοι είναι πίσω από συγκεκριμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων και ποιοι βρίσκονται πίσω από συγκεκριμένους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς».

Σχετικά με την εκλογική διαδικασία για στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΚΙΝΑΛ, στις 5 Δεκεμβρίου (και εάν χρειαστεί στις 12 Δεκεμβρίου, τόνισε: «Είναι απολύτως δημοκρατική, όπως προβλέπεται. Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να ψηφίσει με την ταυτότητά του».

Πρόσθεσε πάντως ότι «ένας άνθρωπος που παλαιότερα ανήκε στο ΠΑΣΟΚ, μετακινήθηκε αριστερά ή δεξιά και ψάχνει αφορμή επιστροφής είναι καλοδεχούμενος. Όμως, θα είναι ύποπτη η οργανωμένη κινητοποίηση οπαδών άλλων κομμάτων για να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό δεν το φοβάμαι γιατί στις μικρές κοινωνίες οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους, επομένως κάτι τέτοιο θα αποτραπεί.

Ο κίνδυνος είναι στα δύο μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα αλλά εκτιμώ επίσης ότι μια σοβαρή και αριθμητικά ισχυρή παρουσία ανθρώπων που γνωρίζουν την περιοχή τους, θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας για ύποπτες κινητοποιήσεις, με εντολή ενδεχομένως ηγεσιών άλλων κομμάτων».

Σκιαγραφώντας το διακύβευμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, σημείωσε: «Θεωρώ ότι είναι μείζονος σημασίας να συζητήσουμε το θέμα της ιδεολογικής και προγραμματικής ταυτότητας του ΚΙΝΑΛ. Η πιο θεμελιώδης προϋπόθεση για να ξαναγίνει πρωταγωνίστρια πολιτική δύναμη στη δημόσια ζωή είναι να ορίσει εκ νέου τις διαφορές μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών πολιτικών. Αντιλαμβάνομαι τις προσωπικές στρατηγικές, αλλά πρέπει αυτές να υποτάσσονται σε ευρύτερης σημασίας διακυβεύματα».

Επισήμανε ότι την άνοιξη του 2022 που θα πραγματοποιηθεί το τακτικό Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, θα πρέπει να επικυρώσει μια νέα προγραμματική Διακήρυξη Αρχών, ανάλογης ιστορικής βαρύτητας με το κείμενο της 3ης Σεπτεμβρίου, που θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στις μεταβολές της σύγχρονης εποχής.

Τέλος, τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να δώσει τη μάχη του για να περάσει στο β’ γύρο, ξεκαθαρίζοντας πάντως, ότι δεν θα ζητήσει στήριξη από κανέναν αν περάσει αλλά ούτε και θα δώσει γραμμή σε όσους τον ψηφίσουν αν δεν το κατορθώσει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα