18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ολλανδία: Δεύτερη νύχτα ταραχών στο περιθώριο διαδηλώσεων για τα μέτρα κατά της πανδημίας

Διαβάστε επίσης

Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην Ολλανδία και τουλάχιστον 40 πολίτες συνελήφθησαν σε τρεις επαρχίες της χώρας, καθώς οι βίαιες διαμαρτυρίες κατά των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού συνεχίστηκαν για δεύτερη νύχτα χθες, Σάββατο, το βράδυ ως σήμερα.

Οι ολλανδικές αρχές χρησιμοποίησαν αντλίες με νερό υπό πίεση, εκπαιδευμένους σκύλους και την έφιππη αστυνομία για να σταματήσουν τους ταραξίες που έβαζαν φωτιές και πετούσαν πυροτεχνήματα στα χειρότερα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη χώρα από τον Ιανουάριο που ένα ολικό λοκντάουν οδήγησε σε εκτεταμένη αναταραχή και σε περισσότερες από 500 συλλήψεις.

Τα πρόσφατα επεισόδια άρχισαν την Παρασκευή το βράδυ στο Ρότερνταμ, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ για να διαλύσει ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, για την οποία ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι μετατράπηκε σε “ένα όργιο βίας”.

Τρεις άνθρωποι που πιστεύεται ότι τραυματίστηκαν από σφαίρες της αστυνομίας παραμένουν σήμερα στο νοσοκομείο, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.

Οι διαμαρτυρίες προκλήθηκαν από την αντίθεση στα σχέδια της κυβέρνησης να περιορίσει την χρήση του υγειονομικού πάσου που ισχύει σε όλη τη χώρα σε όσους έχουν είτε αναρρώσει από την COVID-19, είτε εμβολιαστεί κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, αποκλείοντας αυτούς που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε διαγνωστικό τεστ για τον ιό.

Η Ολλανδία επέβαλλε εκ νέου κάποια μέτρα λοκντάουν στον πληθυσμό της των 17,5 εκατομμυρίων το περασμένο σαββατοκύριακο για αρχικά τρεις εβδομάδες σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει έξαρση του ιού, αλλά τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Οι νέοι εξοργίστηκαν επίσης από την απαγόρευση της ρίψης πυροτεχνημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να αποφευχθεί η πρόκληση περαιτέρω πίεσης στα νοσοκομεία, τα οποία έχουν ήδη αναγκαστεί να περιορίσουν κάποιες από τις υπηρεσίες περίθαλψης που παρέχουν λόγω της αύξησης των ασθενών με COVID-19.

Στην Χάγη σημειώθηκαν κάποια από τα πιο σοβαρά επεισόδια της νύχτας που πέρασε, κατά τα οποία τραυματίστηκαν 5 αστυνομικοί, ο ένας σοβαρά, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Η έφιππη αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες και συνέλαβε 19 ανθρώπους, ένας από τους οποίους κατηγορήθηκε ότι πέταξε πέτρα στο παράθυρο διερχόμενου ασθενοφόρου.

Δύο αγώνες του Ολλανδικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, που ήταν κλειστοί στο κοινό βάσει των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, διακόπηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα χθες, Σάββατο, το βράδυ καθώς μικρές ομάδες οπαδών κατάφεραν να εισέλθουν στα στάδια και πέταξαν πυροτεχνήματα.

Άλλες 13 συλλήψεις αναφέρθηκαν από την αστυνομία σε δύο πόλεις στην νότια επαρχία του Λίμπουργκ, ενώ ταραχές αναφέρθηκαν επίσης στην βόρεια επαρχία Φλέβολαντ. Οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν εξάλλου στην πόλη Ουρκ, όπου νωρίτερα φέτος είχε πυρποληθεί κέντρο διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα