back to top
17.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

17.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Το απόγευμα η συνάντηση Μητσοτάκη-Τζόνσον στο Λονδίνο – Στην ατζέντα και τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Διαβάστε επίσης

Θέματα διμερούς συνεργασίας με έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και ιδίως στον τουρισμό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, καθώς και το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον.

Ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην βρετανική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της οποίας θα έχει αύριο και συναντήσεις με επενδυτές και εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων.

Στην Αθήνα εκτιμούν πώς η επίσκεψη του πρωθυπουργού έρχεται σε μία κομβικής σημασίας συγκυρία για τις ευρωβρετανικές σχέσεις, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την ενεργοποίηση του Brexit, αλλά και τη στιγμή που υπάρχει περιθώριο τόνωσης της συνεργασίας σε διμερή ζητήματα λίγες εβδομάδες μετά και την υπογραφή από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, στις 25 Οκτωβρίου, του Στρατηγικού Πλαισίου Συνεργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη βρετανική πρωτεύουσα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο είναι μέρος της συμφωνίας για το Brexit και ο Έλληνας πρωθυπουργός- ο οποίος είχε χθες τηλεδιασκέψεις με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- θα μεταφέρει στον κ. Τζόνσον τα μηνύματα της ΕΕ, καθώς η χώρα μας συντάσσεται πλήρως με την ενιαία γραμμή της ΕΕ και είναι πλήρως αλληλέγγυα προς την Ιρλανδία και τους εταίρους της.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι κατά την συνάντηση θα θέσει σε επίπεδο κορυφής το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα μέσω της επιστροφής στην Ελλάδα των τμημάτων του μνημείου που σήμερα φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο.

Αναμένεται να υπογραμμίσει ότι το ζήτημα αφορά τις δύο κυβερνήσεις, ότι δεν πρέπει να ρίχνει σκιά στις σχέσεις των δύο χωρών και ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να μπει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θα μιλήσει και στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom», στο Μουσείο Επιστημών.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα