back to top
15.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

15.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Στις Βρυξέλλες ο Ν. Δένδιας για το ΣΕΥ – «Ψηλά» στην ατζέντα Βαρώσια, Δυτικά Βαλκάνια, Λευκορωσία

Διαβάστε επίσης

Στη διαμόρφωση ενός εγγράφου επιλογών, στο οποίο θα καταγράφονται πιθανές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντησης για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια αναμένεται να προχωρήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Το συγκεκριμένο έγγραφο θα είναι έτοιμο για συζήτηση τον Δεκέμβριο, κατά το επόμενο ΣΕΥ, στη βάση της εντολής που δόθηκε στον Ύπατο Εκπρόσωπο, Ζοζέπ Μπορέλ για διαμόρφωσή του στην σύνοδο του Οκτωβρίου.

Έως τότε αναμένεται πως θα γίνει σειρά διαβουλεύσεων σε επίπεδο τεχνοκρατών και πρέσβεων (COREPER) με στόχο να υπάρξει κείμενο έως την επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Η Ε.Ε ανησυχεί για τις επιπτώσεις έχει η υπόθεση του ανοίγματος της Αμμοχώστου στην επίλυση του Κυπριακού και εστιάζει πλέον σε ενέργειες που θα αποβούν προς όφελος της σταθερότητας στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς οι ενέργειες της Τουρκίας θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές συνέχισης της διαδικασίας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Στις Βρυξέλλες, βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος διοργάνωσε πρωινό εργασίας εκ μέρους της προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την οποία ασκεί η Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τόνισε: «Σήμερα, στην επέτειο των 38 ετών μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το Συμβούλιο θα συζητήσει το options paper, το οποίο θα παρουσιάσει ο Josep Borrell, ώστε να υποδειχθούν, ελπίζω, στην Τουρκία οι κόκκινες γραμμές όσον αφορά το θέμα των Βαρωσίων. Η συνεχής παραβατικότητα και η προσπάθεια της Τουρκίας να αγνοήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ελπίζω ότι θα βρουν σήμερα την ευρωπαϊκή απάντηση».

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή του Σαχέλ. Θα συζητηθεί ακόμα η κατάσταση στη Λευκορωσία, στην Αιθιοπία, καθώς και η κλιματική αλλαγή. Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στην υπουργική Συνάντηση της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Θα συμμετάσχει τέλος από κοινού με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, στην κοινή υπουργική συνάντηση ΥΠΕΞ-ΥΠΑΜ ΕΕ με θέμα την εξέταση του σχεδίου κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας/ Strategic Compass».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα