back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Outsider Art στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Διαβάστε επίσης

Η καλλιτεχνική έκθεση με τίτλο «Πρώτη Σοδειά» η οποία περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών με νοητική αναπηρία που συμμετέχουν στο Ατελιέ Εικαστικών Τεχνών του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», παρουσιάζεται έως τις 18 Δεκεμβρίου στην 13m2gallery, που βρίσκεται στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Η έκθεση αποτελεί μια ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει το έργο δημιουργών, που ξεκινούν μια καλλιτεχνική διαδρομή, με στόχο την ισοτιμία, την προσωπική ολοκλήρωση και την ελευθερία.

Μιχάλης Φραγκουλόπουλος – Άνθρωπος

Art Brut (ακατέργαστη τέχνη), Outsider Art (τέχνη περιθωρίου)

«Το Ατελιέ Εικαστικών Τεχνών λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2020, είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και έχει στηθεί στα πρότυπα της Art Brut και της Outsider Art», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, η εικαστική θεραπεύτρια του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» Χρυσούλα Πλακιώτη. «Τον όρο Art Brut, εισήχθη από τον Γάλλο ζωγράφο Jean Dubuffet και ουσιαστικά αφορά στην μη ακαδημαϊκή εκπαίδευση, την πρωτόγονη έκφραση. Επίσης ο τρόπος λειτουργίας του Ατελιέ βασίζεται σε μεθοδολογίες και καλές πρακτικές άλλων πρωτοπόρων ευρωπαϊκών οργανισμών, που έχουν δημιουργήσει Ατελιέ Art Brut. Παρέχουμε στους ωφελούμενους μια γνωριμία με ένα μεγάλο αριθμό υλικών, από ακρυλικά και πινέλα μέχρι γύψο, χαρτί και πηλό. Στην αρχή πειραματίζονται με τα υλικά και στην συνέχεια ανακαλύπτουν ποιό υλικό και ποιά τεχνική τους ταιριάζει, με στόχο ο καθένας να βρει την δική του καλλιτεχνική ταυτότητα και να εκφραστεί μέσω της ζωγραφικής ή της χαρακτικής, γλυπτικής ή του κολάζ».

Οι καλλιτέχνες

«Οι 8 συμμετέχοντες στο Ατελιέ είναι από 21 έως 50 ετών, άνθρωποι με καλλιτεχνική κλίση, που τους αρέσει πολύ η ενασχόληση με την τέχνη. Τους ηρεμεί, τους συγκεντρώνει τους, δίνει κίνητρο και την δυνατότητα έκφρασης των συναισθημάτων τους. Στην αρχή βεβαίως ήταν κάπως διστακτικοί καθώς ήταν κάτι καινούργιο για αυτούς. Οι περισσότεροι είχαν ασχοληθεί χρησιμοποιώντας μόνο μαρκαδόρους. Πλέον ο ρόλος μου, είναι εποπτικός. Επιλέγουν το υλικό τους και δημιουργούν με αυτονομία. Επιτυγχάνουν μέσω της τέχνης την προσωπική τους εξέλιξη» σημειώνει η κα Πλακιώτη.

Στέλλα Βαρβία – Κύκλοι,

Η έκθεση «Πρώτη Σοδειά»

«Η έκθεση έχει μεγάλη επιτυχία. Στα εγκαίνια την επισκέφθηκε πολύς κόσμος και ήδη έχουμε αρκετές παραγγελίες έργων. Δεν πωλούνται τα πρωτότυπα έργα αλλά αντίγραφα υψηλής ευκρίνειας. Ο στόχος της έκθεσης δεν είναι οι επισκέπτες να δουν τα έργα ανθρώπων με νοητική αναπηρία αλλά τα έργα καλλιτεχνών, που ανήκουν στο ρεύμα της Outsider Art, και είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας» επισημαίνει η κα Πλακιώτη.

Γιώργος Δούκογλου – Χειμώνας

Ο κατάλογος της έκθεσης περιλαμβάνει εξαιρετικά κείμενα που έγραψαν η ιστορικός τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου και η σκηνοθέτις και συγγραφέας Ευγενία Τζιρτζιλάκη.

Ωράριο λειτουργίας Gallery: Τρ – Σα | 09.30 – 16.30

Καλλιόπη Ασλανίδου

«Γκαλερί 13 m²» για καλό σκοπό

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα