back to top
21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

ΚΙΝΑΛ: Διαφωνούμε με το ψευδεπίγραφο δίλημμα αυστηροποίηση ή εγκληματικότητα που «λανσάρει» η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Διαφωνούμε με το ψευδεπίγραφο δίλημμα: αυστηροποίηση ή εγκληματικότητα, που «λανσάρει» με επικοινωνιακό επιφανειακό τρόπο η Κυβέρνηση, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ με φόντο τη διαφοροποίηση του υποψήφιου προέδρου Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Ανακοίνωση της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής με πολλαπλούς αποδέκτες με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές του ποινικού κώδικα και υπό το βάρος της διαφοροποίησης του υποψήφιου προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου από την επίσημη γραμμή του κόμματος που έχει πυροδοτήσει αναταράξεις, δοκιμάζοντας τη συνοχή της ΚΟ. Υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα Αλλαγής όπως εκφράστηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κώστα Σκανδαλίδη προτίθεται να δηλώσει «παρών» επί της αρχής και ναι σε αρκετά άρθρα του νομοσχεδίου. Αίσθηση προκάλεσε και η παραίτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου από τη θέση της εισηγήτριας στη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι η κ. Γιαννακοπούλου έχει ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Λοβέρδου σε ότι αφορά την εσωκομματική κούρσα.

Στην ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παρουσιάζεται αναλυτικά η θέση του ΚΙΝΑΛ το οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων: Συμφωνούμε και ψηφίζουμε την αύξηση των ποινών για ιδιαίτερης βαρύτητας αδικήματα, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα, οι βιασμοί ανηλίκων, οι ομαδικοί βιασμοί, οι πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, τα εγκλήματα κατά των εργαζομένων κ.α. Επιδιώκουμε την πραγματική έκτιση των ποινών για τα αυξημένης βαρύτητας εγκλήματα. Ψηφίζουμε την αύξηση του ορίου για την υφ’ όρον απόλυση.

Καταγγέλλουμε, όμως- αναφέρεται στην ανακοίνωση- την προκλητική άρνηση της Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει την κοινωφελή εργασία και τις εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών.

Για να μπορεί να υπάρξει χώρος στις φυλακές για όσους πρέπει πραγματικά να εκτίσουν τις ποινές κάθειρξης και να αποφύγουμε νέες οριζόντιες και άκριτες αποφυλακίσεις.
Λέμε όχι στην ακραία ποινικοποίηση απόψεων ή δηλώσεων που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν «fake news» που φτάνει στο άλλο άκρο: φιμώνει την ενημέρωση και την ελεύθερη δημοσιογραφία.

Παράλληλα το ΚΙΝΑΛ ζητά από την Κυβέρνηση να τολμήσει -όπως επισημαίνει -να κατοχυρώσει τη γυναίκα ως θύμα εγκλημάτων έμφυλης βίας, που έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά «κοινωνικής πανδημίας».

Διαφωνούμε με το ψευδεπίγραφο δίλημμα: αυστηροποίηση ή εγκληματικότητα, που «λανσάρει» με επικοινωνιακό επιφανειακό τρόπο η Κυβέρνηση αναφέρεται στην ανακοίνωση και καταλήγει: Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η ασφάλεια για τον πολίτη δεν έρχεται μόνο με ποινές, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης. Η χώρα έχει ανάγκη από νέα αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική. Όχι άλλα μπαλώματα.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα