back to top
16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ουάσιγκτον: Συνάντηση Δένδια – Μπλίνκεν και υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας

Διαβάστε επίσης

Την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας ΗΠΑ υπογράφει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου βρίσκεται, προκείμενου να συμμετάσχει και στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.

Η νέα πενταετής συμφωνία δίνει σημαντικές δυνατότητες αυξημένων επενδύσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Σούδα.

Οι διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία διήρκεσαν πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς η ελληνική πλευρά ήθελε να εξασφαλίσει ρητή αναφορά από τις ΗΠΑ στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, που θα συνοδεύει ως παράρτημα το κείμενο του ανανεωμένου Πρωτοκόλλου (MDCA).

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, αυτή θα είναι πενταετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμα πέντε χρόνια μέχρι να καταγγελθεί. Επί της ουσίας δηλαδή η συμφωνία θα ανανεώνεται επ’ αόριστον.

Χθες ο κ Δένδιας είχε επαφές στην Ουάσιγκτον με μέλη του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και ομογενείς, ενώ συναντήθηκε και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιαϊρ Λαπίντ. Μια συνάντηση, που όπως τόνισε το ΥΠΕΞ γίνεται σε συνέχεια της σταθερής δέσμευσης των δύο χωρών για εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης και της διμερούς συνεργασίας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν άλλωστε οι περιφερειακές εξελίξεις σε Αν. Μεσόγειο, Μ. Ανατολή & Βόρεια Αφρική.

Σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο State Department, όπου θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν, με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου.

Οι δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 16:30 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθούν απευθείας από τον ιστότοπο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η υπογραφή του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Abdullah bin Zayed Al Nahyan), ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον. Τέλος, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα