15 C
Athens
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιστρέφουν

✚ ΑΘΗΝΑ

Δήμος Αθηναίων: Στον Άγιο Αρτέμιο το 7ο πάρκο «τσέπης» της Αθήνας

Στον Άγιο Αρτέμιο, σε μία πυκνοδομημένη γειτονιά της Αθήνας, γνωστή και ως Γούβα, «γεννήθηκε» το 7ο κατά σειρά pocket park της πόλης. Με το...

Πώς θα είναι η Πανεπιστημίου μετά από την ανάπλαση – Το έργο σε 20 ερωτήσεις και απαντήσεις

Στο τέλος του 2021 ξεκινούν τα έργα για την τελική ανάπλαση της Πανεπιστημίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 12 με 15 μήνες. Ο προϋπολογισμός...

Μία νέα «πράσινη» γειτονιά στα Πετράλωνα – Μεγαλώνει το δίκτυο των πάρκων «τσέπης» στην Αθήνα

Ενισχύοντας το δίκτυο των πάρκων «τσέπης», ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει να δημιουργεί «πράσινα» σημεία συνάντησης για τους κατοίκους της Αθήνας, στο πλαίσιο αυτής της...

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του INNOVATHENS για τον Οκτώβριο

Το INNOVATHENS, ο Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, συνεχίζει το  συναρπαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εργαστηρίων και δωρεάν σεμιναρίων, ειδικά σχεδιασμένο...

Τένις, Στίβος και Αυτοάμυνα στον ΟΠΑΝΔΑ

Ανοίγουν την Παρασκευή 17/09/21 οι εγγραφές για τις Ακαδημίες Εκμάθησης Αθλημάτων (τένις, στίβου και αυτοάμυνας) του ΟΠΑΝΔΑ, για παιδιά 6-15 ετών, ενηλίκους, και υποψήφιους...

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιστρέφουν και παρουσιάζουν για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2021/22 ένα ανανεωμένο και εμπλουτισμένο πρόγραμμα δράσεων για παιδιά, εφήβους, νέους, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενήλικες, άτομα 65 ετών και άνω, ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες της Αθήνας και της περιφέρειας. 

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, δράσεις για όλη την οικογένεια, διαπολιτισμική εκπαίδευση για εφήβους, διαπολιτισμικά ερασιτεχνικά σύνολα (Χορωδία, Ορχήστρα, Χορός), ποικίλες δράσεις για άτομα 65+, προγράμματα για νέους καλλιτέχνες και εργαστήρια σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους συνθέτουν το νέο πλούσιο πρόγραμμα των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022. 

Στη διάρκεια αυτών των δέκα μηνών οι εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τις αίθουσες δοκιμών της Χορωδίας και του Μπαλέτου μέχρι την Εναλλακτική Σκηνή, θα μετατραπούν για μια ακόμη σεζόν σε έναν ευρύ, ευέλικτο, πειραματικό και βιώσιμο χώρο καλλιτεχνικής καινοτομίας και έρευνας, όπου ένα δίκτυο καταξιωμένων καλλιτεχνών / εκπαιδευτικών επανασυστήνει την όπερα, το μπαλέτο και το μουσικό θέατρο στο ευρύ κοινό. 

Με λίγα λόγια…

  • Μετά την επιτυχία του περσινού προγράμματος Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;,το πιλοτικό πρόγραμμα διαθεματικής καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης συνεχίζεται με το εργαστήριο To φυλαχτότο οποίο απευθύνεται σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής, υπό την καθοδήγηση της συνθέτριας Δήμητρας Τρυπάνη. 
  • Οι δράσεις για όλη την οικογένεια, που διακόπηκαν ξαφνικά λόγω της πανδημίας, επιστρέφουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φέρνοντας τα εργαστήριαΌπερα από κούνιαγια βρέφη και νήπια, Μπαμπά, χορεύουμε;, μια πρόσκληση σε χορό με τον μπαμπά σου, Meet the Nutcracker για τους θαυμαστές του κλασικού χορούStΟpera Μotion: Ριγολέττος που ζωντανεύει οπερατικές ιστορίες με την τεχνική του stop motion animation, καθώς και δύο νέα ξεχωριστά εργαστήρια σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για ΝέουςΛυρικοί Μικρομηκάδες και Stop motion animation Ο καρυοθραύστης. Επίσης, η δράση Τα μαγικά μαξιλάρια / Sleepover έρχεται να προσφέρει στα παιδιά μια μοναδική εμπειρία: τη διανυκτέρευση στην ΕΛΣ με αφορμή την παράσταση Τα μαγικά μαξιλάρια του Ευγένιου Τριβιζά. 
  • Η Διαπολιτισμική εκπαίδευση για εφήβους περιλαμβάνει το πρόγραμμαCo-OPERAtive, το οποίο βραβεύτηκε με το Εκπαιδευτικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού ΟργανισμούFedora 2019. Πρόκειται για ένα φυτώριο όπερας για μια μεικτή ομάδα 30 νέων Αθηναίων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο ηλικίας 14-18 ετών από όλη την Αττική. 
  • Μετά το μεγάλο διάστημα παύσης των διά ζώσης συναντήσεων, η Διαπολιτισμική Ορχήστρα και η Διαπολιτισμική Χορωδία της ΕΛΣ συνεχίζουν τα μοναδικά μουσικά ταξίδια τους, ενώ η Ορχήστρα Γκάμελαν στοχεύει στη δημιουργία της πρώτης ινδονησιακής ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής στην Ελλάδα. Φέτος, τα Διαπολιτισμικά ερασιτεχνικά σύνολα εμπλουτίζονται με τη δημιουργία του Διαπολιτισμικού Χορού. 
  • Οι δράσεις για άτομα 65+ συνεχίζονται με εντατικές πρόβες σε εβδομαδιαία βάση με τα δύο από τα δημοφιλή εργαστήρια του Τμήματος Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων,Χορωδία 65+ και Κιθάρα Express. Στις δράσεις έρχεται να προστεθεί το Γ΄ στάσιμο, βασιζόμενο πάνω στις τεχνικές συνόλου θεάτρου και μουσικής. 
  • Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της ανάγκης σύνδεσης τωνδράσεών μας με το κοινό της περιφέρειας, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ συνεχίζουν τη συνεργασία τους με τον Δήμο Σκιάθου, υλοποιώντας πληθώρα εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων στο νησί, με τη συμμετοχή της ταινίας μικρού μήκους εργαστηρίου Λυρικοί Μικρομηκάδες στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους και με πολλές ακόμη συνεργασίες με περιφερειακούς δήμους και φορείς ανά την Ελλάδα. 

 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ 

Tο αναλυτικό πρόγραμμα Οκτωβρίου 2021 – Ιουλίου 2022 

 Page Break 

Δράσεις για σχολεία  

Το φυλαχτό
Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος 2022 

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά το πιλοτικό πρόγραμμα διαθεματικής καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης με το νέο εργαστήριο που φέρει τον τίτλο Το φυλαχτό.  

Το φυλαχτό έρχεται σε συνέχεια του περσινού πετυχημένου προγράμματος Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;, σε μουσική διεύθυνση και καλλιτεχνική επιμέλεια της Δήμητρας Τρυπάνη, που ολοκληρώθηκε με την κινηματογράφηση της παρουσίασης του μουσικού παραμυθιού στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (Μάιος 2021), στο οποίο και συμμετείχαν 130 μαθητές, δάσκαλοι, μουσικοί και μονωδοί. To μουσικό παραμύθι Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας; είναι διαθέσιμο δωρεάν στο nationalopera.gr/GNOTV με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους έως τις 31/12.  

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής και φιλοδοξεί, μέσα από τη χρήση σύγχρονων και καινοτόμων εργαλείων, να φέρει σε επαφή εκπαιδευτικούς και μαθητές δημοτικών σχολείων με τον συναρπαστικό χώρο του μουσικού θεάτρου. Στόχος είναι η απόκτηση βασικών τεχνικών δεξιοτήτων αλλά και η εισαγωγή των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών στη δημιουργική διαδικασία μιας παράστασης μουσικού θεάτρου. Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, το τελικό αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τον Ιούνιο του 2022.  

Υπεύθυνη συντονισμού: Δήμητρα Τρυπάνη 

Έναρξη προγράμματος9 Οκτωβρίου 2021, ΚΠΙΣΝ 

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: Κάθε Σάββατο, 10.00-12.00 

Page Break 

Δράσεις για όλη την οικογένεια  

Όπερα από κούνια 

Οκτώβριος  Νοέμβριος 2021 

Εργαστήριο μουσικοκινητικής για βρέφη & προνήπια με συνοδεία ζωντανής μουσικής από όργανα με αντιπροσωπευτικό ρεπερτόριο της κάθε εποχής 

 Η κινησιολογική και ακουστική αφύπνιση των βρεφών και των προνηπίων μέσα από τέσσερις περιόδους της κλασικής μουσικής: Μπαρόκ, κλασικισμός, ρομαντισμός και μουσική του 20ού αιώνα, σε μια προσέγγιση που περιλαμβάνει και τη συμμετοχική παρουσία του γονέα. Με μουσικοκινητικά παιχνίδια τα βρέφη και τα προνήπια ανακαλύπτουν μέσα στην ομάδα τις έννοιες του ηχοχρώματος και του ύφους, εξοικειώνονται με τον ήχο της κλασικής μουσικής, καθώς και με τις βασικές οικογένειες των μουσικών οργάνων.  

Ηλικίες: 1 έως 2,5 (ομάδα Α) και 2,5 έως 4 ετών (ομάδα Β)  

Η παρουσία ενός γονέα κρίνεται απαραίτητη καθ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου 

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Δάφνη Τσιούνη (μουσικοπαιδαγωγός / sound artist), Άννα Σερκεδάκη (φλαουτίστα / μουσικοπαιδαγωγός) 

Μουσικοί:  

Μπαρόκ (17/10): Γιώργος Γουμενάκης (μαντολίνο), Σταύρος Παργινός (βιολοντσέλο) 

Κλασικισμός (24/10):  Βανέσα Αθανασίου (1o βιολί), Περικλής Τιμπαλέξης (2ο βιολί), Ελισσάβετ Σκούρα (βιόλα), Έλλη Φιλίππου (βιολοντσέλο) 

Ρομαντισμός (31/10): Στέλλα Νικολαΐδη (όμποε), Χρύσα Γρένδα (πιάνο) 

Μουσική 20ού αιώνα (7/11): Σταύρος Κόλλιας (πιάνο) 

Ημερομηνίες υλοποίησης: 17 Οκτωβρίου: Μπαρόκ • 24 Οκτωβρίου: Κλασικισμός   

31 Οκτωβρίου: Ρομαντισμός • 7 Νοεμβρίου: Μουσική 20ού αιώνα 

Ώρες υλοποίησης: Ομάδα Α 10:00 – 10:45 • Ομάδα Β 11:15 – 12:00 

 Τα μαγικά μαξιλάρια / Sleepover 

Νοέμβριος 2021 

Δραστηριότητες για παιδιά εμπνευσμένες από τη νέα παράσταση Τα μαγικά μαξιλάρια 

 Το διάσημο, πολυμεταφρασμένο και πολυβραβευμένο έργο Τα μαγικά μαξιλάρια του Ευγένιου Τριβιζά διασκευάζεται από τον ίδιο τον συγγραφέα για πρώτη φορά σε όπερα για όλη την οικογένεια, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ τον Νοέμβριο του 2021. Με αφορμή αυτή τη νέα συναρπαστική παραγωγή της ΕΛΣ, δέκα παιδιά ηλικίας από 8 έως 11 ετών θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της διανυκτέρευσης στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου. Εργαστήρια μουσικοκινητικής, μεταμφιέσεις σε χαρακτήρες εμπνευσμένους από την παράσταση, θεματικό δείπνο και πρωινό συνοδεία μικρού μουσικού συνόλου και αφήγηση παραμυθιών είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχουν τα παιδιά που θα περάσουν μια νύχτα στην Όπερα! 

 Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ευγένιος Τριβιζάς & θ.α. 

Ημερομηνίες υλοποίησης: 4, 5 Δεκεμβρίου 2021 

Ηλικίες: 8 έως 11 ετών 

Εγγραφές από 1/11 στο [email protected]  

Meet the Nutcracker  

Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2021  

Εργαστήριο μπαλέτου για εφήβους  

 

Για δεύτερη χρονιά έφηβοι θα έρθουν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του κλασικού χορού μέσα από ένα εργαστήριο που γίνεται με αφορμή την παράσταση Ο καρυοθραύστης που ανεβαίνει σε νέα χορογραφία του Διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (πρεμιέρα 17/12). Το εργαστήριο Meet the Nutcrackerπου πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μπαλέτο της ΕΛΣ και υλοποιείται από Α΄ Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ, έχει ως στόχο την εισαγωγή σε ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του ρεπερτορίου, που συνεχίζει να μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Στην αρχική δίπρακτη μορφή του, σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ και λιμπρέτο του Μαριύς Πετιπά, για το οποίο συνέθεσε τη μουσική του ο Τσαϊκόφσκι, ο Καρυοθραύστης πρωτοπαρουσιάστηκε στο αυτοκρατορικό θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 18 Δεκεμβρίου 1892. 

 Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ελεάνα Ανδρεούδη και Βαγγέλης Μπίκος  

Ημερομηνίες υλοποίησης: 28 Νοεμβρίου & 5 Δεκεμβρίου 2021 

Ηλικίες12 – 14 ετών (28/11) & 15 – 18 ετών (5/12) 

Ώρες υλοποίησης: 11:00 – 13:00 

Εγγραφές από 1/11 στο [email protected]  

 

 Μπαμπά, χορεύουμε;  

Απρίλιος 2022 

Εργαστήριο χορευτικού παιχνιδιού για μπαμπάδες με παιδιά από 6 έως 12 ετών  

 

Το επιτυχημένο εργαστήριο μπαλέτου που ενθουσίασε μικρούς και… μπαμπάδες επιστρέφει δριμύτερο τη νέα σεζόν. Για άλλη μια χρονιά οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ προσκαλούν τους μπαμπάδες να χορέψουν μαζί με τα παιδιά τους, να ακροβατήσουν πάνω σε μπαλετικές φιγούρες, να αναζητήσουν τα όρια της ισορροπίας τους και να συνομιλήσουν με τους παρτενέρ τους μέσω της κίνησης / χορού. Ένα πολύτιμο δίωρο γεμάτο κινητικές δραστηριότητες, αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια. Μια πρόσκληση σε χορό που σας προτείνουμε να μην τη χάσετε. 

 

Υλοποίηση εργαστηρίου: θ.α.  

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 10 & 17 Απριλίου 2022 

Ηλικίες: 6 έως 12 ετών 

Ώρες υλοποίησης: 11:00 – 13:00 

Εγγραφές από 20/3 [email protected]  

Εργαστήρια σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους 

 

Το πρόγραμμα των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ εμπλουτίζεται με δύο νέα εργαστήρια για παιδιά και εφήβους σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους. Πρόκειται για το Λυρικοί Μικρομηκάδες (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2021), ένα εργαστήριο δημιουργίας backstage ντοκιμαντέρ και ένα εργαστήριο stop motion animation με αφορμή την παραγωγή Ο καρυοθραύστης (Δεκέμβριος 2021) της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

 Λυρικοί Μικρομηκάδες 

16, 23 Οκτωβρίου & 6, 14 Νοεμβρίου 2021 

 Συμπαραγωγή των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους 

 Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους προσκαλούν παιδιά Γυμνασίου για να συμμετάσχουν στο νέο εκπαιδευτικό εργαστήριο με τίτλο Λυρικοί Μικρομηκάδες. Πρόκειται για ένα βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήριο κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά θα κοιτάξουν μέσα από την κλειδαρότρυπα ενός θεάτρου και θα αποτυπώσουν στον φακό μυστικά από τα διάφορα στάδια δημιουργίας μιας λυρικής παράστασης. 

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις συναντήσεις (16, 23 Οκτωβρίου & 6, 14 Νοεμβρίου 2021), διάρκειας τεσσάρων ωρών, στο πλαίσιο του οποίου θα συγκροτηθεί από τους συμμετέχοντες μια ομάδα παραγωγής μιας ταινίας μικρού μήκους. Η ταινία θα συμμετάσχει στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους (27/11 – 4/12/2021). 

Με την κάμερα στο χέρι οι συμμετέχοντες θα περιπλανηθούν στους παρασκηνιακούς χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα ξεκλειδώσουν το βεστιάριο και το φροντιστήριο της όπερας, θα παρακολουθήσουν τη λειτουργία των μηχανισμών αυτής της μεγάλης κλίμακας θεατρικής σκηνής και θα κρυφοκοιτάξουν μια πρόβα. 

Κατά τη διάρκεια της συνολικής διαδικασίας, τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τη γλώσσα του κινηματογράφου, τα εκφραστικά του μέσα, τις τεχνικές και τις βασικές αρχές σκηνοθεσίας, και θα καθοδηγηθούν στη διερεύνηση του επιλεγμένου θέματος και τη δημιουργία σεναριακού σχεδιάσματος. Επίσης, θα εμπλακούν στην οργάνωση των γυρισμάτων και θα μοιραστούν τους ρόλους του κινηματογραφικού συνεργείου μπροστά και πίσω από την κάμερα. 

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ & Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους 

Ημέρες εργαστηρίου: 16, 23 Οκτωβρίου & 6, 14 Νοεμβρίου 2021 

Ώρες εργαστηρίου: 12:00 – 16:00 (ενδέχεται να διαφοροποιηθούν) 

Ηλικίες: 12 μαθητές/τριες Γυμνασίου 

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Χρυσάνθη Μπαδέκα 

 Stop motion animation Ο καρυοθραύστης 

Δεκέμβριος 2021 

 Με βασικό εργαλείο το animation box του Έρλινγκ Έρικσον και κάποιες απλές εφαρμογές, σε αυτό το βιωματικό εργαστήριο εισαγωγής στα κινούμενα σχέδια, οι μαθητές και οι μαθήτριες αφηγούνται μια σύντομη ιστορία σε δύο ή τρεις διαστάσεις, χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές (cut out animation, claymation, δισδιάστατη ζωγραφική). Με έμπνευση από το μπαλέτο Ο καρυοθραύστηςοι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ένα μικρό stop motion animation με την καθοδήγηση της ομάδας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους.  

 Ημέρες εργαστηρίου: 18 & 19 Δεκεμβρίου 2021 

Ώρες εργαστηρίου: 10:00 – 13:00  

Ηλικίες12 μαθητές/τριες Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού 

Υπεύθυνος εργαστηρίου: θ.α. 

Εγγραφές από 1/12 [email protected]  

 * Η συμμετοχή αφορά ολόκληρο τον κύκλο του εργαστηρίου. 

Εργαστήριο StΟpera Μotion: Ριγολέττος 

Μάιος 2022 

 

Εργαστήριο stop motion animation με τη χρήση σκηνικών αντικειμένων για παιδιά 8 έως 12 ετών  

 Με αφορμή τη διαχρονική όπερα Ριγολέττος του Τζουζέππε Βέρντι, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ δημιουργούν ένα πολυδιάστατο εργαστήριο μάθησης και δημιουργίας. Σκοπός του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να ανακαλύψουν το έργο και, αντλώντας στοιχεία από τα μουσικά θέματα, να σκιαγραφήσουν την ιστορία μέσα από την τεχνική του stop motion animation, μαθαίνοντας παράλληλα απλές τεχνικές που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και στο σπίτι. Θα ζωντανέψουν σκηνικά αντικείμενα από το φροντιστήριο της ΕΛΣ και θα αφηγηθούν τη δική τους εκδοχή της ιστορίας επανασυστήνοντάς μας τον Ριγολέττο.  

 

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Χριστίνα Σπανού 

Ημερομηνίες υλοποίησης: 8, 15, 22, 29 Μαΐου 2022  

Ηλικίες: 8 έως 12 ετών 

Ώρες εργαστηρίου: 10:00 – 13:00  

Εγγραφές από 20/4 [email protected]  

 

* Η συμμετοχή αφορά ολόκληρο τον κύκλο του εργαστηρίου. 

 

Διαπολιτισμική εκπαίδευση – Έφηβοι  

 Co-OPERAtive: An intercultural and collaborative opera hub for young people 

Φεβρουάριος – Ιούλιος 2022 

Διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας για μεικτή ομάδα 30 νέων Αθηναίων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο ηλικίας 14-18 ετών από όλη την Αττική 

 

Βραβευμένο με το Εκπαιδευτικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Fedora 2019, το πρόγραμμα Co-OPERAtive αποτελεί ένα φυτώριο όπερας για μια μεικτή ομάδα 30 νέων Αθηναίων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο ηλικίας 14-18 ετών από όλη την Αττική. Το πρόγραμμα αντλεί έμπνευση από την όπερα, η οποία αποτελεί κοινή γλώσσα για τη δημιουργία του πρώτου διαπολιτισμικού φυτωρίου όπερας νέων στην Ευρώπη. Το Co-OPERAtive έχει στόχο να διευρύνει την απήχηση της όπερας και να την κάνει πιο γνωστή στο νεανικό κοινό, αναδεικνύοντας παράλληλα την πολιτισμική ποικιλομορφία και την κοινωνική συνοχή.  

 

Έναρξη προγράμματος: 28 Φεβρουαρίου 2022 

Ημερομηνίες υλοποίησης: θ.α. 

Ηλικίες: 14-18 ετών 

Τελικές παραστάσεις: 3 Ιουλίου 2021 

Πληροφορίες: [email protected]  

 

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα με πρόσκληση συμμετοχής στο εργαστήριο.  

Διαπολιτισμικά σύνολα  

 Διαπολιτισμική Ορχήστρα 

Οκτώβριος 2021  Ιούλιος 2022 

 

Η Διαπολιτισμική Ορχήστρα της ΕΛΣ συνεχίζει το ταξίδι της στον κόσμο της μουσικής, λειτουργώντας παράλληλα ως σημείο συνάντησης και αλληλεπίδρασης διαφορετικών αντιλήψεων και πολιτισμών. Με πλήθος εμφανίσεων σε σημαντικές σκηνές της Αθήνας και μια σειρά από συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες στον χώρο της μουσικής παράδοσης της Ανατολικής Μεσογείου, τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο τα πάνω από 30 μέλη της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας συμμετέχουν ενεργά και στην παραγωγή Μέσα Χώρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου και σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνουη οποία θα παρουσιαστεί εντός του 2022.  

 Επόμενο συναυλιακό ραντεβού με τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: nationalopera.gr  

 Υπεύθυνος ορχήστρας: Χάρης Λαμπράκης  

Έναρξη εργαστηρίου: 4 Οκτωβρίου 2021 

Ημέρα & ώρα: Κάθε Δευτέρα, 18.00 – 21.00 

Πληροφορίες: [email protected] 

 

 Διαπολιτισμική Χορωδία  

Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος 2022 

 

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις συνεχίζουν για έκτη χρονιά τη λειτουργία της Διαπολιτισμικής Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μετά το μεγάλο διάστημα παύσης των διά ζώσης συναντήσεων, παλιά και νέα μέλη από κάθε γωνιά της γης θα ενώσουν και πάλι τις φωνές τους σε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι χωρίς σύνορα. Για τη φετινή σεζόν, τη διεύθυνση της Διαπολιτισμικής Χορωδίας αναλαμβάνει η διακεκριμένη τραγουδίστρια Άννα Λινάρδου. Η Διαπολιτισμική Χορωδία μετράει ήδη πάνω από 30 μέλη. Ουκρανία, Καμερούν, Σλοβακία, Τανζανία, Νέα Γουινέα, Συρία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιράν, Κένυα, Ιράκ και Ελλάδα είναι μόνο μερικές από τις χώρες προέλευσης των μελών που έχουν συμμετάσχει στη χορωδία. Το ρεπερτόριό της συνεχώς διευρύνεται και εμπλουτίζεται με υπέροχα τραγούδια από την παραδοσιακή μουσική των χωρών προέλευσης των μελών της.  

 

Μαέστρος χορωδίας: Άννα Λινάρδου 

Βοηθός μαέστρου / Συνοδεία πιάνου: Δήμητρα Κοκκινοπούλου 

Έναρξη εργαστηρίου: 4 Οκτωβρίου 2021  

Ημέρα & ώραΚάθε Δευτέρα, 18.30 – 20.00 

Πληροφορίες / Εγγραφές: [email protected] 

 

 Διαπολιτισμικός Χορός  

Οκτώβριος 2021  Μάιος 2022 

Ένα νέο διαπολιτισμικό εργαστήριο γεννιέται από τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις. Στο εργαστήριο τα μέλη θα προέρχονται από διαπολιτισμικά, παραδοσιακά και λαϊκά είδη χορού αλλά και από είδη όπως street dance, jazz, tap dance κ.ά. Υπό την καθοδήγηση του χορογράφου συντονιστή του εργαστηρίου, τα μέλη του Διαπολιτισμικού Χορού θα δουλέψουν με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και δεξιοτήτων και τη δημιουργία μιας πρωτότυπης ομάδας χορού, όπου παραδόσεις διαφορετικών πολιτισμών συνομιλούν με τη σύγχρονη δημιουργία.  

 

Έναρξη εργαστηρίου: 15 Νοεμβρίου 2021 

Ημέρα & ώραΚάθε Δευτέρα, 18.00  21.00 

 

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα με πρόσκληση συμμετοχής στο εργαστήριο.  

 Ορχήστρα Γκάμελαν  

Άνοιξη 2022 

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ινδονησίας στην Ελλάδα  

 

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ινδονησίας στην Αθήνα συνεχίζουν το εργαστήριο Ορχήστρα Γκάμελαν, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και διακόπηκε ξαφνικά λόγω της πανδημίας.  

Στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία μιας ορχήστρας Γκάμελαν και η εισαγωγή των μελών της στην παραδοσιακή Γκάμελαν μουσική της Ιάβας, μέσα από τη συνύπαρξή της με ρεπερτόριο σύγχρονης κλασικής μουσικής. Στο εργαστήριο αυτό η Γκάμελαν μουσική παράδοση αποκτά νέα μορφή και ύφος, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μάθουν ινδονησιακά παραδοσιακά κομμάτια αλλά και ένα σύγχρονο έργο γραμμένο για Γκάμελαν από τον συνθέτη και εμψυχωτή του εργαστηρίου Άντη Σκορδή.  

Τα μέλη της ορχήστρας θα έρθουν σε επαφή με τα διάφορα όργανα μιας ορχήστρας Γκάμελαν και θα γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες της μουσικής σε σχέση με τη φόρμα και τον ρυθμό. Με αφετηρία τη μουσική παράδοση της Γκάμελαν και εστιάζοντας στην κοινωνική της διάσταση, η συνύπαρξη των μουσικών και η επικοινωνία θα αποτελέσουν το πιο σημαντικό συστατικό για τη μουσική εξέλιξη.  

Υπεύθυνος εργαστηρίου / Σύνθεση: Άντης Σκορδής  

Ημέρα διεξαγωγής εργαστηρίου & τελικής παράστασης: θ.α. 

 Δράσεις 65+ 

 * Με βάση τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Πολιτείας, τα εργαστήρια των 65+ θα λειτουργούν μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με πιστοποιητικό νόσησης.  

 

Γ΄ στάσιμο  

Ιανουάριος  Ιούλιος 2022 

 

Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για άτομα 65+ το οποίο συνδέει δημιουργικά τη μουσική με τη θεατρική εκπαίδευση, προάγοντας την ομαδική δημιουργία και την ενεργή μουσική και θεατρική εμπλοκή. Στόχος, η δημιουργία μιας ενεργής ομάδας που θα επιτρέψει στα μέλη της να κοινωνικοποιηθούννα αποκτήσουν την αίσθηση του «ανήκειν» και της συμμετοχής σε μια συλλογικότητα ως απαραίτητου κρίκου μιας μουσικής / θεατρικής αλυσίδας, να εξελιχθούν και να μπορέσουν μέσα από τους άλλους να γνωρίσουν καλύτερα και τον ίδιο τους τον εαυτό. 

  

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Κική Κέρζελη, Εύα ΟικονόμουΒαμβακά 

Έναρξη εργαστηρίου: 19 Ιανουαρίου 2022 

Ημέρα & ώραΚάθε Τετάρτη, 10.00 – 13.00 

Εγγραφές από 1/12 [email protected] 

 Χορωδία 65+  

Οκτώβριος 2021  Ιούλιος 2022 

 

Το εργαστήριο Χορωδία 65+ συνεχίζει τις εντατικές πρόβες του με άξονα το ρεπερτόριο που δουλεύτηκε κατά τη διάρκεια των εξ αποστάσεως συναντήσεων λόγω της πανδημίας. Μέσα από ένα μουσικό ταξίδι σε διαφορετικές χώρες του κόσμου και διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, το εργαστήριο έχει πάντα ως κύριο στόχο την κοινωνικοποίηση των μελών, την ανάπτυξη συναισθηματικών δεσμών και την επικοινωνία μέσα από το τραγούδι και τον λόγο.  

Από τον Ιανουάριο του 2022 η Χορωδία 65+ θα επικεντρωθεί στην εξοικείωση των μελών της με τον κόσμο της όπερας πίσω και πάνω στη σκηνή. Αφετηρία του εργαστηρίου θα είναι η εκμάθηση των τραγουδιών της όπερας Μέσα Χώρα του Άγγελου Τριανταφύλλου σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, στην οποία τα μέλη της Χορωδίας θα πάρουν μέρος. Η όπερα Μέσα Χώρα πρόκειται να παρουσιαστεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ εντός του 2022. 

Μαέστρος χορωδίας: Δήμητρα Παπασταύρου 

Πιάνο: Κώστας Παπαθύμνιος 

Έναρξη εργαστηρίου: 1 Νοεμβρίου 2021 

Ημέρα & ώρα: Κάθε Δευτέρα, 14.00 – 16.00 

Πληροφορίες: [email protected] 

 

Κιθάρα Express  

Νοέμβριος 2021 – Μάρτιος 2022 

 

Μια κιθάρα κατεβασμένη από το πατάρι, θετική διάθεση και αγαπημένα τραγούδια είναι τα απαραίτητα εφόδια και αμέσως η παρέα του Κιθάρα Express ξεκινάει τις μουσικές της αλχημείες. Στην εβδομαδιαία συνάντηση του πετυχημένου προγράμματος ο χρόνος και οι υποχρεώσεις που τρέχουν μένουν εκτός τάξης. Eίναι ώρα για κιθαρίσματα, λατρεμένα τραγούδια, χαρά και χαλάρωση. Είναι η ώρα που φτιάχνουμε μουσική στο παρόν με υλικά από το παρελθόν για να κερδίσουμε το μέλλον. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διά ζώσης μουσικές συναντήσεις ανά μικρές ομάδες, εβδομαδιαία βίντεο παράδοσης νέου μαθήματος, πρόσθετο υλικό για εξάσκηση και ακουστική καλλιέργεια και διαδικτυακές συναντήσεις της μουσικής ομάδας.  

 

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Κική Κέρζελη 

Επιστημονική υπεύθυνη: Ιωάννα Ετμεκτσόγλου 

Έναρξη εργαστηρίου: 2 Νοεμβρίου 2021 

Ημέρα & ώρα: Κάθε Τρίτη, 10.00 – 12.00 

Πληροφορίες[email protected] 

ΗΠΑ: Αρχές Νοεμβρίου διαθέσιμα τα εμβόλια για τα παιδιά 5-11 ετών:

Το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει στις ΗΠΑ κατά πάσα βεβαιότητα ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών, ανακοίνωσε ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι:...

Αμπντουλραζάκ Γκούρνα: Πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα για τον Νομπελίστα στις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ φέρνουν το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα του φετινού Νομπελίστα Λογοτεχνίας, Αμπντουλραζάκ Γκούρνα.Ο 73χρονος Αμπντουλραζάκ Γκούρνα τιμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία με...

Ο Ευαγγέλου ορίστηκε στο Ατρόμητος-Παναθηναϊκός

Η ΚΕΔ γνωστοποίησε τους διαιτητές για την 5η φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, με τον Άγγελο Ευαγγέλου να έχει οριστεί να διευθύνει το παιχνίδι του...

Live η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Σε εξέλιξη είναι η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Κ. Σακελλαροπούλου: H Φ. Γεννηματά έδωσε με αξιοπρέπεια όλες τις μάχες της ζωής της

Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια της Φώφης Γεννηματά εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζοντας ότι η Φώφη Γεννηματά έδωσε με αξιοπρέπεια...

Λ. Ιωαννίδου-Μουζάκα: Η  πρόληψη παραμένει πάντα η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

Η 25η Οκτωβρίου είναι μία ημέρα αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.Μια ημέρα που έχει ως στόχο να  ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες σχετικά...

Απεβίωσε η Φώφη Γεννηματά

Απεβίωσε σήμερα στις 12:04 η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Η Φώφη Γεννηματά κατέληξε ύστερα από δύο εβδομάδες νοσηλείας...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Δακτύλιος: Βελτιωμένη εικόνα στα λεωφορεία, αυξημένη κίνηση στο Μετρό

Βελτιωμένη συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα παρουσιάζεται σήμερα η κατάσταση σε στάσεις και λεωφορεία, πρώτη μέρα εφαρμογής του Δακτυλίου. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο...

Πρεμιέρα σήμερα για τον δακτύλιο

Επιστρέφει, έπειτα από περίπου 2 χρόνια απουσίας, ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας. Από σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 22 Ιουλίου...

«Νέα έργα 2019-2021»: Ατομική έκθεση του Γιάννη Αδαμάκου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Την ατομική έκθεση του Γιάννη Αδαμάκου, με τίτλο «Νέα έργα 2019-2021», παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στην Πινακοθήκη...

Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στον Κηφισό

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται στα δύο ρεύματα του Κηφισού λόγω και της πρώτης ημέρας εφαρμογής του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας. Στην κάθοδο του Κηφισού οι...

Επιθέσεις σε Τράπεζες τα ξημερώματα

Επιθέσεις σε δύο τράπεζες σε Χαϊδάρι και Χαλάνδρι σημειώθηκαν σχεδόν την ίδια ώρα τα ξημερώματα με τους δράστες να προκαλούν σοβαρές φθορές. Η πρώτη επίθεση...