back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ευ. Λέκκας: Τα 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη ήταν ο κύριος σεισμός – Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Διαβάστε επίσης

Την εκτίμηση ότι ήταν ο κύριος σεισμός αυτός που σημειώθηκε στις 12:24 το μεσημέρι νότια της Ιεράπετρας, εξέφρασε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να περιμένουμε δύο ακόμη 24ωρα να δούμε την μετασεισμική ακολουθία.

Στην ίδια εκτίμηση προέβη και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος θεωρεί πολύ πιθανό έναν παρόμοιο σεισμό του ίδιου μεγέθους ή λίγο μικρότερο.

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός καθώς είχε διάρκεια και προκάλεσε αγωνία στους κατοίκους της Κρήτης οι οποίοι βγήκαν από τα σπίτια τους τρομαγμένοι. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τον σεισμό κατέρρευσε μέρος της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό Ξερόκαμπος και προκλήθηκαν μικρές κατολισθήσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στο Ηράκλειο. Οι διευθυντές των σχολείων, ζήτησαν από τους μαθητές να βγουν από τις αίθουσες.

Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και από την πρώτη στιγμή.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Την ίδια ώρα, από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.

 

Η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι «Είναι σημαντικό οι πολίτες από μόνοι τους να ελέγξουν τα σπίτια τους, τα μπαλκόνια και τις πυλωτές, ώστε να διαπιστώσουν τυχόν ρωγμές ή άλλα θέματα και προβλήματα που θα έπρεπε να αναφέρουν στις υπηρεσίες».

Εν τω μεταξύ, είδη ιματισμού, στρώματα και κρεβάτια, δωρεά ξενοδοχείων και του παραρτήματος ΑμεΑ του Ρεθύμνου, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου.

«Διαφορετικά ρήγματα»

Ο σεισμός αυτός δεν αποτελεί έκπληξη, ήταν αναμενόμενος για την περιοχή, ωστόσο δεν σχετίζεται με αυτόν του Αρκαλοχωρίου, καθώς προέρχεται από άλλον εστιακό χώρο δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Κατερίνα Παπαβασιλείου ο Βασίλης Καραστάθης, σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».

Σύμφωνα και με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο σημερινός σεισμός δεν συνδέεται με την μεγάλη σεισμική δόνηση προ εβδομάδων στο Αρκαλοχώρι. Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο . Ο ίδιος σημείωσε:  «Έχουμε εκδώσει ανακοίνωση για τσουνάμι αλλά όχι κάτι ανησυχητικό. Μιλάμε για 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου. Το φαινόμενο έχει αφιχθεί και μπορεί να μην είναι ορατό σε κάποιες περιοχές. Ο σεισμός ήταν μικρός για να δημιουργήσει μεγάλο τσουνάμι. Εκτός από την Κρήτη, έχουν ταρακουνηθεί και όλο το νότιο Αιγαίο» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα και σημειώθηκε 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου. Σημειώνεται ότι αρχικά η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για 6,2 Ρίχτερ.

Αισθητός και στην Αίγυπτο ο σεισμός

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο καθώς και στην Αίγυπτο, φέρνοντας μάλιστα μνήμες από το μεγάλο σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που είχε συμβεί ακριβώς 29 χρόνια πριν, στις 12 Οκτωβρίου του 1992, προκαλώντας τότε τον θάνατο σε 541 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 6.522 άτομα, μένοντας στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς στη Χώρα του Νείλου.

Στην κατ’ εξαίρεση εξυπηρέτηση των σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου προχωρά η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ

Ειδικότερα στο πλαίσιο των δράσεων αρωγής των σεισμόπληκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ προχώρησε, με την πολύτιμη συνδρομή των εργαζομένων του φορέα, στις ακόλουθες ενέργειες:

– Στην κατ’ εξαίρεση και χωρίς ραντεβού άμεση εξυπηρέτηση όλων των πολιτών -του ανωτέρω δήμου που επλήγη πρόσφατα από το σεισμό- από τις οργανικές μονάδες του e-ΕΦΚΑ (Τοπική Διεύθυνση e-ΕΦΚΑ Β’ Ηρακλείου και Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης Αρκαλοχωρίου).

– Στην κατ’ εξαίρεση και -άνευ χρονολογικής σειράς- άμεση διεκπεραίωση κάθε μορφής αιτήματος και για όλα τα τέως ταμεία των ανωτέρω πολιτών προς τον e-ΕΦΚΑ (συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά, επιδομάτων, κ.ά.).

– Στην κατ’ εξαίρεση επεξεργασία και διεκπεραίωση των συνταξιοδοτικών φακέλων των σεισμόπληκτων πολιτών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας σε ώρες και ημέρες μη εργάσιμες από κλιμάκια εργαζομένων που θα καλύπτουν γενικότερα τις αυξημένες ανάγκες αυτής της περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των πληγέντων, προκειμένου να προσφερθεί κάθε δυνατή βοήθεια.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη από την Πέμπτη φέρνει ο «Μπάλλος»

Εν τω μεταξύ, ακραία καιρικά φαινόμενα στην Περιφέρεια Κρήτης προβλέπει η ΕΜΥ σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Πρόκειται για την έλευση του καιρικού συστήματος με το όνομα «Μπάλλος», που κύρια χαρακτηριστικά θα έχει τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Δημήτρης Πέρρος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα