back to top
15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Εύβοια: Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

Σε πλήρη επιφυλακή οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, εν όψει του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας ΑΘΗΝΑ. Σε ετοιμότητα ομάδα Υποβρύχιων Διασώσεων, σωστικές λέμβοι και δύο ερπυστριοφόρα.

Από χθες βράδυ βρίσκεται σε επιφυλακή η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Βόρεια Εύβοια, με τις προβλέψεις για τον καιρό να αφορούν νέες ισχυρές βροχοπτώσεις, και μεγάλη ύψη νεροβροχής. Ειδικότερα στη Βόρεια Εύβοια παραμένουν σε διασπορά όλα τα οχήματα της πυροσβεστικής και κυρίως στις περιοχές Ψαροπούλι, Άγιο Βασίλειο και Αγία Άννα, που χτυπήθηκαν από τη νεροποντή.

Συγκεκριμένα είναι σε επιφυλακή 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα, δυο ερπυστριοφόρα οχήματα, καθώς και δυο διασωστικές λέμβοι από την 1η και 7η ΕΜΑΚ, που έχουν μεταφερθεί εκεί, για προληπτικούς λόγους.

Κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον αρμόδιο για τις φυσικές καταστροφές υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό κλιματικής αλλαγής Ευάγγελο Τουρνά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου βρέθηκε  στην περιοχή για τον βέλτιστο συντονισμό υπηρεσιών και δράσεων.

Για τις επόμενες ημέρες έχει δρομολογηθεί έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 20 εκτ ευρώ σε συνέχεια του σχεδιασμού της κρατικής αρωγής στις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας, δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Μεγάλες καταστροφές 

Από νωρίς το πρωί οι κάτοικοι χωριών στην Βόρειο Εύβοια βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της έντονης βροχόπτωσης που επικράτησε χθες στην περιοχή αλλά και συνέπεια της καταστροφικής πυρκαγιάς του καλοκαιριού.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές της Αγίας ‘Αννας, του Αχλαδιού και της Κοτσικιάς, όπως και σε άλλα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, άφησαν πίσω τους σημαντικές καταστροφές καθώς χείμαρροι πλημμύρισαν, έγιναν μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο ενώ οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Η εικόνα με το πρώτο φως της ημέρας ήταν δραματική. Εκατοντάδες σπίτια είχαν πλημμυρίσει και μάλιστα μεταφέρθηκαν και ενισχύσεις της πυροσβεστικής στην περιοχή από την Στερεά Ελλάδα για να βοηθήσουν στην άντληση των υδάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά έχει πάθει τεράστια καταστροφή όπως επίσης και στην Αγία Άννα ενώ οι κάτοικοι της Κοτσικιάς είδαν τον εξοπλισμό των καταστημάτων και των σπιτιών τους να βρίσκονται στην παραλία.

Όπως δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης απεγκλωβίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, ισοπεδώθηκαν δρόμοι και πλημμύρισαν σπίτια.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχαμε πολύ έντονη βροχόπτωση, που έφερε σε ορισμένα μέρη πολύ σοβαρά προβλήματα» σημειώνει ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός και συμπληρώνει «οι ζημιές σε υποδομές είναι μεγάλες. Πλημμυρισμένα σπίτια, υπόγεια. Αδιάβατοι δρόμοι ενώ πλατείες και παιδικές χαρές πλημμύρησαν».

«Δραματική» χαρακτηρίζει την κατάσταση και ο δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης – Αγ. ‘Αννας, Γ. Τσαπουρνιώτης που όπως σημειώνει «όλη η περιοχή έγινε ένα ποτάμι. Αγία ‘Αννα, Αχλάδι και Κοτσικιά, έχουν προβλήματα. Με μηχανήματα έργου βγάζουμε τον κόσμο από τα σπίτια τους. Η πυροσβεστική όλη τη νύχτα προσπαθεί να μην έχουμε θύματα, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Δεν την έχουν ξαναδεί τα μάτια μου τέτοια κατάσταση» επισήμανε.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς χαρακτηρίζει «αναμενόμενα τα αποτελέσματα» καθώς όπως αναφέρει σε ανάρτηση του «Οι διανοίξεις των ρεμάτων είχαν προχωρήσει, οι κοπές των παρόδιων δένδρων επίσης, όμως οι παρεμβάσεις στο δάσος ακόμη αναμένονται. Η υπομονή εξαντλείται και τα περιθώρια πλέον έχουν τελειώσει. Η πολιτεία οφείλει να βρεθεί στο πεδίο της καταστροφής. Τα όρια της αυτοδιοίκησης τα έχουμε ξεπεράσει προ πολλού».

 

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα